Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Eltévedésturizmus élteti a kis hajót

Vének - A kerékpárút kiépítésén múlik a véneki rév jövője, addig ugyanis alig akad átkelő vendég, amíg a Gönyű és a Győrszentiván-Kertváros közötti szakaszon nem lehet biciklizni. Jelenleg főként holland, német és angol kerékpárosok használják a Pados nevű kis hajót, igaz, a legtöbben közülük csak eltévedtek.
El is lehet tévedni, ezt azért meg kell hagyni. Képzeljük el ugyanis fordítva a helyzetet: volna egy kis falu mondjuk Hollandiában, aminek három vize is van, s mi valamelyik határátkelőt keressük, a település pedig nem szerepel a térképen. Így jön ugyanis ide a Budapest vagy Szlovákia felé tartó holland kerékpáros, akit turistatérképe Kisbajcsra, onnan pedig Vénekre irányít, jóllehet, az utóbbi község neve nincs rajta a papíron. A legtöbben sokáig kóvályognak a csendes kis szigetközi faluban, s vagy találnak egy németül beszélő lakót, vagy megörülnek a „komp" feliratnak, s azt gondolják, hogy a túlparti út már Szlovákiáé. De hát talán még a győriek közül sem tudná mindenki, hogy ez a Mosoni-Duna, s a „nagy" Duna torkolata valamivel lejjebb található, ami mellett még egy holtág is gondoskodik itt a szigetközi horgászgenerációk utánpótlásáról. Sokan már a szomszédos Szőgyét is megjárják, mire Vénekre érnek, s befizetik a százötven forintot, plusz a százas pótdíjat a kerékpárért, ami így már éppen kitesz egy eurót, sőt, most még valamivel többet is. Fillérekért működik a véneki rév.

Hat éve adták át a „Padost", s utána évekig nem működött, míg végre tavaly tavasszal üzemeltetőre lelt. A múltja azonban ennél régebbi: a hetvenes évekből még sokan őrzik a vízi átkelések emlékét, a közös borozásokét, amikor együtt koccintott a győrszentiváni lakos a vénekivel. Ami mindenképpen jó, hogy ez a hagyomány éledt újra először: Budai Gyula, a révész szerint a szentiváni nyugdíjaskörök visszajáró vendégek a túlparti Véneken. Ráadásul itt a nyár, a jurtatábor sok száz vendége szívesen sétahajózgat fel a torkolatig, ami oda-vissza három kilométer és összesen 3000-be kerül. A hajóra ugyanis 11-en férnek a révésszel együtt. Ám amíg tavaly még a sétahajóztatás volt jóformán az egyetlen feladata a révésznek, ma már jóval több az átkelő turista, van, hogy naponta tíz is felül a Padosra, általában a véneki oldalon.

Azonban Jakusné Ságer Anna, Vének polgármestere mesélte, hogy a turisták legtöbbször tényleg nem tudják, hol vannak, s ha a szlovákiai Rév-Komáromot keresik, átirányítják őket a túlpartra, hogy ott folytassák útjukat Komárom felé. Ha viszont mindenáron Vámosszabadinál akarnak átmenni – azt Vénekkel ellentétben jelzi a turistatérkép –, akkor inkább a töltést ajánlják. Kényelmetlen ugyan, de egyenesen a célba visz, és sokkal egyszerűbb, mint elmagyarázni, hogyan menjenek vissza Kisbajcsra, onnan pedig Vámosszabadiba.

A helyi jurtatáborban üdülők kedvenc időtöltése a dunai hajózás. Fotó: Krizsán Csaba
A helyi jurtatáborban üdülők kedvenc időtöltése a dunai hajózás. Fotó: Krizsán Csaba

A rév életében hatalmas fordulat lenne természetesen, ha nyugodtan lehetne biciklizni akár a vízügyi töltésen, akár az 1-es főúton. Az utóbbiból azonban még majdnem öt kilométer hiányzik Gönyű és Győrszentiván-Kertváros között. Jó hírünk van ezzel kapcsolatban, mert a győri közgyűlés éppen egy hete fogadott el két javaslatot, az egyikben az Euro-Velo európai kerékpárút kiépítéséhez vállal önrészt a város a Győrt, Kisbajcsot, Nagybajcsot, Véneket és Vámosszabadit összekötő töltés győri szakaszára, míg a többi részen a vízügyi igazgatóság vállalja a költségeket egyéb forrásból. Egy majdnem 337 és fél millió forintos beruházásról van szó, amelynek a 85 százalékára lehet pályázni. Jóváhagyta a közgyűlés azt a 2,2 millió forintot is, amit a Gönyű–Győrszentiván közötti kerékpáros szakasz terveztetése igényel, s aminek teljes költségéhez további 2,2 millió forintos támogatást nyerhet az önkormányzat.

Ha a tervek meglesznek, és ez az öt kilométer ki is épül, akkor fellendülhet a kerékpáros turizmus. Addig pedig jobbára csak ide tévednek az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai elítéli a náci megfélemlítést

Győr - A győri önkormányzat „vezetése, ahogy eddig, úgy a jövőben is elhatárolódik minden… Tovább olvasom