Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Eltömte a szenny a csatornákat

A győri csatornákat és a vízelvezető árkokat ki kell tisztítani, mivel az esőzések miatt eltömődtek.
A győri csatornarendszert és a vízelvezető árkokat ki kell tisztítani – ez húsvét óta nyilvánvaló, amikor az özönvízszerű esőben a megyeszékhely „elúszott". Szabadhegy azóta már négyszer  elázott, de Ménfőcsanakon, Győrszentivánon és a Belvárosban is vannak gondok. Egyelőre csupán a csatornatisztításra van pénz.

Szabadhegy az agusztus 28-i felhőszakadáskor idén negyedszer ázott el. Ménfőcsanakon az árkok nem tudták elvezetni a „hegyről" érkező vizet, s ugyanaz volt a helyzet, mint Szabadhegyen: az utcán, a kertekben folyt a víz. Mit tehet Győr, hogy ne legyen ötödik alkalom? Vagy fogadjuk el: a csatornahálózat alkalmatlan a feladat ellátására?

 „A csatornarendszer a feladat ellátására alkalmas, nagyobb özönvizet azonban nem tud elvezetni, mert nem erre tervezték. Ezzel együtt tény, hogy vannak problémák, amelyeket az első alkalom óta igyekszünk orvosolni" – szögezte le Eredics Imre alpolgármester.


Eredics Imre alpolgármester hozzátette: a legnagyobb problémák Szabadhegyen, Ménfőcsanakon, Újvárosban és Győrszentivánon voltak (és még most is vannak), ezért irányították át a csatornatisztítási munkákat már a nyár elején Szabadhegyre – a feladat háromnegye-

dével végeztek mostanáig. Szentivánon és Újvárosban az elmúlt években ki kellett építeni a vízelvezetést. Az utóbbi városrészben még nem készültek el a munkákkal, márpedig megoldásról csak azután beszélhetünk.

Számos szabálytalanságra bukkantak több helyen is: vannak olyan részei Győr csatornahálózatának, amelyeknél nem szabad a szennyvízelvezetőbe az esővizet belevezetni, de ezt mégis sokan megteszik. Az is illegális, ha a terepszint alatti mosdó, WC, kád kialakításakor nem alkalmaznak átemelőt. A tisztítás során kiderült az is, hogy bizonyos szakaszon a csatornák négyötöde eldugult, így azok egy kisebbet sem bírnak már el.

Az első (március végi) elázás után vált nyilvánvalóvá a belvárosi-révfalui helyzet is: a belvárosban a régi főgyűjtőcsatornára nem lehet ekkora terhet hárítani, a megoldás az elkerülő csatorna kiépítése, amelyre pályázatot nyújt be a város. A beruházásnak már a tervezése is hatalmas összeg, a megvalósítás csaknem húszmilliárd forint lesz.
Az olvasókban nyilván felmerül a kérdés, a csatornák állapota miért most lett probléma, ezek szerint eddig nem tisztították? A válasz: tisztították, de az utóbbi években nem volt akkora eső, ami jelezte volna, hogy ilyen súlyos a helyzet, ráadásul az idei négy nagy eső után további szennyeződéseket mosott be a víz a csatornákba.

A tisztításnak nem lehet egy-két ponton nekiesni, mert a következő szakaszon olyan dugó képződhet, ami az egész rendszerben komoly károkat okozhat. A munka eddig négy kézben volt: a városi és az állami közútkezelőében, a Pannon-Vízében, valamint a Komszoléban. Eredics Imre tervei szerint a zárt rendszerű (föld alatti) csatornarendszer tisztítása egyedül a Pannon-Víz kezébe kerül – megbízásos szerződés alapján –, az árkok tisztítása pedig az útkezelők és a Komszol feladata lesz. A teljes képhez hozzátartozik, hogy főképp a családi házas városrészekben több helyen beépítették az árkokat, így nincs mi levezesse a vizet...

A mostani elázások ellenére sem kell vészhelyzetről beszélni – tisztázta az alpolgármester. Ha hasonló esetek lennének mégis, akkor a város elgondolkodik azon, készíttessen-e átfogó felmérést a csatornahálózat helyzetéről, és esetleg annak cseréjéről. Az egész rendszer felújítása (cseréje) azonban akkora összeg – több százmilliárd forint –, amelyet jelenleg egyetlen magyarországi nagyváros sem tud vállalni. Győr ezzel egyelőre nem is számol.

A tegnapi számunkban Páratlan úttervek címmel írtunk viszont arról az 1,6 milliárd forintos győri beruházásról, ami érinti a csapadékrendszer elvezetésének kiépítését is. Nyilvánvaló, hogy utakat csak akkor érdemes építeni, illetve helyrehozni, ha azokat az eső nem teszi tönkre. A Páva utcát hozta fel az alpolgármester példaként, de lehetett volna bármelyik másikat is: csak akkor van értelme a rekonstrukciónak, ha a sokmilliós beruházás nem vész el néhány év alatt. Márpedig azzal nem lehet számolni, hogy még egy ilyen nyár biztosan nem lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Árkád lesz a legnagyobb

A Győrben sorra épülő (illetve tervezett) bevásárlóközpontok között is különös figyelem kíséri az Árkádot. Főleg a beruházás mérete és összértéke miatt. Győr legnagyobb üzletközpontja a tervek szerint jövő őszre készül el, és ezer embernek ad munkát. Az Árkád 36 ezer négyzetméterén 125 bolt kap helyet; a Rába rt. volt Budai úti telephelyén épülő központ 25 milliárd forintba kerül. Tovább olvasom