Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Éltükben-holtukban is együtt?

A boldog, békés időskorral együtt a párok összecsiszolódnak, ismerik egymás apró rezdüléseit is.

Két éve egy mosonmagyaróvári, majd egy győri, a napokban pedig egy sokorópátkai házaspárral történt, hogy követték egymást a halálba, aminek ugyan lehet némi testi-fizikai magyarázata, ám a lelkiség a történtekben mindenképpen döntő. Lapunk is foglalkozott a témával.

A boldog, békés időskorral együtt ugyanis a párok valósággal összecsiszolódnak, így szinte egymás apró rezdüléseit is ismerik. Nem ritka, hogy az egyikük halálával a másikuk életének is vége, azaz a gyász olyan sokkot vált ki, hogy szó szerint követik egymást a halálba. Fodor Dénes szakpszichológus ezt úgy magyarázza: ha az idősek szoros kapcsolatukban teljesen kitöltötték egymás életét és szinte páros elszigeteltségben éltek, akkor egyikük halála után a másikuknak óhatatlanul csökken az életkedve.

Az egyedül maradónak a lelki okok miatt megroppanhat az egészsége. Ezért a magányos, egyedül maradó idős környezetére kiemelten kellene figyelni, gondoskodni arról, hogy hogyan vészelje át a gyász, az egyedüllét napjait.

– A társvesztés, az úgynevezett nagyon pozitív társas élet vesztesége olyan terhelést jelent pszichoszomatikusan, hogy a szervezet elhárító-, védekezőrendszere egyszerűen csődöt mond – vélekedik prof. dr. Iván László gerontológus. – A hirtelen jött gyász krízis jellegű zavart kelt és a koszorúgörcstől kezdve a cukoranyagcsere felbomlásáig, vagy a tüdőgyulladásig bármilyen betegséget okozhat. Ezekben az esetekben az egyedül maradó fél mindenképpen segítségre szorul.

Gyógyírt jelenthet a család, a rokonság támogató segítsége, vagy egy olyan közösség, amely a bánatban vigaszt jelent.
Az úgynevezett bizalmi alapon működő támaszlehetőségeket: háziorvosi, gondozói segítséget is célszerű igénybe venni.

– A csoport ereje támaszt, vigasztalást nyújt – állítja Vass Imréné, a győri területi gondozószolgálat vezetője, aki kiemelten fontosnak tartja ebből a szempontból az idősklubok, területi gondozási központok munkáját. – A gyászoló sok esetben kibeszéli magából a fájdalmát, s a kollégák is segíthetnek akár egy személyes beszélgetéssel, a meglévő társas kapcsolatok felerősítésével. Sokszor a közösségben maradás jelenti azt az erőt, amivel a gyászoló úrrá tud lenni érzésein és ez segíti át depressziós hangulatán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vinasz jobb, mint a só?

Tavalyelőtt még elsősorban vinasszal, a múlt télen pedig sóval történt a győri utak csú-… Tovább olvasom