Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Eltakart szélvédők, koszos rendszámok

Egyre nagyobb divat az autók szélvédőjén s mögött tárgyakat, feliratokat elhelyezni, s osztrák, szlovák pályamatricákat dísznek fent hagyni. Ezek balesetveszélyesen szűkítik a vezető kilátását. A rendőrség büntet érte, éppúgy, mint az olvashatatlanul koszos rendszámokért.

A közúti forgalomban részt vevő járművekből való biztonságos szabad kilátást akadályozó tárgyakat, feliratokat – beceneveket tartalmazó "rendszámtáblákat" – vagy éppen árnyékoló fóliát, reluxát tilos felrakni, felszerelni. Ezt egyre többen hagyják figyelmen kívül, s követik a rossz divatot.

Csapadékos időjáráskor sok autó hátulja, így a rendszáma is alig látszik a felvert és lerakódott sártól, vannak, akik akár egy hét száraz idő után sem törlik le a rendszámot.

– Az idevonatkozó rendelet egyértelműen előírja, hogy a járműből az előre és oldalra való kilátást hogyan kell biztosítani, s mi helyezhető el a szélvédőkön. Amennyiben valaki ezt nem veszi figyelembe, akár tudatosan, akár a szabály ismerete hiányában, bírságra számíthat – mondta el lapunknak Nagy Gábor őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrzési osztályvezetője.

A rendelet szerint "a gépjárművek vezetőteréből a hossztengelyre szimmetrikus 180 fokos szögtartományban szemmagasságban kilátást takaró, gátló tényező nem lehet, kivéve az ajtó- és ablakoszlopok, az ablaktörlő".

Az olvashatatlanul koszos rendszám jutalma akár 30 ezer forintos bírság is lehet. Fotó: Krizsán Csaba
Az olvashatatlanul koszos rendszám "jutalma" akár 30 ezer forintos bírság is lehet. Fotó: Krizsán Csaba


Csapadékos időjáráskor sok autó hátulja, így a rendszáma is alig látszik a felvert és lerakódott sártól, vannak, akik akár egy hét száraz idő után sem törlik le a rendszámot, „jól véd az a traffipaxfelvételek ellen" címszóval.

– A hatósági jelzéseket, rendszámtáblákat a járművön a felszerelésre kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos. Tehát a koszos, olvashatatlan rendszámmal való közlekedés szabályszegésnek minősül – hangsúlyozta Nagy Gábor.

Mindkét esetre vonatkozik, hogy a rendőr figyelmeztetheti az autóst, s felszólíthatja őt a szabálytalan állapot megszüntetésére. Súlyosabb szabálysértés esetén 3 és 20 ezer forint közötti helyszíni bírság szabható ki. Amennyiben az autós nem fogadja el a helyszíni bírságot, úgy szabálysértési feljelentés során a büntetés elérheti a 30 ezer forintot.

Olvasóink írták

  • 1. accelerator 2011. március 18. 01:07
    „Ez leginkább a. Kamionokra jellemző! Junoszty tévé az ablakban, 120cm-es parabolával....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legjobban feledtet egy új baba

Egy jogszabálynak megfelelő protokoll szerint kell nyilatkoztatni az anyát arról, hogy méhen belül… Tovább olvasom