Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Elsötétül a győri városháza egy órára, Mosonmagyaróváron négy napig pihennek a reflektorok, Sopronban is lekapcsolnak

A Föld órája akcióhoz idén három megyei település csatlakozott: Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár. Otthon persze Ön is spórolhat az árammal!


Ismét sötétségbe borul a világ: március 31-én újra WWF Föld Órája - hirdeti a WWF Magyarország honlapján.

A világ legnagyobb civil kezdeményezéséhez több mint 1,8 milliárd ember csatlakozott már, de nem csak a magánszemélyek feladata bolygónk védelme. A környezettudatos vállalat jó példát mutat és erőforrást is spórolhat - foglalható össze dióhéjban az akció lényege.

A hivatalos magyar weblap szerint hazánkban csütörtök délig 3735 magánszemély, 73 település és 322 intézmény, vállalat csatlakozott a globális éghajlatváltozás és a túlzott energiafelhasználás veszélyeit fókuszába állító programhoz.


Lekapcs a bolygónkért.
Lekapcs a bolygónkért.


Szinte elsötétül a győri belváros

"Március 31-én este 20.30 és 21.30 között a világ több mint száz országában kapcsolják le a villanyt a környezettudatosság jegyében. Városunk idén is csatlakozik a kezdeményezéshez - közölte Domanyik Eszter, a győri városháza szóvivője.

"Az idén a Káptalandombon a Bazilikánál, a Rába parton a várfalnál, a Széchenyi téren, a Jedlik hídon és a Városházánál kapcsolják le a díszvilágítást" - tette hozzá Domanyik Eszter.


Piros pöttyös városok: ezek a települések csatlakoztak idén a Föld órája akcióhoz.
Piros pöttyös városok: ezek a települések csatlakoztak idén a Föld órája akcióhoz.


Mosonmagyaróváron négy nap alatt 400 kW energiát igyekeznek megtakarítani


Idén Mosonmagyaróvár szintén kifejezte csatlakozási szándékát a Föld órájához - de nem csak egy órára.

A Lajta-parti városban már március 30-án, azaz pénteken lekapcsolják az összes díszkivilágítást, s csak április 2-án, négy nap múlva "kelnek újra életre" a reflektorok, illetve a megvilágított szobrok, épületek, terek lámpai.

Így lesz ez a Mosoni templomnál, a városi bíróságnál, a Trianoni-keresztnél és városházánál is.

Összesen 14 helyszínen 30 darab lámpa nem fog égni négy éjszakán keresztül, mely összesen körülbelül 400 kW energia megtakarítást hoz Mosonmagyaróvár "konyhájára".

A Hűség városa, Sopron szintén csatlakozott - ahogy az elmúlt években is - a Föld órája idei akciójához. Az alábbi helyszíneken kapcsolják majd le a világítást: Széchenyi tér - Hűségzászló, Széchenyi szobor, Mária szobor, Fő tér 5., Szent Mihály templom.Melyik magyar település lesz a "Föld Órája fővárosa" cím büszke tulajdonosa?

"Az emberektől azt kérjük, hogy a mindennapjaikban tegyenek vállalható lépéseket a környezetünk védelméért.

Hasonló gondolatot szeretnénk elültetni a vállalatoknál is, hisz ma már egy hosszú távon gondolkodó, felelős gazdasági szereplőnek törekednie kell arra, hogy működését fenntarthatóbbá tegye.

2012-ben a WWF Föld Órája arra buzdít, hogy ne csak egy óra erejéig figyeljünk a környezet védelmére.

A környezettudatos vállalatok számára erkölcsi és anyagi szempontból is fontos, hogy egész évben figyelmet fordítsanak az energiatakarékosságra" – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

A kezdeményezéshez természetesen a lakosság is csatlakozhat azzal, hogy otthonukban egy órára a gyertyafényt választják a villany helyett.

A WWF Magyarország versenyt hirdetett, amelyik településről a legtöbben regisztrálnak a hivatalos weboldalon, az a város vagy község egy évig viselheti a WWF Föld Órája fővárosa címet. 

Olvasóink írták

 • 17. Bo9903 2012. április 03. 11:50
  „A 83-ason, ahol a Tesco meg a Family Center van, valamint a Baumax, ott is le lehetne kapcsolni a lámpákat, és nemcsak 1 évben 1 órára. Orrba-szájba rakják a lámpákat, mi a fenének. 25 km-ről lehet látni Győr felett sötétedés után a narancssárga felhőt, mert minden de minden ki van világítva. Ez légszennyezés, nem is kicsi. Itt nincs semmi energiatakarékosság.”
 • 16. Tündenéne 2012. április 02. 10:07
  „Na hát mi kint voltunk a városban szombat este fél 9 után. A "szinte elsötétül a győri belváros" úgy kamuszöveg, ahogy van. A díszvilágításokat lekapcsolták, azonban ezt szinte észre se lehetett venni, mivel ugye az összes többi világítás működött. Egyedül talán a Jedlik-hídnál volt feltűnő, de ott is csak azért, mert a színes világítás hiányzott. Pl. a káptalandombi hotelek teljes díszkivilágításban működtek, pedig annak is le lehetett volna kapcsolni felét, vagy a Baross-úton ezt-azt, kirakatokat, ilyesmi.

