Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Eltűnnek a hulladéklerakók

Győr - A győri közgyűlés a napokban tárgyalta a hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításának eddig elvégzett munkáit. A projektfelelős egység vezetője, Kovács Barnabás többek között elmondta, a beruházás részeként rekultiválják a korábban használt, környezetszennyező hulladéklerakókat.
A győri önkormányzat közgyűlésén a napokban tárgyalták a képviselők a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás eddig elvégzett munkáit. A projektmegvalósítási egység (PIU) vezetője, Kovács Barnabás tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a Pápai úti regionális hulladéklerakó kapacitása mind jogi, mind fizikai értelemben véges.

Rekultiválják: A hulladékgazdálkodási projekt részeként eltűnik a Pápai úti lerakó, s a többi környezetszennyező telep is megszűnik. Fotó: Krizsán Csaba

A projektvezető elmondta, a probléma megoldásán a szakemberek már évek óta dolgoznak. Hetvenöt százalékos állami támogatás igénybevételével megterveztek egy olyan modern, minden igényt kielégítő új hulladékgazdálkodási rendszert, amelynek megalkotásához európai uniós forrásokat is igénybe lehet venni. Ennek megfelelően a környezet megóvásával gazdagodik Győr és térsége, s a régió.

A rendszer üzemeltetésében nagy szerepe lesz az emberek szemléletének is, hiszen a társulás 112 településén a családi házas övezetekben a kétkannás gyűjtés megteremtésével már háznál megvalósítják a szelektív hulladékgyűjtést. A lakótelepi és emeletes házas beépítettségű településrészekről a mechanikai biológiai előkezelőbe szállítják a szemetet, ahol azt hulladéktípusokra szedik.

Tájékoztatásában Kovács Barnabás kiemelte: minden szelektíven begyűjtött hulladékot haszonanyagként kezelnek, a lerakóba csak azok az anyagok kerülnek, amelyek már semmire sem használhatóak.
A hulladékgazdálkodási projekt részeként európai uniós forrásból rekultiválják a korábban használt, de már felhagyott így környezetszennyező hulladéklerakókat.

Győr-Sashegyen megépítik a Regionális Komplex Hulladékkezelő Központot és Nem Veszélyes Hulladék Lerakót. Kialakítják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és hulladékudvarok hálózatát, a gazdaságosságot szem előtt tartva átrakóállomásokat építenek.

A projektvezető elmondta még, hogy emellett gondoskodnak a rendszer üzemeltetéséhez szükséges technika – hulladékgyűjtő autók, gépek, berendezések – beszerzéséről.

Az összesen mintegy 14,8 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően elérhető, hogy a rendszer üzembe helyezése után már nem e generációnak kell a térség hulladékgazdálkodási gondjait megoldani.
A közgyűlésen Rupp Tamás, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának főosztályvezetője elmondta: a 112 települési önkormányzatot képviselő társulás 2007. november 9-én benyújtotta pályázatát a Környezet és Energia Operatív Program keretében szereplő KEOP 2.3.0.

„A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" pályázatra. A következőt, a KEOP 1.1.1. „A települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése" kiírt pályázatot december 20-án nyújtották be. Mindkettőt az országban elsőként.

A szakember kérte a képviselőket, hogy a város közgyűlése támogassa a hulladékgazdálkodási projekt megvalósítását. Ezután a közgyűlés egyhangúan, tartózkodás és ellenszavazat nélkül, 32 igen szavazattal elfogadta a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projekt PIU-vezetőjének tájékoztatását, majd meghatározta azokat a feladatokat, amelyek a hulladékgazdálkodási projekt megvalósításához szükségesek.

Olvasóink írták

  • 2. ndr 2008. január 30. 17:16
    „Nosza akkor futás, birtokba lehet venni!”
  • 1. Cseter János 2008. január 30. 14:30
    „Szerintem ezt felesleges dumát nem kellett vola le sem írni,hisz ez senkit nem fog az olvasók közül érdekelni. Viszont arra kiváncsiak lennénk egypáran, hogy az egy m3. ig ingyen lerakható háztartási hulladékot miért nem veszik át hétfői napokon. Hisz az átvevőknek hozzá sem kell nyúlni. A kontinerek pedigüresenállnak a szeméttelepen. Lehet, hogy szívesebben nézegetik az illetékesek ez ügyben (pl) a Lajta út 21-23. sz lépcsőházak előtt kupacokban?
    Noha a fotóket elküldtem róla a Kisalföld szerk.- nek de ez már megszokott dolog és nem is esemény még fér oda ép elég,ahhoz, hogy felfigyeljenek rá! Hisz még a patkányok nem vették birtokba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarítás vihar után, tizenöt fa dőlt ki

Győr - A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. hétfőn hajnalban megkezdte a hétvégi szélvihar utáni… Tovább olvasom