Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Első körben négymillió graffitieltávolításra

Győr - Az épületek falait csúfító graffitik eltávolítására tavaly 10 millió forintot költött Győr, ebből 3500 négyzetméter falfirka tűnt el. A pénz idén is rendelkezésre áll, első ütemben 4 millió forint felhasználásával 236 helyszínen 1151 négyzetméter falfirkát távolítanak el.


A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) a város vonzóbbá tételére egy évvel ezelőtt kezdte a graffitieltávolítás megszervezését. A cég szóvivője, Nagy Csaba a Kisalföld érdeklődésére elmondta: annak érdekében, hogy a város lakói, valamint az átutazók, illetve a nyári programokra idelátogató vendégek Győr szebb arcát láthassák, a graffitieltávolításra tavaly 10 millió forintot költöttek el. Ebből a pénzből összesen 3500 négyzetméter falfelületet tisztítottak meg a történelmi belvárosban, a megyeszékhelyen átvezető utak mentén és a városi oktatási intézményeknél.

– Ezzel a történelmi belvárosban kialakítottuk az alapállapotot. Azóta eltelt egy év. Az idén tavasszal elvégzett felmérés eredményéből tudjuk, hogy az alapállapot létrejötte után az eltávolított falfirkák mindössze tizenhat százalékát fújták vissza. A programnak tehát egyértelműen van értelme, a pillanatnyi eredménnyel azonban nem szabad megelégedni – magyarázta.

Nagy Csaba hozzátette: a graffitimentesítést célszerű hosszú távon végezni, így Győrben várhatóan hat év múlva jön létre egy, a szemnek és a jóérzésnek is kívánatos városi alaphelyzet.

Faltisztítás a Pátzay utcában. Fotó: K. Cs.
Faltisztítás a Pátzay utcában. Fotó: K. Cs.

A szóvivő hangsúlyozta, azzal, hogy a tavaly letakarított felületek csupán 16 százalékát szennyezték be újra, nagyobb lett a végrehajtást koordináló Komszol mozgástere. Az idén is rendelkezésre álló 10 milliós forrásból első ütemben mintegy 4 millió forint felhasználásával újra eltüntetik azokat a graffitiket, amelyeket a történelmi belvárosban és az önkormányzati oktatási intézmények falaira visszafestettek.

Letakarítják azokat is, amelyek a belváros egyéb részein, valamint a Teleki utca és a belváros keleti határa – Széchenyi híd – közötti területen vannak. Efelett a polgármesteri hivatal közbenjárásával a városi oktatási intézmények – óvodák, iskolák – falairól is eltüntetik a firkákat. Így a munka első ütemében 4 millió forint értékben összesen 236 helyszínen 1151 négyzetméter graffitit távolítanak el.

– A helyszínenként többszöri fotózással rögzített dokumentációból megállapítható: a graffitieltávolítással hatással vagyunk e nemkívánatos tevékenységet folytatókra. A történelmi belvárosban egyértelműen tapasztalható, hogy a rajzok kisebbek, az ábrák egyszerűbbek, a firkálmányok pedig nincsenek kiszínezve – tudatta Nagy Csaba.

Olvasóink írták

 • 3. -upho- 2009. június 30. 09:18
  „engem speciel sokkal jobban zavar a sok buzi part valasztasi plakatjainak, hirdetotablainak mocska.”
 • 2. bugriskin 2009. június 29. 23:48
  „Nem az a lényeg, hogy a kártevőket felszámolják, hanem az, hogy a pénz rendelkezésre áll továbbra is! Tehát lehet firkálni továbbra is!”
 • 1. antikomcsi 2009. június 29. 20:00
  „Örülök és nagyon helyes. A 6 év hosszúnak tűnik, gyorsítani kéne.
  De igazából arra lennék kíváncsi, hogy hány graffitist, rongálót kaptak el?? Megfizetettni vele a kárt, közmunkára kötelezni ( akár graffiti takarítás ) és plusszba megbüntetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hetedik hónapja járadék és táppénz nélkül

Győr–Budapest - Hetedik hónapja semmilyen ellátást nem kap az a kétgyermekes édesanya, akinek… Tovább olvasom