Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Először az iskolapadban

Általános iskolákban az idén 97 ezer elsős kezdi meg tanulmányait: a megye több intézményében a hétéves gyerekek kedden ültek be először az iskolapadba, aztán kezdődött a tanévnyitó.

Mától elkezdődik a 2010/2011-es tanév: idén már nem lehet büntetlenül megúszni a hiányzásokat, és tanévismétlésre kötelezhetők a tananyagban elmaradó gyerekek. De remélhetőleg nem csupán a röpdolgozatok és feleletek borzolják a kedélyeket, hanem a jó emlékű tanórák és osztálykirándulások is színesítik a diákéletet. A vakáció végén, a tanítási év első napján nehéz persze a tanulás szépségeiről győzködni a nagyobb diákokat, de a legkisebbeknek még életre szóló élmény, amit kedden élhettek át: beültek leendő osztályukban a rájuk váró iskolapadokba.

Még egy intés a szülőknek, mielőtt bevonultak a győri tulipános iskola első osztályosai. fotó: H. Baranyai Edina
Még egy intés a szülőknek, mielőtt bevonultak a győri tulipános iskola első osztályosai. fotó: H. Baranyai Edina

Ahogy az elmúlt években  már megszokottá vált, a rendőrség a  szeptember elsejei tanévkezdéskor kiemelten figyel a gyerekek biztonságos közlekedésére. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény felhívja a figyelmet arra: ˝Az oktatási intézmények környékén a hirtelen növekvő gyalogos- és gépjárműforgalom miatt megnő a gyermekek veszélyeztetettsége, hiszen életkori sajátosságaikból adódóan még nyári élményeik hatása alatt vannak; a gépjárművezetők pedig  elszoktak az iskolák közelében megnövekvő gyalogosforgalomtól.˝

A közterületen szolgálatot ellátó rendőrök éppen ezért az iskolák környékén mától fokozottan ellenőrzik  a gépjárművezetők  magatartását (ha szabálytalan megállást vagy várakozást látnak, akkor az ellen fellépnek); figyelnek a gyerekekre, segítenek a forgalom irányításában. 

Sopronban a Deák Téri Általános Iskolában tartották a központi tanévnyitót. A városban az önkormányzati és egyházi iskolákban idén mintegy 950 elsős kisdiák ül be a padokba. fotó: magasi dávid
Sopronban a Deák Téri Általános Iskolában tartották a központi tanévnyitót. A városban az önkormányzati és egyházi iskolákban idén mintegy 950 elsős kisdiák ül be a padokba. fotó: magasi dávid

Országosan  szeptember elsejétől indul ˝Az iskola rendőre˝ program, amelynek célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy rendőre, aki közvetlen kapcsolatot tart az intézmény vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel; részt vesz a  közlekedési kampányokban, reggelenként az iskola előtti forgalom irányításában és segítésében, valamint a szabálytalankodók kiszűrésében. Győr-Moson-Sopron megyében évek óta jó eredménnyel működik ˝Az egy iskola, egy rendőr˝ program;  145 intézmény iskolarendőri szolgálatát 106-an látják el. A körzeti megbízotti szolgálatnak szintén jelentős szerep jut: ugyanis 76 körzeti megbízott hatáskörébe 108 intézmény tartozik.

A tanévnyitók között különös jelentőséggel bír az, ahol jubileumot is ünnepelnek: a győri Tulipános Általános Iskola a századik tanévét kezdi meg a mai nappal. Év közben számos programmal, ünnepséggel emlékeznek erre, s  külön kiadvány is összefoglalja majd az elmúlt tíz évtized legfontosabb eseményeit és híres diákjainak életútját. Az iskola elsősei persze ugyanúgy izgultak, mint  mindenhol máshol:

Téringer Máté: – A testvérem negyedikes, de tőle még nem kérdeztem, milyen lesz az iskola. Én magam is tudom,  hogy biztosan jó. Ugyanebbe az osztályba jön egy óvodás barátom is, de nem baj, ha nem mellé kerülök a padban, hanem máshová.

Képünkön Takács Gabriella, Téringer Máté, Árpás-Erdődi Róza.
Képünkön Takács Gabriella, Téringer Máté, Árpás-Erdődi Róza.

Árpás-Erdődi Róza: – Az én barátaim nincsenek  itt, kicsit izgulok is. De nagyon vártam már a tanítást, és  az első piros pontot is. Két testvérem is iskolás, egyikük harmadikas ugyanitt, ha kérem, majd biztosan segíteni fog.

Takács Gabriella: – A verset és az éneket szerettem a legjobban az óvodában, itt is biztosan nagyon jó lesz. A barátnőim közül többekkel osztálytársak leszünk, őket  és a tanítást is várom már nagyon. 

Elindul a német iskola is

Negyvenhat magyar és négy német diák kezdi meg tanulmányait az idén tavasszal  alapított győri Audi Hungaria Német Általános Iskola és Gimnázium  első három osztályában. A cég közleménye szerint a diákok tanulmányaik befejeztével a német és a magyar állam által is elismert  bizonyítványt szerezhetnek; a tananyag és a tanterv megfelel mindkét  állam előírásainak. Az Audi Hungaria nemcsak a nyolctagú tanári kar  három német anyanyelvű pedagógusának alkalmazását támogatja, hanem  az iskola felszerelését is. Az intézmény a következő tanévben új, önálló épületbe  költözik; Győr vállalja az intézmény épületének  üzemeltetését, az Audi Hungaria pedig gondoskodik a megfelelő  szakmai személyzet és a szükséges eszközök biztosításáról.   

Olvasóink írták

  • 2. vanessa 2010. szeptember 02. 07:57
    „szép jó reggelt az unokám is most lett elsőosztályos,tetszik neki az iskola,azt mondta nem unalmas )))”
  • 1. bugyortudor 2010. szeptember 01. 09:33
    „Éljenek az elsős kisdiákok! Hajrá fiúk, hajrá lányok! Az én nagylányom is most lett elsős, és nagyon büszke vagyok rá :-)
    Üdv minden szülőnek: Bogi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális felvásárlótelep Győrben két tonnányi rézzel és alumíniummal

A győri ingatlanon kifüggesztették, hogy színesfémet magas áron átvesznek, de fémkereskedelmi engedélyük erre nem volt. Tovább olvasom