Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Első hely a Győrhő erőművének

A Győri Hőszolgáltató Kft. kiserőműve első helyezést ért el az ˝Év kapcsolt energiatermelő erőműve˝ pályázaton, gázmotoros kategóriában.


Az első helyezés a 2009. évi üzemviteli adatok alapján a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) által meghirdetett pályázaton született.

Az országban száznál több, a győrihez hasonló kiserőmű található, mely kapcsoltan termel áramot és hőt. A díj elnyerése ezért is nagy elismerés a Győrhő számára, melyet Siófokon vehetett át a társaság ügyvezető igazgatója a napokban.

A 2002-ben épült 18 megawatt villamos, és 17,7 megawatt hőteljesítményű gázmotoros erőmű kiválóan működik. Az erőmű három gázmotorjának átlagos rendelkezésre állása 2009-ben 97,5 százalék volt, 132 GWh (gigawattóra) villamos energiát termelt, miközben 425.742 GJ (gigajoule) hőenergiát adott át a győri távhőrendszernek. Az átadott hőmennyiség a társaság teljes hőtermelésének közel 30 százaléka. Ez a létesítmény az alapja annak, hogy Győrben versenyképes a távfűtés más fűtési módokkal összehasonlítva és országos viszonylatban a távhődíjak a legolcsóbbak közé tartoznak.

Az erőmű 2002 óta működik – kiválóan. Máltán kapott díjat.
Az erőmű 2002 óta működik – kiválóan. Méltán kapott díjat.

A kapcsolt energiatermelés környezetvédelmi és energetikai haszna ma már nem csak a szakemberek előtt ismert. Ezek a villamos energiát és hőt kapcsoltan termelő erőművi egységek ma az ország egyik legkorszerűbb energiaátalakító berendezései, amelyekben a tüzelőanyag felhasználása mintegy 30%-kal kevesebb annál, mintha külön termelnék meg a hőt és a villamos energiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Viktor meséi a tébolydából

A Hoffman meséi olyan opera, melyet a több mint száz operettet író Jacques Offenbach jegyez. Tovább olvasom