Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Előzetesben a kisfiát vécébe dobó börcsi anya

Előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság hétfőn azt a börcsi nőt, aki a megalapozott gyanú szerint pénteken az udvari vécébe dobta titokban tartott terhességéből született kisfiát. A baba megfulladt.
R. Ildikó összetörten várta a tárgyalást. Lelkiállapotát jelzi, hogy amikor kirendelt védőügyvédje, dr. Szabó Kálmán odament hozzá, hogy ismertesse az események várható menetét, azonnal zokogásban tört ki.

Az újszülött kisfiát megölő anya összetörve várta a tárgyalást. Fotó: M. M.
Az újszülött kisfiát megölő anya összetörve várta a tárgyalást. Fotó: M. M.

A nyomozási bíró egy ízben szünetet rendelt el a tárgyaláson, mert a gyanúsított, R. Ildikó rosszul lett. Ez persze nem meglepő, hiszen a 39 éves nőt emberölés megalapozott gyanújával vette őrizetbe a rendőrség. 

A nyomozás eddigi megállapításai szerint a börcsi R. Ildikó – akinek sem férje, sem élettársa nincs – pénteken megszülte, majd családi házuk udvari vécéjébe dobta eltitkolt terhességéből született kisfiát. Az igazságügyi orvos szakértői boncolás megállapította, hogy a csecsemő élve született és halálát fulladás okozta.

A Kisalföld úgy értesült, hogy a csecsemő 50 centiméteres hosszal, három és fél kilós súllyal jött világra, azaz az átlagosnál valamivel nehezebb babáról van szó. Információink szerint fel is sírt, amikor megszületett.

A nyomozási bíró úgy ítélte meg, hogy R. Ildikó szabadlábon összebeszélhetne a tanúkkal.
A nyomozási bíró úgy ítélte meg, hogy R. Ildikó szabadlábon összebeszélhetne a tanúkkal.

Lapunk még szombaton beszélt több börcsivel, mindannyian azt mondták, hogy a nő – aki két éve egy kislányt szült, akit örökbe adott – elsősorban ruházkodásával érte el, hogy ne derüljön ki másállapota. Bő pólókban, pulóverekben járt és az utóbbi időben gyakran kötött pulóvert a derekára. Volt, aki azt mondta, hogy igyekezett olyan időpontokban utcán lenni, amikor feltételezhette, hogy kevés emberrel találkozik.

Dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője a Kisalföldnek elmondta, hogy a Győri Járásbíróság elrendelte R. Ildikó előzetes letartóztatását egy hónapra. Magyarázatként hozzátette: a nyomozási bíró úgy ítélte meg, hogy a nő jelenléte az eljárási cselekményeknél így biztosítható, másrészt szabadlábon összebeszélhetne a tanúkkal, ami megnehezítené a bizonyítási eljárást.

A döntés ellen R. Ildikó és védőügyvédje fellebbezett, így az nem vált jogerőssé. A nőt a győri büntetés-végrehajtási intézetbe szállították vissza.


 
Előzmények:

Megszülte, majd családi házuk udvari árnyékszékébe rejtette az újszülött csecsemőt a 39 éves szülőanya pénteken - tájékoztatta Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője portálunkat.

Elmondta: a mentőszolgálat munkatársai értesítették pénteken 16.45-kor a rendőrség ügyeletét, hogy Börcsön a terhességét eltitkoló szülőanya életképes csecsemőt hozott világra.

A 39 éves asszony családi házuk árnyékszékébe rejtette el a gyermeket, aki abba belefulladt. A kisfiú halálát, az igazságügyi orvosszakértői boncolás alapján fulladás okozta.

R. Ildikót a rendőrség őrizetbe vette, ellene emberölés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.
Ha krízishelyzet van, a Gólyahír Egyesület segít a bajba jutott kismamáknak

A Gólyahír Egyesület 13 éve foglalkozik válsághelyzetbe jutott terhes anyák segítésével.

"Az elsődleges cél a terhes nők segítése a célból,hogy
gyermekeiket megtarthassák, felnevelhessék. Amennyiben ezt nem tudják vállalni, az egyesület szerepet vállal az újszülött gyermek nyílt örökbefogadásának elősegítésében.

