Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Első Öveges-napóra

Pér - Az ország legidősebb és legfiatalabb napórája is megyénkben van. Az előbbi Sopronban, az utóbbit pénteken avatták Péren az ifjú fizikusok és fifikusok Öveges József szellemében rendezett találkozóján, ahol megbolondultak az üvegcsövek, megbűvölték a lombikot.
Hétköznapi eszközökből összeállított érdekes kísérletekkel tette élvezhetővé, megszerethetővé és jól érthetővé a fizikát nemzedékek számára Öveges József, aki gyerekkorát Péren töltötte és ott emlékét a róla elnevezett iskola is őrzi. Szelecz László igazgató azonban ennél fontosabbnak tartja, hogy a fizikus szellemében tanítanak a napi gyakorlatban is, mivel ezt a módszert szerettette meg vele még főiskolás hallgatóként professzora, dr. Kovács László, aki tegnap megnyitotta az ifjú fizikusok tizenegyedik találkozóját. Ezen a versenyen is Öveges nyomdokaiba léphettek a diákok, ugyanis saját kísérleteiket mutathatták be és azokat elemezték, magyarázták a nyomáskülönbség jelenségével, amelyek részeként tanár bolondította meg az üvegcsöveket, így azok felfelé mozogtak, és megbűvölte a lombikot is, azaz úgy töltötte tele, hogy a száját a víz fölé fordította.

Molnár László szombathelyi fizikatanár az iskola diákjaival Szabó Liza (b) Szabó Krisztina, Győri Anita, Rácz Dóra és Sárközi Aranka. Fotó: Krizsán Csaba
Molnár László szombathelyi fizikatanár az iskola diákjaival Szabó Liza (b) Szabó Krisztina, Győri Anita, Rácz Dóra és Sárközi Aranka. Fotó: Krizsán Csaba

Megyénk tizenöt iskolájából mintegy hatvan diák vett részt a találkozón, ami idén először kiegészült a felső tagozatos ifjú fifikusok csapatversenyével. Természettudományokon alapuló logikai feladványokat kellett megoldaniuk, s részt vettek az iskola falára került napóra ünnepélyes bemutatásán, amin Öveges József portréja látható. A Föld és a Nap mozgásán alapuló mérőeszköz is segít abban, hogy a tanulók érdeklődését felkeltse a tudományok iránt. Avatásának az is apropót adott, hogy az idei a csillagászat nemzetközi éve.

– Az a jó napóra, aminek a pálcája a sarkcsillagra mutat, ezért ez is ilyen, a számlapjára került óravonalak helyét számításokkal határoztam meg – mondta el a napóra tervezője, Molnár László kémia–fizika szakos tanár. Keszthelyi Sándor, a magyarországi napórák adatgyűjtője azt is hozzátette, hogy hazánkban mintegy ötszáz nyilvántartott napóra van, megyénkben körülbelül negyven. Többek közt a győri Klastrom szálló udvarán, a pannonhalmi apátságban, de itt látható a legidősebb is a soproni Szent Mihály-templom falán. Nemrég újítottak fel egyet a mosonszentmiklósi kápolna oldalán, ami egyben értékes művészeti emlék is. S most az ország legfiatalabb napórája lett a péri, az első Öveges-napóra. Szelecz László elmondta: mintegy százezer forintos költséget jelentett a megvalósítása, ami Kara Ákosnak, a megyei közgyűlés alelnökének és a helyi pénzintézetnek a támogatásával sikerülhetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaptárborogatás: egymilliós a kár

Abda - A beporzással a méhek ezerszer több hasznot hajtanak mézük értékénél. Ezért is nagy kár, ha… Tovább olvasom