Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Eltűn(het)nek a vendéglőkből a nyerőgépek

Kocsmákból és vendéglőkből a következő hetekben szinte biztosan eltűnnek a játékautomaták: azokat ugyanis a gépenként 500 ezer forintra emelt adó miatt már nem éri meg fenntartani.


A játékszenvedély sok családot tett tönkre: volt, aki egy éjszaka 23 milliós családi házát játszotta el.

Az Országgyűlés a pénznyerő játékautomaták tételes adóját novembertől 100 ezer forintról 500 ezerre emelte a minap, Lázár János frakcióvezető zárószavazás előtti javaslatára.

Ez szinte bizonyosan azt jelenti, hogy a vendéglátó-ipari egységekből eltűnnek majd a nyerőgépek, azokat ugyanis nem éri meg fenntartani.

"A fiamat autóbaleset érte, súlyos agysérülése volt: mondhatom, a család érdeme, hogy meggyógyult. Mindent megtettünk érte. Ám alighogy felgyógyult, elkezdett játékgépezni: pokol lett az életünk, teljes csőd.

Ami mozdítható volt, mindent eladott, dolgozni nem akar: immár nyugdíjasok vagyunk, a nyugdíjunk nagyon kevés..."

Az internetes portálunk fórumán vázolt esethez hasonlók tucatjai keserítik meg családok életét.

Takaró Lajosné narkológus, a DrogPont mosonmagyaróvári munkatársa jelenleg nyolc játékszenvedéllyel küzdő beteggel foglalkozik. Köztük három nyerőautomatázik.

"Azok közül, akik még nem jelentkeztek nálunk, de a látókörünkbe kerültek, kilencven százalék játékgépeken játszik.

Akik hozzánk fordulnak, már szinte az egész családjuk életét tönkretették. Volt olyan beteg, aki 23 milliós házát játszotta el egy éjszaka alatt, egy másik a szülei örökségét.

Azok körül, akik még nem jelentkeztek, ám látókörünkben vannak, jellemzően zűrösek a családi viszonyok, gyakoriak a veszekedések, de még nem küldték el otthonról a szenvedélybeteget.

Probléma, hogy a család sokáig titkolja a játékszenvedélyt, próbál segíteni, de nem tud. Egyetértek: a szerencsejáték szabályozására szükség van, a gond az lehet, hogy aki »megcsúszott«, meg fogja találni azt a helyet (és a módot), ahol játszhat" – mondta.

A győri Pidlipnik Attila legalább heti háromszor játszik nyerőautomatával: ő nem szenvedélybeteg. "Sokan játszanak: vannak, akik utolsó fillérjeiket teszik fel a nyeremény reményében, másokat a szenvedélyük vezet a gépekhez, de olyanok is, akik egyszerűen csak szeretnek ésszel játszani."

Arra kéri Schmitt Pál államfőt a pénznyerő automatákat üzemeltető vállalkozókat tömörítő Magyar Szerencsejáték Szövetség, hogy ne írja alá a játékadó-emelést tartalmazó törvényt, mert annak bevezetése hatvanezer család, közel kétszázezer ember tönkretételét jelenti.

A szövetség tagsága bejelentette: az Európában is példátlanul magas, gépenként havi fix ötszázezer forintos adót nem tudják kitermelni, ezért novembertől a teljes iparág csődbe kerül, a gépek és játéktermek 90 százaléka megszűnik, több ezer vendéglátóhely bezár, több tízezer munkavállalót kell elküldeni.

A szervezet tudatta az államfővel és a parlamenti képviselőkkel, a járulékokkal együtt fizetett hetvenmilliárd forint nem fog befolyni az államkasszába.

Baranyai Ákos negyvenöt-ötven játékgép telepítésével, üzemeltetésével foglalkozik. A törvény elfogadása előtt – amikor még úgy tűnt, 100-ról 125 ezer forintra nő a játékgépek utáni adó – úgy tervezte, a nyerőautomaták harmadát kivonja a forgalomból.

Azokat hagyta volna meg, melyek legalább havi 180–200 ezer forint felett hoznak. A törvényt azonban 500 ezres adótartalommal fogadták el. "Az összes gépet leadjuk. Egy hónappal előbb kell reagálnunk, mivel utólag kell adót fizetni" – tudatta.

Olvasóink írták

 • 11. CsabaKiraly 2011. október 09. 20:14
  „A kiskocsmakert se kar. Tele reszeg emberrel akik fizetesuket nem hazardjatekra hanem alkoholra koltik. Utanna meg gondozni, kezelni kell a reszegeket.”
 • 10. CsabaKiraly 2011. október 09. 20:11
  „MInden hazardjatekot tiltani kellene, hisz az miatt vannak a bundazasok a csalasok a sportban.”
 • 9. orion1 2011. október 09. 11:19
  „Ezeknek az automatáknak úgy kellene működniük, hogy kist tétellel kis nyeremények. Jelenleg három óra alatt el lehet cseszni egy havi fizetést, és ez ettől rosz. Az olyan nyerő automaták, amikben számítógép van, na az meg teljességgel ellenőrízhetetlen, hogy csal-e, vagy sem.”
 • 8. dorombolok 2011. október 08. 17:45
  „A forradalmi hevület eddigi és egyetlen jó döntése!!”
 • 7. pancser 2011. október 08. 14:36
  „Ha valakinek játékszenvedélye van azt nem menti meg a gépek leszerelése, majd keres mást, ahol elcseszheti a pénzét.
  A szokásos siránkozás jön, pedig játékgépet üzemeltető ismerőseim gazdagok, már 30 évesen kastélyuk van. Most majd elég lesz nekik 200nm ez is 4x akkora mint a panel.”
 • 6. Losba 2011. október 08. 11:03
  „..ezekkel együtt egy-két kiskocsma is megszűnik, mert ez benne volt a bevételbe..gondolom a leendő bezenyei lesz vigasz, meg társaik kapnak adómentességet..fityiszmutyi...”
 • 5. Ladyzsu 2011. október 08. 09:24
  „Nagyon helyes,már régen meg kellett volna tenni !!!!!”
 • 4. há 2011. október 08. 05:05
  „Undorító találmányok ezek a gépek.”
 • 3. olvasom 2011. október 07. 20:43
  „Igaz,egyik sem kötelező”
 • 2. titokgyula 2011. október 07. 16:52
  „A Bankok sokkal több családot tettek tönkre.”
 • 1. vanessa 2011. október 07. 16:37
  „már ideje, sok tragédia történt ezek miatt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól ne keressük a dohányzófülkét!

Több, mint egy évszázados szokásnak inthetnek búcsút a dohányosok: az összes vonaton tilos lesz… Tovább olvasom