Krízislakást tartunk fent,ahol a szülő nő "meghúzhatja" magát állapotának titkolása érdekében. Orvosi ellátást, természetbeni juttatásokat kaphat itt.

13 év alatt közel 650 kisgyermek találta meg segítségünkkel a családját, a szülő anyák ebben a formában gondoskodtak gyermekük sorsáról. Az ország 19 megyéjében van Gólyahíres munkatárs, a fővárosban több is. A Győr-Moson-Sopron megyei telefonszám : 30/251-71-07 vagy az ingyen hívható 06 80/203-923-as krízisvonal.

Kérem azokat a nőket, akik krízishelyzetbe kerültek, hívják ezt a számot és mindenben megpróbálunk a segítségükre lenni, remélve,hogy elkerülhetőek a jövőben a börcsi újszülött gyilkossághoz hasonló esetek" - közölte a kisalfold.hu-val Bali-Pinke Viola, a Gólyahír Egyesület Győr-Moson-Sopron megyei munkatársa.
 

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. bogica 2013. július 22. 15:11
  „Az anyja hivta ki a vedönöt az pedig a metöket,es azt irta az ujsag hogy a baba felsirt.KI AZ AKI HALOTTA????????”
 • 75. vicsorka89 2013. július 17. 17:36
  „Szomorúan olvasom mind a cikket, mind a hozzászólásokat, hogy a valódi körülményeket senki sem veszi figyelembe. Előre leszögezve, elítélem a gyilkosokat, elképzelni nem tudom micsoda sötét lélek kell ahhoz, hogy valaki egy csecsemőt megöljön.DE! Ezt a nyomorult nőt egész életében verték és azt erősítették benne, hogy semmirekellő, buta. Emellett értelmi fogyatékos, tehát sajnos nem úgy reagál bizonyos dolgokra, mint egy értelmileg ép ember.Lehet, hogy azoknak akik nem küzdenek ilyen hátránnyal kézenfekvő, hogy ha nem tudom a gyereket felnevelni örökbe kell, hogy adjam. Senki nem említi az "apát", aki viszont nem fogyatékos, <moderálva>. A következményekkel tisztában volt, az előző gyermeknek is ő volt az apja, mégsem említi senki az ő felelősségét. A családtagokat szintén nem említi senki. Lehet mondani, hogy modern korban élünk és egy telefon, hogy valaki megszabaduljon a bántalmazó családtól, de (szerencsére) legtöbbünk nem tudja, milyen amikor egész életében bántalmazzák.”
 • 74. oxana 2013. július 17. 15:40
  „Nem szabadna ítélkezni, ha nem ismerjük a körülményeket.”
 • 73. feryke74 2013. július 17. 14:27
  „71. Kicsikém 2013.07.16. 21:23

  Ez a retek akkor is egy mocsos gyilkos! Nincs mentség arra amit tett!!!”
 • 72. Tündenéne 2013. július 17. 08:15
  „71. Kicsikém 2013.07.16. 21:23

  Sajnálnivaló az az ember, akivel ilyesmik történnek, akit vernek, bántalmaznak, megfélelmlítenek. De a 21. században élünk. Mindössze egy telefont kellett volna felemelnie, vagy egyetlen alkalommal elmenni mondjuk a védőnőhöz, a szomszédhoz, vagy felhívni a rendőrséget. Mindezek helyett megölte a kisbabát. És ebben akkor is ő a hunyó, ha neadjisten mondjuk nem ő dobta a wc-be. Mert ő hordta ki, ő titkolta, ő vállalta ezt az egészet. Mire számított? Hogy majd megoldódik valahogy? Hogy senki nem tudja meg? Utólag már nem lehet azzal takarózni, hogy de engem vertek, bántottak. Sok mindenre magyarázat, de erre nem. Ok, hogy ide jutott - lehet.
  És még annyit, hogy valóban, egy ilyen esetben nem egyedül a nő a hibás. Tudjuk, milyen az élet falun: mindenki tud mindent, mégse csinál semmit. (Én is falun nőttem fel.) Innentől kezdve bőségesen felelősségre lehetne vonni a szomszédokat.

