Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Előtérben a szakmák

Győr - A diákok, hosszú távon pedig a győriek, s a városkörnyékiek nyerhetnek azzal a programmal, amely – a Győri Ipartestület koordinálásával – a vállalkozói aktivitásra, a szakmatanulásra ösztönöz.
Közel tízmillió forintot fordíthatnak az általános- és középiskolák a témában tartott előadásokra, tájékoztatókra, tesztek kitöltésére, s az ehhez kapcsolódó díjazásra. Ennek köszönhetően összesen 777 fiatal tájékozódhat a szakmatanulás mikéntjéről, az optimális választhatóságról. A város stratégiája egyszerű, ugyanakkor országos modell lehet: Győr felmérte a szakképzés helyzetét, s már a válság utáni időszakra gondol, amikor a kevesebbnél is kevesebb lesz a jó szakember, az iparos.

A work-shop-szerű tájékoztatók megszervezését a város szakemberekkel segíti, fotónk a Kossuth iskola könyvtárában készült.
A work-shop-szerű tájékoztatók megszervezését a város szakemberekkel segíti, fotónk a Kossuth iskola könyvtárában készült.

– A vállalkozási ismeretek átadása európai jelentőségű kérdés – szögezte le Ottófi Rudolf alpolgármester, – hisz kellő tudás és önbizalom birtokában egy jó szakképesítéssel belevághatnak majdan a fiatalok akár egy kis- vagy középvállalkozásba, ezt pedig támogatni kell. A work-shop-szerű tájékoztatók megszervezését a város szakemberekkel segíti, a diákok ösztöndíjat kapnak, amely jövőre – eredményeik függvényében – 16-24 ezer forint is lehet. Újdonság, hogy 2010-től a klasszikus szakmunkásképzést szorgalmazza a város, azaz a diákok már az első évtől valóban a szakma fortélyaival ismerkedhetnek.

– A szakmunkásé jó pálya, mert a jó iparosnak mindig van jövője – szögezte le Hancz István, a Győri Ipartestület ügyvezetője, aki rendkívül fontosnak tartja azokba az intézményekbe való eljutást, ahol várhatóan a legtöbben választanak hiányszakmát. A legnépszerűbb jelenleg az építőipar és a szépségipar: a fodrászé és a kozmetikusé, – ezeket keresik leginkább.

Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit


Németh Zoltán, a Kossuth Lajos iskola igazgatója példaértékűnek tartja ezt a fajta együttműködést, amelynek nyertesei hosszú távon a gyerekek és a családjaik lehetnek. Néhány év múlva már kézzel fogható eredménnyel is számolnak: a volt tanítványok boldogulása, egy-egy megtalált, sikerélményt nyújtó munkahely bárminél többet érhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem H1N1 miatt hiányoznak a gyerekek

A győri Gárdonyi-iskolában van olyan osztály, ahol a gyerekek hatvan százaléka hiányik. Az ok heveny vírus lehet, és nem H1N1. Tovább olvasom