Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Eltűnne Ady- és Marcalváros

Elkészült az a tervezet, amely szerint a megyeszékhelyen papírforma alapján 18 városrész lenne.
A nemrégiben elkészült első javaslat szerint a megyeszékhelyen 18 városrész lenne, de több jelenleg is használt név eltűnne a térképekről. Ezek közé tartozik Gorkijváros, a Góré-dűlő, Szalmatelep, a József Attila-városrész, valamint a két legnagyobb, Adyváros és Marcalváros. A tervezetről hamarosan megkezdődik az egyeztetés.

Aki Győrt ismeri, tudja a városrészek neveit is, annak ellenére, hogy hivatalosan egy sem létezik. A városháza a következő hónapokban pótolja a hiányosságot, igaz, több elnevezés „kikerülne a forgalomból".

Ha valaki a megyeszékhelyen például a Festő utcában él, eddig joggal hihette, hogy újvárosi – a valóság ezzel szemben az, hogy hivatalosan a helységnévtárakban Győrben csak Győr létezik, a városrészeket csupán megszokásból nevezik úgy, ahogy. Ezen készül változtatni a közeljövőben az önkormányzat, amikor a köznyelvben – és számos helyi rendeletben – egyébként használt elnevezéseket és a pontos határokat helyi jogszabályba foglalja.

Az ügy jelenleg ott tart, hogy a városépítési és a közigazgatási iroda Czvikovszky Tamás vezetésével, a helytörténetet jól ismerő szakértők bevonásával, részben a régi, már csak félig-meddig hatályban lévő városrendezési terv alapján készített egy tervezetet. E szerint Győrben a következő városrészek lennének: Bácsa, Kisbácsa, Sárás, Révfalu, Pinnyéd, Sziget, Újváros, Belváros, Gyárváros, Likócs, Nádorváros, Jancsifalu, Szabadhegy, Kismegyer, Ipari park, Győrszentiván, Ménfőcsanak és Gyirmót.

Ahogy az időnként lenni szokott, igaz ebben az esetben is, a listán lévő neveknél érdekesebbek azok, amelyek nem kerültek rá. Egy átlagos turistatérképen az említetteken kívül szerepel még Gorkijváros, Szalmatelep, József Attila-városrész, Góré-dűlő, Adyváros- és Marcalváros is. Gorkijvárost Újvároshoz, Szalmatelepet és a József Attila-lakótelepet Szabadhegyhez, Góré-dűlőt, Adyvárost és Marcalvárost Nádorvároshoz sorolja a vitaanyag. A tervezet nem foglalkozik olyan lakóparkokkal sem, mint a Víziváros, míg a majdan több ezer lakással beépíteni tervezett Rába-területet továbbra is Gyárváros részeként kezeli.
Lapunk megkérdezte Czvikovszky Tamást, mi indokolja olyan általánosan használt elnevezések mellőzését, mint Adyváros és Marcalváros. A szakember elmondta: ezek fantázianevekként értelmezhetők, s a lakótelepek évtizedekkel ezelőtt Nádorváros területére épültek. Ezt mutatja amúgy a panelházakhoz sokkal közelebb lévő köztemető „nádorvárosi" jelzője is.

A magyarországi hivatalos földrajzi neveket egy 1989-es minisztertanácsi rendelet szabályozza. Ennek értelmében a győri városrészek esetében a döntés a közgyűlés kezében van, de előtte ki kell kérni a több minisztérium képviselőjéből álló földrajzinév-bizottság véleményét. Az indítvány addig megjárja a helyi egyeztetés lépcsőfokait is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr gyöngyszeme lehetne

Mélygarázs hetvenöt autónak, húsz üzlethelyiség, hat iroda és harmincöt lakás – ezt lehetne, kellene megépíteni a győri belvárosban az Árpád-tömbben. A tervek, jogerős építési engedélyek évek óta készek és eladók, ám még csak érdeklődő vállalkozó sem akadt. A Frigyes-laktanya mellett az Árpád-tömb is megoldásra vár. Tovább olvasom