Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Első vizsgás motorkerékpár-szerelők

Győr - A Dunántúlon egyedülállóként két éve folyik motorkerékpárszerelő-képzés a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskolában. Az első végzős évfolyam ez év tavaszán tesz OKJ-s szakmunkásvizsgát. A képzést speciális márkák motorszervizei, kereskedései támogatják.
A győri Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola rendészeti, sportgimnáziumként, közlekedési szakközépiskolaként és erre épülve érettségi utáni szakképzőként működik. Az intézmény rugalmasan követi a képzési igényeket, ezért indította be két évvel ezelőtt a motorkerékpárszerelő-képzést.

– Oktatóbázisként funkcionálva folyik iskolánkban ez a képzés, s ebben a Dunántúlon egyedülállóak vagyunk. Az első végzős évfolyam most tavasszal tesz OKJ-s szakmunkásvizsgát – kezdte lapunk megkeresésére Németh Zsolt igazgató.

Az intézményvezető elmondta, a támogató partnerek – motorkerékpár-javító és -értékesítő vállalkozások, márkakereskedések – elvárásai között a felelősségtudat szerepel az első helyen.

– Magyarországon is egyre több olyan motorkerékpár közlekedik az utakon, melyek értéke vetekszik a személygépkocsikéval, s technikailag magas színvonalúak. Ezért e területen a magasan kvalifikált, érettségizett szerelők számíthatnak munkavállalási sikerekre. A másik igény az angol és német műszaki nyelv ismerete, mely nem a nyelv beszélését, hanem a műszaki dokumentációk megfelelő értelmezését jelenti. Ugyanis e nyelveken jelennek meg a metszeti és kapcsolási rajzok magyarázatai, feliratai – magyarázta Németh Zsolt.

A képzésre nem csak fiúk jelentkezhetnek. Trimmel Adrien Katalin is a Bercsényiben tanul motorkerékpár-szerelőnek. Fotó: H. Baranyai Edina
A képzésre nem csak fiúk jelentkezhetnek. Trimmel Adrien Katalin is a Bercsényiben tanul motorkerékpár-szerelőnek. Fotó: H. Baranyai Edina

A partnerek hangsúlyozták a kommunikációs képességet is, hiszen sok esetben a szerelőnek kell az ügyféllel a műszaki problémákat megbeszélni, egy diagnosztizálás, állapotfelmérés alkalmával.

– Tanulóink nem csak az iskolai tanműhelyben szerezhetnek tapasztalatot. Az első évfolyam elvégzése után együttműködő partnereink szívesen látják őket a szervizekben is. Ez kettős érdek. A tanulók élethű környezetben ismerkedhetnek meg a szakma rejtelmeivel. Másrészt a vállalkozók, mint leendő alkalmazottakat már most megfigyelhetik őket. Végzőseink között van olyan, aki már állásajánlatot kapott – mondta el az igazgató, majd így folytatta:
– A képzés során megszerzett ismereteket tanulóink nemcsak a motorkerékpár-javítás során, hanem az ahhoz szorosan kapcsolódó vízi jármű, kertészeti kisgép, aggregátor és elektromos moped javítása során is alkalmazhatják, hiszen a felsorolt területek is jelentős és folyamatos fejlődésen mennek keresztül.

A szakma elsajátítása előképzettséget nem igényel, ezért az iskola azok jelentkezését fogadja el, akik érettségivel rendelkeznek és jogosultak a nappali tagozatos képzésben való részvételre.

– Mivel kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani, ezért nemcsak a szomszédos falvakból és városokból, de más megyékből is jöhetnek hozzánk a szakma iránt érdeklődők. A képzésre nem csak fiúk jelentkezhetnek. Azok a motorkerékpár-szerelők, akik legalább hároméves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, a kereskedelmi és iparkamara szervezésében mestervizsgát is tehetnek.

Az iskola első ízben szervez motorkerékpáros szakmai napot, melyen aktuális szakmai előadások hangzanak el motorkiállítással egybekötve, s ahova díjtalan belépéssel várják az érdeklődőket március 27-én reggel 8-tól délután 4 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfi Sándor és koráról vetélkedtek

Ménfőcsanak - A napokban az általános művelődési központban rendezték meg a „Petőfi és kora"… Tovább olvasom