Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Először együtt vita nélkül

Együtt mutatkozott be az öt győri polgármesterjelölt a megyei kereskedelmi és iparkamarában.
A találkozón nem a vita volt a cél, a szervezők főként a vállalkozókat érintő kérdéseket tolmácsoltak az öt jelöltnek. Borkai Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje a szakmai döntések fontosságáról, a győri polgárok képviseletéről beszélt. Kovacsics Imre független jelöltként azt hangsúlyozta, hogy ne politikai párt, hanem a várospolitika vezesse Győrt. A szocialista Kun András szerint az önkormányzat szerepe a fejlesztéshez szükséges tárgyalóasztal megteremtésében van. Schmidt Péter független jelölt marketingszemléletű, menedzsertípusú vezetést, nyitott ajtókat ígért a választóknak. Szabó József az MDF színeiben azt hangsúlyozta: nem szabad veszni hagyni a felzárkózási lehetőséget, amit az uniós csatlakozás jelent.

Pályázatíró csapattal

Borkai Zsolt
Fiatal, lendületes vezetést ígért Borkai Zsolt azoknak, akik rá szavaznak. Úgy véli, a polgármesternek a győri polgárokat kell képviselnie, ez lehet az alapja egy eredményes városnak. Elmondása szerint igyekezett minél több civil szervezet képviselőjével találkozni, szakmai csapata véleményeik alapján dolgozott ki hatékony irányítási programot. A megyeszékhelynek szerinte olyan pályázatíró csapatra van szüksége, amely képes sikeres projekteket összeállítani. Az ügyfélbarát önkormányzati irodát úgy képzeli el, hogy az összes egy helyre költözik és fontosnak tartja, hogy a város a digitális fejlesztéssel kapcsolatos lehetőségeit kihasználja. Megválasztása esetén csupán különböző forgalomszervezési technikák bevezetésével negyven százalékkal gyorsítaná a város közlekedését, több jogot és pénzt biztosítana a részönkormányzatoknak, megoldaná a sportpályák felújítását, hogy azokat a családok szabadidős célokra használhass ák.

Idegenforgalom nincs

Kovacsics Imre
Nem politikai, hanem gazdasági alapon képzeli el a városvezetést Kovacsics Imre. Szerinte mindenki régóta tudja, ő ki is meri mondani: Győrben nincs idegenforgalom. Ezen a gyógyturizmus fejlesztésével változtatna. Megemlítette, hogy az élményfürdő mellett nincs gyógyszálló. Úgy véli, ha a Győri Balettet nyáron nem csak külföldön lehetne látni, ide jönnének a külföldiek megnézni. A városban szerinte több nagyrendezvényt kellene tartani, a változtatásokat nem politikai, hanem szakmai döntésekre alapozná. Azt ígérte: ha ő lesz a polgármester, nem lesz iskolabezárás, legfeljebb átcsoportosítás. Megvizsgálná, mire költ feleslegesen a város, honnan juthatna új forrásokhoz. Az önkormányzat tulajdonában lévő közüzemi cégek összevonásával véleménye alapján sokat lehetne spórolni. Győrben az állami utak megjavítása, az elkerülőút megépítése érdekében szerinte hatékonyabban kellene kormányzati pénzekért lobbizni.

A lényeg a részletekben

Kun András
Kun András, a város jelenlegi alpolgármestere leszögezte: egyet lehet érteni a többi polgármesterjelölt fejlesztési céljaival, viszont szerinte a lényeg inkább a részletekben rejlik. Meggyőződése alapján az önkormányzatnak szolgáltatásokat kell nyújtania, partneri viszonyt kell teremtenie azon tárgyaló felek közt, akik részt vállalhatnak a fejlesztésekben. Úgy véli, az utóbbi években is fejlődött a város, csak a fejlődés üteme változott. Elmondta, hogy 2002 és 2006 között minden évben ötmilliárd forintnál több pénzt fordított fejlesztésekre Győr. További előremozdításához szerinte pályázati, magán- és állami tőkét lehet felhasználni. A városban a közösségi közlekedést részesítené előnyben buszsávok kijelölésével, kialakításával. Megjegyezte, hogy először mutatkoztak be együtt a győri polgármesterjelöltek és a köztük kialakult hangnem elégedettségre adhat okot. A jelenlévőket pedig arra biztatta: mindegyikük menjen e l szavazni.

„ Nagyot kell álmodni"

Schmidt Péter
Győrnek gazdasága stabil alapot biztosít a fejlődéshez Schmidt Péter szerint. Markánsabb vezetéssel úgy véli, a vidéki városok közt az első lehetne. Ígérte, hogy megválasztása esetén továbbra is megtartja a személyes kapcsolatot az itt élőkkel, számít ötleteikre. Véleménye alapján több európai fesztivált szervezhetne Győr, e téren meggyőződése, hogy „nagyot kell álmodni", mert a kultúra megtérülő befektetés lehet, idegenforgalmi bevételeket hoz, munkahelyeket teremt. Szerinte a civil szervezetek több önkormányzati feladatot átvállalhatnának. Megengedné, hogy a belvárosi kereskedők megvásárolják az üzleteket, amelyekben működnek, ha funkcióját megőrzik; az egyetemistákat jobban bevonná a város életébe.

Célja még a Széchenyi tér felújítása, a peremkerületekben lévő utak fejlesztése. Gazdasági tanácsadó testületet tervez maga mellé, amely helyi vállalkozókból állna, rendszeres konzultációs lehetőséget kapna.

Segélyért közmunka

Szabó József
– Igazságtalan és gazdaságilag értelmetlen, hogy Nyugat-Magyarországot negatív diszkriminációban részesítik az uniós források tervezett felhasználásánál – mondta el Szabó József, aki főképpen az önkormányzat kiegyensúlyozott működésére, a gazdaság szerkezetváltására, a szellemi munkát igénylő állások növelésére, az autóipari beszállítók szerepének erősítésére, a turisztika nagy léptékű fejlesztésére koncentrálna. Úgy véli, Győr Nyugat- Magyarország fővárosává válhat, önkormányzata még inkább szolgáltató, ügyfélbarát lehet. Költségei is csökkenthetők. Célja a város arculatának javítása, többek közt az épületek rendben tartásával, a közbiztonságjavítása több kamera felszerelésével, a játszóterek EU-konformmá alakítása. Az úthálózat fejlesztésére komplex tervet dolgozna ki, nemcsak a felújításra, a karbantartásra is ügyelne, a város vagyoni portfólióját átalakítaná. Úgy véli, aki segélyt kap, annak közmunkát kell végeznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig készen kész a révfalui híd

Négy győri híd és néhány utca felújítására 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre – hogy ez az összeg sok, de mégsem elég, ékesen bizonyítja a győri (révfalui) Kossuth híd esete, amelynek felét felújították, de szemmagasság fölött ugyanúgy koszos és rozsdás maradt, mint eddig. Az ok egyszerű: még legalább negyvenmillió forint kellett volna a teljes befejezésre. Tovább olvasom