Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elszállítás már van, gumibot nem kell

Győr - A megyeszékhelyen már tavaly óta elszállíttatja a közterület-felügyelet a forgalmat akadályozó autókat – országosan ezzel most bővítenék a felügyeletek jogkörét. A megyeszékhelyen nem terveznek lényegi változtatást.
Bővítené a kormány a közterület-felügyelők jogkörét, így a jövőben a felügyelők akár el is szállíttathatják a forgalmat akadályozó autókat – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteki online sajtótájékoztatóján.

Tervben a bővítés

A kormányülésen tárgyalt koncepció lehetővé tenné, hogy a közterület-felügyeletek olyan térfigyelő rendszereket működtessenek, amelyek megfigyelést és adatrögzítést is végeznek – mondta a szóvivő a parlament elé várhatóan ősszel kerülő elképzelésekről.
Egyszerűsödik a helyzet

Győrött már 2007 áprilisa óta élnek az elszállíttatás lehetőségével – mondta el lapunk kérdésére a közterület-felügyelet vezetője, Truka István. Törvényi lehetőség ugyanis eddig is volt rá: a 1990. évi 65. törvény felhatalmazást ad az önkormányzatoknak, hogy erről helyi rendeletet alkossanak, a KRESZ figyelembevételével.

Ha a közterület-felügyeletről szóló törvényt eszerint módosítják, az legfeljebb egyszerűsíti a helyzetet. Győrött tavaly összesen 900, idén július végéig 527, rossz helyen parkoló autót szállíttattak el.

Nem éri meg az árát

Térfigyelő rendszer kiépítését, még ha a módosított törvény engedélyezné is, a közeljövőben Győrött biztosan nem tervez a felügyelet, mondta Truka István. Egyszerűen azért, mert többe kerülne, mint amennyi eredményt lehetne várni tőle. A térfigyelő rendszer nagyon drága, működtetése bonyolult, túl szigorú szabályokhoz kötött (személyiségi jogok, archiválás, egyebek).

Csak szóváltások akadnak, nem indokolt a gumibot

A felügyelet vezetője elmondta lapunknak, a tervezetben szó van arról is, hogy a közterület-felügyelők jogosultan viselhessenek gumibotot. Győrött erre sem gondolnak. Egyrészt, mert csak irritálná a lakosságot, másrészt a felügyelők testi épségének védelme sem indokolja. Győrött a felügyelők nincsenek támadásoknak kitéve, legfeljebb némi szóváltás alakulhat ki alkalmanként.

Gumibotot csak akkor viselnének, ha a törvény azt nem lehetőségként, hanem kötelezően jelölné meg – vagy ha a város közbiztonságában olyan nemkívánatos változások történnének, amelyek indokolnák.

Olvasóink írták

  • 1. onem 2008. augusztus 18. 12:20
    „Jó lenne, ha ellenőriznék az elszemtelenedett teherautósokat is, akik éjjel-nappal, hétvégéken és ünnepnapokon - a kötelező telephely helyett - a belváros és a város különböző pontjain - pl. A Corvin utcában - parkolnak, akadályozva a forgalmat és a személyautók parkolását! A rendes munkaidő lejárta -16.00 óra - nem látni szolgálatban lévő közterületfelügyelőt. Pedig akkor akadna igazán dolguk!
    A Corvin u. 36-44. társasház mögött egy valószínűleg hajléktalan által elhagyott "kispolski" áll, közel egy éve. A közterület felügyelet felé tett több bejelentés ellenére -még most is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicces népszavazási kérdések

Magyarország - Volt, aki ingyen sört akart, volt, aki Cicciolinát szerette volna látni a miniszterelnöki székben, s volt, aki az autópályákon 200 km/órával kívánt száguldani. Tovább olvasom