  (Tudod, engem annak idején, még 17 évesen egyszer megpofozott a fiúm. Akkor látott utoljára. Más is próbálkozott később olyasmivel, hogy bizonyos lelki nyomás alatt tartson, de ebből a helyzetből AZONNAL szabadulni kell. Megszenvedi az ember, persze, de az elmúlik, gyorsabban, mint a testi/lelki sebek.)”
 • 71. Kicsikém 2013. július 16. 21:23
  „Nem tudom, hogy kik azok a "tanúk", akikkel összebeszélhetne, hiszen mindegyikük a cikk szerint legalábbis eldöntötték, hogy bűnös! Hisz ezek a "Börcsiek" emondták, hogy titkolta a terhességét, és már amúgyis örökbe adott egy gyermeket. Ha annyira tudja az egész falu, akkor azt mért nem mondja senki, hogy :ez egy kissé visszamaradott nő, aki azonban szorgalmas, dolgozik mint egy robot,és mindig lehetett rá számítani! érdekességképpen a "családja" nem vett észre semmit 9 hónapon keresztül, vagy ez ez úgynevezett "család" mit csinált az idő alatt amíg ő vajúdott és állítólag megölte a gyermeket és kivérzett! Vagy nem érdekes, hogy az helyett hogy mentőt hívnának, elsétálnak a védőnőért, hogy ő hívja ki a mentőket??? Arról sem nagyon beszélnek ezek a tanúk, hogy ezt a nőt 39 éves létére verte a családja, és így talán már nem is csodálkozhatunk rajta, hogy titkolta a terhességet. Én nem mentséget keresek, mert ez mindenképp egy szörnyű cselekedet, de minden éremnek két oldala van, és ennek biztosan oka van,hogy ez a szerencsétlen ide jutott!”
 • 70. Lívia66 2013. július 16. 19:09
  „69. bogica 2013.07.16. 18:12

  Eltudom képzelni, hogy szülés után pár órával nagyon <moderálva> állapotba került és már menni sem tudott. Nem látták el úgy mint ha a kórházban lenne, lehet méhlepény darabok maradtak benne, stb....
  A legtöbb titokban szülő nő, ezen bukik meg.
  Mire utalsz egyébként???
  A kutyája vitte el a babát a rötyibe?”
 • 69. bogica 2013. július 16. 18:12
  „Amilyen allapotba talatak a mentösök a lakasban,a csaladjaval,szerintem kizart hogy ö felkelt es kitudott menni az udvari wc-hez. <moderálva>”
 • 68. gonzo 2013. július 16. 17:58
  „64.csiperke.Van helyzet,mikor simán felmentenék egy gyilkost.Mondjuk mikor a lányát molesztáló apát a lány,vagy az anyja vagy akárki egy jól irányzott fejszecsapással átsegíti a másvilágra.Mert más/a törvény segítségére nem számíthatnak.Biztos van még pár eset,mikor felmenteném a gyilkost.

  Na ez nem az.”
 • 67. Lívia66 2013. július 16. 17:58
  „65. Tündenéne 2013.07.16. 17:12

  Teljes mértékben igazat adok neked....
  Nem lehet mindig a régmúlt élet nehézségeivel takarózni, ha a jelen dolgait kérik számon !”
 • 66. oxana 2013. július 16. 17:25
  „64. csiperke_b

  Elgondolkoztató az írásod.”
 • 65. Tündenéne 2013. július 16. 17:12
  „64. csiperke_b 2013.07.16. 16:50

  Az a baj, hogy ezek a hangzatos mondatok itt nem segítenek. Segítenének egy megélhetési tolvajnál, aki kenyeret lop a botlból, vagy egy koldusnál, aki kéreget. De ennél nem. Itt egy kisgyereket ölötek meg hosszú hónapokon át titko9lva a létezését, tudatosan, előre megfontolva. Úgyhogy nem válik be eza a "jaj szegény" dolog.”
 • 64. csiperke_b 2013. július 16. 16:50
  „"Miel?tt elítélsz, vedd fel a cip?met és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. ... Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. ... S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!"”
 • 63. Lívia66 2013. július 16. 14:53
  „A barátnőm 5 kális beültetés/vetélés után, éveket várt mire hazavihettek a férjével egy babát akit örökbe fogadtak. Azóta is nagy szeretetben nevelgetik, azt sem tudják, hogy mivel kényeztessék a kicsit.
  Az "ilyenek" meg ellenek mind a nyulak, aztán bedobják a budiba.... :(
  Remélem a dutyiba, megdolgozzák a fejét....”
 • 62. steke 2013. július 16. 13:33
  „59 Tündenéne!
  Igen.”
 • 61. Tündenéne 2013. július 16. 12:54
  „60. orion1 2013.07.16. 11:49

