Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elsöprő igen a rendezési tervre

Egyhangúlag fogadta el Győr új rendezési tervét a város közgyűlése csütörtök este.

Dr. Németh Iván
Nyolc órán át tárgyalta Győr új rendezési tervét a városi közgyűlés csütörtökön, míg végül éjjel 11 óra után megszavazta a vaskos dokumentumot. A vita maratoni volt, de nem különösebben éles. Számos jobb- és baloldali képviselő köszönte meg a nagy munkát dr. Németh Ivánnak és csapatának, bár akadtak bíráló megjegyzések is.
Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője a terv legnagyobb erényének azt nevezte, hogy két év után végre elkészült, mert a késés nagy károkat okozott.

Ezek után a negatívumokat sorolta. Szerinte rossz gyakorlat, hogy miközben a város „iszonyatos mennyiségű" területet enged beépíteni, addig a  vagyongazdálkodásra nem szán elegendő pénzt, így a haszon a vállalkozóknál csapódik le, ahelyett, hogy a köz érdekét szolgálná. Hozzátette: ha nem így lenne, élhetőbbé válna a környezet, mert az önkormányzat nem kényszerülne extraprofitot hajszolni a túl sűrű beépítés megengedésével.

Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője problémaként említette, hogy a nagy kérdések java része eldőlt: a bevásárlóközpontok „ész nélküli terjeszkedését", a volt Rába-telephely és az egykori lovassági laktanya „brutálisan sűrű beépítését" már korábban megengedte a közgyűlés. Nehezményezte, hogy a keleti elkerülőutat egy gazdasági társaság miatt keletebbre tolták, ami feleslegessé teszi az ipari parki felüljárót, évekkel késleltetheti és milliárdokkal drágíthatja a beruházást. Németh Zoltán leszögezte: a rendezési terv nem fejlesztési terv, így nem kell elájulni a benne lévő elképzelésektől, mert pénz híján hosszú ideig nem lesz belőlük semmi.

„A bevásárlóközpontok léte előnyös"

Kun András alpolgármester (MSZP) ellenben úgy vélte: fantasztikus, következetesen végiggondolt anyag van a testület előtt. A politikus durva tévedésekkel, csúsztatásokkal vádolta Németh Zoltánt. Szerinte Győrnek érdeke, hogy ne maradjanak elhagyott területek a városban, de az egykori gyárak helyére építkezők zajvédelmi, közlekedési és egyéb beruházásai miatt tűrni kell a magasabb intenzitású beépítést. Kun András hangsúlyozta, hogy a bevásárlóközpontok léte a lakosságnak az árverseny és a munkahelyek, a városnak az adóbevétel miatt előnyös. „Egy önkormányzatnak soha nem lesz annyi pénze, hogy területeket vásároljon, azokat közművesítse, majd piacra vigye.

Az önkormányzat nem piaci szereplő" – mondta. Kifejtette azt is, hogy az ipari parki felüljáró megépítése nem volt kidobott pénz, mert az a 81-es (fehérvári) és az 1-es (bécsi) főutat összekötő Hecsei út része lesz. Eredics Imre alpolgármester (MSZP) azt említette meg, hogy egy ilyen terv elkészítésének időszükséglete két, két és fél év. Felhívta a figyelmet arra, hogy a keleti elkerülőút nyomvonalát azért változtatták meg, mert az Audi újabb nagy ipartelepítést hajt végre, ami sok ezer munkahelyet teremt.

Amennyire lehetett, arrébb tolták az utat

A tárgyalás egyébként azzal kezdődött, hogy dr. Németh Iván, a terv készítője és Kozmon Kinga megbízott városi főépítész számos módosítást tett az eredeti előterjesztéshez képest. Ezt Szabó Jenő (Pro Urbe) és Németh Zoltán is kifogásolta. A szakemberek elmondták, csupán kisebb horderejű változtatásokról van szó, amelyek a terv jobbítását célozzák. Balogh József polgármester arról beszélt, hogy nem feltétlenül elegáns a sok módosítás, de az anyag így is emészthető. Hozzátette: az elmúlt tíz napban is sok észrevétel érkezett.

A megjelent mintegy hatvan érdeklődő és a képviselők számos kérdést intéztek az előterjesztőkhöz. Sághy Zsolt (MSZP) azt kérdezte, miért kell Győrszentivánra tervezni egy új rendező pályaudvart, ami ellen a településrész tiltakozik. Czifrik Mihályné (MSZP) a keleti elkerülőút és Győrszentiván közötti távolság után érdeklődött. Dr. Németh Iván hangsúlyozta: miután Győr iparváros, célszerű tartalékolni egy új rendező pályaudvar helyét a budapest–hegyeshalmi vasútvonalon. Az említett utat, amennyire lehet, a város felé tolták – még így is közel van Kertvároshoz, de ezt a nyomvonalat magasabb jogszabályok írják elő.

Nem fér el még egy csomópont

Horváth László (Fidesz) azt kérte, hogy a nyugati elkerülőutat a szeméttelep sztráda felőli oldalán jelöljék ki. A szakemberek szerint ez több szempontból sem lehetséges: így a Régi Pápai úton megmaradna a nagy forgalom, ráadásul a 83-as (pápai) főúton még egy csomópontot kellene kialakítani, amit az előírások nem tesznek lehetővé. Andréka Bertalan (Fidesz) azt tudakolta, hogyan kell érteni az építészkamara véleményét, miszerint a rendezési tervet próbaidőre kellene bocsátani. Dr. Németh Iván elmondta: azért merülhetett fel ilyen vélemény, mert van néhány olyan elem, amit másképp használnának a jövőben, mint eddig.

A vita során kiderült, hogy nem ért célt a pinnyédiek aláírásgyűjtése: a testület nem változtatta meg a nyugati elkerülőút nyomvonalát. A közgyűlés végül 34 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül éjjel 11 óra után elfogadta a rendezési tervet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz bírálja a rendezési tervet

Nagy hibája a győri rendezési tervnek, hogy nem látszik belőle Győr jövőjének koncepciója - mondta… Tovább olvasom