Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Előzetes: Válasz a patika-problémára

Utánajártunk, miért kell a győrieknek megelégedniük egyetlen hétvégi ügyeletes patikával.

Az elmúlt hetekben kétszer is előfordult, hogy az ügyeletes győri gyógyszertár előtt feltorlódott sorban állók szerkesztőségünk segítségét kérték. A felmerült kérdéseknek utánajártunk.
 

Győrnek több mint százezer lakosa van és a környező településeken is több tízezren laknak, a hétvégéken a megyeszékhelyen mégis csak egy patika váltja be a vényeket. Igaz, a gyógyszertárak már mind magánkézben vannak és a gyógyszertári ügyeletet az önkormányzatoknak nem kötelező anyagilag támogatniuk.
A hétvégi sorbanállás megszüntetésére a kamara elnökének és az alpolgármesternek is van javaslata. Mindegyikük azután fogalmazta meg a sajátját, miután a Kisalföld a helyszínen hallgatta meg a bosszúsan és betegen várakozók panaszait és a kialakult helyzetről cikket jelentetett meg.
 
Megyei gyógyszertári ügyelet Közérdekű rovatunkban >>
A Magyar Gyógyszerész Kamara a hasonló problémák megoldására azt javasolta, hogy járványos időszakban legalább ketten lássák el az ügyeleti szolgálatot és rendkívüli időjárási körülmények esetén – amennyiben a biztonsági feltételek megengedik – nyissák ki a gyógyszertárat. Azért bonyolítják inkébb kisebb résen keresztül a kiszolgálást a patikusok, mert tartanak azoktól, akik az alkohol hatásának fokozása miatt akarnak nyugtatókat szerezni. Azt is érzékeltetni szeretnék, hogy hétvégén nem tárják nagyra kapuikat, csak sürgős esetekre számítanak.
 
Győr alpolgármestere Dr. Schmidt Péter felvette a kapcsolatot a megyei tisztifőgyógyszerésszel és elmondta, hogy ugyan korábban – 5-6 éve – két ügyeletes patika működött Győrben, de azt mutatta a statisztika, hogy elég egy. A járványok idején tapasztalható feltorlódások javaslata alapján úgy szüntethetők meg, ha az ügyeletes patika mellett van egy készenlétes is, amely szükség esetén kinyit.

RÉSZLETES CIKKÜNKET A TÉMÁRÓL HOLNAP OLVASHATJA A KISALFÖLD ONLINE-ON. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészség-Piac - előadások

2005, április 2., Győr-Gyirmót, ÁMK Tovább olvasom