  De pont ez az, hogy itt nem pillanatnyi döntésről van szó. Nincs férj, élettárs, aki elzavarta volna elvetetni (bár pillanatnyilat úgy tűnik, még az is jobb megoldás lett volna ennél). Egy közel 40 éves nő van csak, aki tudatosan, végig a 9 hónap alatt titokban tartotta, hogy gyermeket vár. Pláne úgy, hogy az előzőt már örökbe adta, tehát pontosan tisztában volt a lehetőségeivel, a dolgok menetével. Ez a legszomorúbb az egészben.”
 • 60. orion1 2013. július 16. 11:49
  „Nekem valahogy olyan idegennek tűnik, mikor egy helységnevet kisbetűvel írnak akkor, ha az melléknév. Tudom ez így van mióta világ a világ, de más nyelvekben ezt nem így gondolják.
  Az újszülött-gyilkosságról meg alkossanak véleményt-törvényt-büntetést-erkölcsi normát a nők. A szülés az ő világuk, mi férfiak soha nem élünk át hasonlót, soha nem kerülünk olyan lelki válságba, hogy a pillanatnyi kilátások hatására egy újszülött életéről döntsünk.
  Amúgy a férfi is hibás fele-részben, mert ő teremt olyan helyzetet, hogy egy nő kilátások nélkül szülje meg a gyerekét (se háza, se pénze, se munkája, ha megtudja (megtudná) hogy a barátnője terhes, elzavarná elvetetni), és ehhez hozzájön a lány szülei, akiknek el se meri mondani, hogy olyan csávótól terhes, aki két hét után dobta, illetve a fent leírt tulajdonságokkal rendelkezik.”
 • 59. Tündenéne 2013. július 16. 10:28
  „56. steke 2013.07.16. 08:49

  Tudom, hogy nem újsághírekre kell alapozni, de
  1. ha már volt egy kislánya, akit örökbe adott, akkor pontosan tudta a dolog menetét.
  2. ha nem volt se férje, se élettársa, talán nem is volt kitől tartson.
  3. (és ez a lényeg) gyermekgyilkosságra NINCSEN MENTSÉG. Hiába a körülmények, hiába minden, ezt a kisbabát ő eltitkolta és megölte. Nincsen enyhítő körülmény egy egészséges újszülött megölésére. Mit gondolsz, ott állt mellette valaki, aki őhelyette a wc-be (!!!) dobta azt a szegény kicsi babát?”
 • 58. kisember1 2013. július 16. 10:19
  „Én egyszerűen már az abortuszt sem vagyok képes elfogadni, nemhogy a szülés utáni gyilkosságot. Nem értem, ha kitart 9 hónapig, miért nem jut el az örökbeadásig vagy legalább az inkubátorig? Miért irigyek nőtársaim ennyire? Miért vagytok ennyire önzők? Ocsmány világot élünk. Még fel kell nőnünk ahhoz, hogy megértsük: a gyermeknek, az örökbefogadó szülőnek és a szülőanyának is ez a legjobb megoldás és nem a gyilkosság. Csak sajnos nem felnövünk, hanem butulunk...kimutatható, hogy az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent az intelligencia....és nem fejlődünk....szomorú”
 • 57. pampuska 2013. július 16. 09:00
  „Nem előzetesbe kell csukni, hanem ugyanoda, ahová ő rejtette a pici gyerekét! De a feje búbjáig!!!”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a vásártéren Győrben

A szemét gyulladt ki mintegy tizenöt négyzetméteren hétfőn késő este a Lidl áruház melletti területen. Tovább olvasom