Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Eltűnhetnek a Munkás utca öreg házai?

Száztíz éve, 1902. augusztus 1-jén költöztek be az első lakók a gyárvárosi Munkás utca házaiba. A most jubiláló jellegzetes épületsor "helyi városképi védelem" alatt áll, de a lokálpatrióta helytörténész attól tart, hogy az "átalakítások" miatt előbb-utóbb eltűnik.

Az első gyár a kiegyezés évében, 1867-ben épült a városnak azon a lakatlan részén, amit kezdetben Ipartelepeknek, majd az 1910-es évek derekától az egyre épülő kisebb-nagyobb üzemek, gyárak miatt Gyárvárosnak neveztek el. Horváth Mária Stefánia, a Gyárvárosért Egyesület elnöke – harmadik generációs gyárvárosi – évek óta foglalkozik a kerület történetével.

Érdeklődésünkre elmondta: az igazi változást a Munkás utcában megépült első 36 egy- és kétlakásos ház jelentette a városrész életében, ahová 110 éve, 1902. augusztus 1-jén költöztek be az első lakók.

A gyárvárosi Munkás utca legrégibb, eredeti állapotban megmaradt házát is megmutatta Horváth Mária Stefánia. Fotó: H. Baranyai Edina
A gyárvárosi Munkás utca legrégibb, eredeti állapotban megmaradt házát is megmutatta Horváth Mária Stefánia. Fotó: H. Baranyai Edina

– Felgyorsult Győrben az iparosodás, a gyárak miatt egyre több munkás költözött a városba. A tulajdonosok felismerték, hogy dolgozóiknak olyan körülményekre van szükségük, ahol kipihenhetik magukat, azért, hogy megfelelő munkát tudjanak végezni.

Az építkezéseket az erre a célra létrehozott Munkáslakásépítő Rt. szervezte és bonyolíttatta – mesélte Horváth Mária Stefánia. – Először harminchat, abban az időben korszerűnek, tágasnak számító lakás, valamint vendéglő és bolt céljára egy emeletes ház is épült, majd a következő évben szintén ugyanennyi épület.

A lelkes lokálpatrióta, helytörténész beszámolt arról is, hogy bár az 1944. áprilisi vagongyári bombázás közel történt a Munkás utcához, mégis viszonylag kevés kárt okozott: összesen három ház sérült meg komolyabban.

– Ismereteim szerint jelenleg három ház van az eredeti tulajdonosok leszármazottainak a birtokában, vagyis ők már negyedik generációs gyárvárosiak.

A Munkás utca épített örökségünk része, amit védeni kellene, aminek azonban komoly akadályai vannak. Legnagyobb veszély a városfejlesztés és "-korszerűsítés", amely sok esetben nem más, mint a szomszéd nem mindig stílusos és sokszor nem is ízléses "átalakításának" utánzása.

Műanyag ajtók, ablakok, fehér redőnyök, sorolhatnám. Ha ezt a folyamatot nem lehet megállítani, a most jubiláló épített örökségünk sajnos előbb-utóbb részben vagy egészben el fog tűnni – hangsúlyozta Horváth Mária Stefánia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemzavarok az özönvízben

Július utolsó hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradóra hatalmas felhőszakadás zúdult Győrre. A… Tovább olvasom