Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Első olvasat: Koltay győri kulturstratégiája

Győr - Képlékeny, javításra szoruló, köpködhető, kritizálható sok helyen, már nem aktuális, ám a város elhatározottságát a kultúra fontossága irányában megjelenítő anyag Koltay Gábor stratégiai terve és cselekvési programja, amit még sokat kell gyúrni – hangzott el többek között a tegnap nyilvánossá vált, több millió forintért készített tanulmányról.
Szerdán tartották Győr oktatási, kulturális és sportbizottságának kibővített ülését. Koltay Gábor tavasztól dolgozott a kulturális stratégián és az ehhez kapcsolódó cselekvési terven, melyet hivatalosan és ilyen körben először vitattak meg. Ez már önmagában érdekes, hiszen a munkát, mint arról a Kisalföld is beszámolt, Koltay már 2008. szeptember közepén leadta a városházán. Az egész összejövetelre jellemző volt a burkolt odamondogatás, valamint az, hogy mindenki csak a színfalak mögötti beszélgetésekre tartotta meg igazi véleményét: ettől az anyagtól sokkal többet várt, mert ez egyelőre még egy Tudományos Diákköri Dolgozat szintjét sem éri el. A hozzászólásokból kiszűrhető volt, újraírandó, újraértelmezendő és sok helyen kiegészítésre szoruló műnek tartják Koltay munkáját. Aki hozzászólt, többségében azért ehhez hozzátette, igaz, hogy hibás, igaz, hogy javítgatni kell, de legalább – ahogy Ferenczy Tamás (Pro Urbe) mondta – kifejezi, a városnak fontos a kultúra. Az egész összejövetel egyébként inkább tűnt ötletbörzének, mintsem egy valamikor a közgyűlés elé kerülő anyag szakmai vitájának. Az pedig tisztán érezhető volt, az intézményvezetők nagyon tartanak egy felettük bábáskodó, művészeti munkájukba beleszóló, Koltay tervében szereplő Arrabona Művészeti, Fesztivál- és Médiaközpont létrehozásától. Félelmük akkor sem múlt el, mikor Koltay és a jelen lévő Ottófi Rudolf alpolgármester is több ízben elmondta, ahogy eddig, ezután sem szólnának bele az intézmények munkájába. Ám egy katalizátor, egyeztető szerepet betöltő csapatra szükség lenne.

Németh Viktor bizottsági elnök, Ottófi Rudolf alpolgármester. Fotó: H. Baranyai Edina
Németh Viktor bizottsági elnök, Ottófi Rudolf alpolgármester. Fotó: H. Baranyai Edina

Kovács Tamás (Fidesz) elmondta, amióta tagja a bizottságnak, nagyon sok előterjesztést, koncepciót, tervezetet élt már meg, amelyeknek a címében a kultúra szó szerepelt. Kulturális főváros projekt (abból is volt vagy háromféle – a szerk.), Sándor János koncepciója és most Koltay Gáboré. Ám ezeknél fontosabb volt mindig, ha történt valami. Koltay tervei között szerepel ugyan egy nagy kulturális központ, amelyet a győriek leginkább olajgyárprojektként ismerhetnek, ám ez köztudott, egyhamar nem épül fel. Akkor hol lehet helye a Vaskakas Bábszínháznak, az összevont Városi Művészeti Múzeumnak és szükség esetén a Győri Balettnek? – tette fel a kérdést a bizottság alelnöke.

Egyébként az anyagok hibájának rótták fel többen is, hogy beadása, megírása óta nagyot fordult a világ, és így a benne foglaltak már nem aktuálisak. Talán ezért sietett a megbeszélés elején Barabás Réka, a városstratégiai osztály vezetője Koltay segítségére azzal, hogy ők szívesen segítenek: „... hogy szakmailag alapozott, stratégiailag strukturált legyen". A beszélgetés végén azonban csak egy halvány, „majd még átdolgozzuk és beszélünk róla valamikor" mondat hangzott el.
Senki nem tudta a résztvevők közül, mi lesz a következő lépés. Hogyan tovább? Koltay Gábor azt mondta, ő jegyzetelt és kiegészíti az anyagot, aztán újra beadja. Az ilyen jellegű beszélgetések összehívása még nem az ő kompetenciája.

Koltay stratégiája: nem öntött tiszta vizet a kulturális pohárba.
Koltay stratégiája: nem öntött tiszta vizet a kulturális pohárba.


Neupor Zsolt (MSZP) a szellemiséget hiányolja az anyagból. Az olyan nagy dolgokat, mint a Győri Balett megalapítása, a győri művészlakások megnyitása tehetséges emberek előtt. „Pozitív, hogy identitást próbálunk végre adni Győrnek, de az anyag alapján nem tudjuk, mi lesz a kulturális stratégia 2014-ig." Kun András (MSZP) megköszönte Koltay munkáját. mert mint elmondta, csak akkor lehet megköpködni valamit, ha már van. Ezt most már lehet, és kötözködni is vele. Első fogalmazásnak jó, de sok még benne a probléma. Nem felel meg sem a stratégiafogalmazványok, sem a cselekvési programok alapvető kritériumának. Pontosabb forgatókönyv kellene. Például olyan konkrétumokkal, melyeket ő javasolt tegnap: a város vegyen az oktatási intézményeinek bérletet színházba, bábszínházba, koncertre, melyet jutányosan vehetnek meg a tanulók. Pálfalvy A. János bizottsági tag kifejtette, egy ilyen anyagon nem lehet a teljességet számon kérni, mindezek mellett a maga részéről támogatja.

Ottófi Rudolf alpolgármester a Kisalföldnek kérdésére elmondta, hamarosan összehívják a város marketingcsoportját, a stratégiai osztályt, a kulturális osztályt és Koltay Gáborral együtt átdolgozzák az anyagot. Majd ezután ismét összehívnak egy kibővített bizottsági ülést. Hogy mikorra és azután mi történik, még pontosan nem tudható.

Győr Megyei Jogú Város 2014-ig szóló kulturális stratégiája 1. rész

Győr Megyei Jogú Város 2014-ig szóló kulturális stratégiája 2. rész

Győr Megyei Jogú Város 2014-ig szóló kulturális stratégiája 3. rész

Olvasóink írták

 • 2. Gab2000 2008. december 05. 17:42
  „Tetszik ez a kis idézet:

  "város vegyen az oktatási intézményeinek bérletet színházba, bábszínházba, koncertre, melyet jutányosan vehetnek meg a tanulók"

  Ha nem tévedek de biztos lesz nálam okosabb aki pontosan tudja a dolgokat.
  Én úgy tudom, hogy ha oktatási intézmény oktatási idő alatt szervez programot színházat, bábszínházat, koncertet arra a Közoktatási törvény szerint nem kérhetne díjat, ugyanis ekkor a tanmenetben történik ami a törvény szerint a fenntartónak kellene kifizetnie.

  Nekem az tetszik, hogy mondjuk kapja a Vaskakas Bábszínház a várostól a támogatást és az összes győri óvodában meg kell fenni a bábszínházba a bérletet. Akkor hogy is van ez???”
 • 1. lali 2008. december 05. 15:08
  „Az első rész forditva van be szkennelve !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágruha-bemutató a hajléktalanokért

Győr - Horváth Mária soha nem gondolta, hogy életében személyesen is megérinti a téma, a… Tovább olvasom