Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Első komoly figyelmeztetés a Duna bástya meglétéről

Hát eddig tartott a pünkösdi királyság, egy csőtörés véget vetett a Duna bástya szétverése árán létrehozni tervezett két szintes mélygarázsról szőtt álmoknak.

A terület északkeleti sarkánál a Teleki utca tengelyében csőtörés következtében árkot ástak. Az útalaptól 30 cm mélyen előjöttek a Duna bástya jobb oldali kazamatáinak oldalfalai.

A csőtörés helye
A csőtörés helye


Ezen a helyen még a szakértők is csak kevés esélyt adtak a reneszánsz falak, boltozatok meglétére, mégis ott vannak, pedig ez volt a legbolygatottabb területrész az egész Dunakapu tér körzetben.

Rongálták a Teleki utca kiépítésekor is, és a folyton bővülő közműárkok sem kímélték. Mégis, a véletlenül előkerült lelet a joggal elvárhatónál sokkal többet mutat.

Ez az első komoly jele annak, hogy egyesületünk szakmai alapokon nyugszik és nem kenyere a feltételezgetés.

a javított cső és a kazamata fala.jpg
Ajavított cső és a kazamata fala


A Duna bástya jelentős romja ott van a jelenlegi térszín alatt, és csak teljes elpusztítása árán lehet itt mélygarázst építeni. A szerdai bizonyíték után jobban tenné a néhány ebben érdekelt, ha újra rendezné kusza gondolatait, és szakítana régi rossz álmával az itteni reneszánsz örökségünk ledarálásával.

A kazamata fala.jpg
A kazamata fala


Másként fogalmazva, a falak most már biztosan megvannak, igaz a "véletlen régésze" segítette a városunkért valóban aggódókat.

Széchenyi István
Arrabona Városvédő Egyesület Elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finta Zoltán festményei a Bezerédj-kastélyban

A Jedlik-iskola műszaki tanára nyugdíjazása után talált rá a festészetre. Kiállítása Ménfőcsanakon,… Tovább olvasom