  Egyetértek, képmutatás volt ez az egész.”
 • 15. merzsebet 2012. április 01. 14:06
  „Csorna is csatlakozott részben? Két napja Győrből haza felé a Soproni út egy része sötétségbe borult.Vagy csak kiégtek a lámpák?”
 • 14. józanparaszt 2012. április 01. 09:48
  „9: tényleg nézze meg minenki! csak sajnos pont azok tojnak rá, akik ezt okozzák”
 • 13. Dwatson 2012. március 30. 22:29
  „A spórolósok hol vannak a novembertől januárig tartó energia pazarlásnál? Ez az egy óra csak arra jó hogy zavarba hozzák az energia szolgáltatót.”
 • 12. Fenyőrigó 2012. március 30. 21:32
  „10. tovari 2012.03.30. 13:49
  Köszönöm az ajánlót! Megnéztem, sajnos ez a valóság.”
 • 11. Mankapunka 2012. március 30. 14:19
  „Szerintem meg nem egy napon kell 1 órát spórolni,hanem az év többi 364 napján is kellene.

  WWF is csak egy a sok közül. Madarász,sajnos igaz,télen főleg,mikor úgyis kevés a túrista,éjféltől nyugodtan ki lehetne ezeket mind kapcsolni,mert fölösleges. Ki az,aki december 20-án éjjel 3-kor várfalat nézeget??”
 • 10. tovari 2012. március 30. 13:49
  „A Villanykörte Összeesküvés - A Tervezett Elavulás története
  én pedig ezt ajánlom”
 • 9. Fenyőrigó 2012. március 30. 11:47
  „6. ATX 2012.03.30. 09:36 hozzászólásához csatlakozva ajánlom mindenki figyelmébe:
  A hülyeség kora című filmet, aki teheti nézze meg a Youtube-on is megtalálható (nem HD minőség, de a mondanivalót közvetíti!) és jó elmélkedést kívánok utána!”
 • 8. Infamous 2012. március 30. 11:03
  „a győri városháza már régóta be van sötétedve...”
 • 7. espe 2012. március 30. 09:51
  „Minek elsötétíteni? Sötét Győr este is reggel is, főleg ha borús az idő. Nem a fény viszonyokhoz kellene alkalmazkodni a közvilágításnál? Addig még hány halálesetnek kell történni? Nem lehet látni a sötét ruhás gyalogosokat!”
 • 6. ATX 2012. március 30. 09:36
  „"Otthon persze Ön is spórolhat az árammal!" A mai - általában energiatakarékos - izzók korában a világítással lehet a legkevesebbet spórolni. Amikor még 100-as meg 75-ös égők világítottak, akkor más volt a helyzet. Amivel sok áramot lehetne spórolni, az például a vasaló. Egy átlagos vasaló 1600-2200 kW-ot fogyaszt óránként. Másik amivel lehetne spórolni, ha háztartásonként csak egy energiatakarékos tévé és max. egy számítógép üzemelne és nem szinte éjjel-nappal, hanem csak pár órát. A hűtőgépen és mosógépen szintén nem lehet spórolni, hacsak nem akarsz mosatlan ruhában romlott ételeket enni. Összefoglalva azt kell mondjam, hogy a villanyáram éppúgy hozzátartozik a XXI. századi Földünkhöz, mint mondjuk a robbanómotoros személyautó. Arról meg nem az átlagemberek tehetnek, hogy az olajlobbi mozgat mindent a világon, ők irányítják még a leggazdagabb államok kormányait is. Mert ugye azt senki sem hiszi, hogy szintén a XXI. században még mindig a világ energiaellátásának a 90 %-át a fosszilis üzemanyagok képezik! Az alternatív megoldásokat az olajlobbi mindig megtorpedózza. Ez a nagy helyzet. Sokkal olcsóbb lenne az energia, ha az olajbárók és sejkek is támogatnák az alternatív energiahordozókat. De - még egyszer mondom - ez sajnos nem áll érdekükben, amíg befolynak a számlájukra az olajból származó dollármilliárdok...”
 • 5. nyakkendo 2012. március 30. 09:16
  „Természetesen olyankor kapcsolják ki, mikor még árt is tulajdonképpen. Persze a elegáns szállodaportásnak öltözött úriemberek arra a 6-8-10 hétre nem tudják kikapcsolni a klímákat nyár közepén, amikor tényleg segíthetnének vele. 2-300 lóerös autókkal járnak nagyjából mindig egyedül. tovarinak igaza van, képmutatás!”
 • 4. józanparaszt 2012. március 30. 08:27
  „egész életünkben ész-szerüen kellene tevékenykedni...”
 • 3. Madarász 2012. március 30. 08:21
  „Vissza sem kéne kapcsolni a díszkivilágítást, akkor mennyit spórolnánk. ;)”
 • 2. @Gabben 2012. március 30. 08:04
  „szép és jó de mire”
 • 1. tovari 2012. március 30. 07:17
  „Képmutatás az egész”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevallotta - nem rabolták ki, sikkasztani akart a kézbesítő

A helyszíni szemle és a rendőrség által begyűjtött adatok sok-sok ellentmondásra utaltak a… Tovább olvasom