Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Előrejelzés: Yvette után 30 fokkal jön a kánikula

A Kisalföldön megélénkül, olykor meg is erősödik a déli szél.
14.20 - Várható időjárás kedd estig

Gomolyfelhős, napos idő várható, hétfőn főként az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön, kedden északon és a középső országrészben alakulhat ki néhol zápor vagy zivatar.

Éjszaka csapadék nem valószínű. A nyugati határ mentén, valamint a Kisalföldön megélénkül, hétfőn olykor meg is erősödik a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 26 fok között alakul.

Hétfő - Gomolyfelhős, napos idő várható, főként az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön lehet néhol zápor, zivatar. Éjszaka csapadék nem valószínű.

A nyugati határ mentén, valamint a Kisalföldön megélénkül, olykor meg is erősödik a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet délután 20 és 24, késő este 12, 17 fok között alakul - írta a met.hu

Vasárnap
- Ezzel együtt fokozatosan melegszik az idő: a hétvégén néhol már 31 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, elsősorban északon lehet helyenként zápor, egy-egy zivatar. Többfelé megélénkül, nyugaton, s zivatarok környezetében átmenetileg meg is erősödhet a szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet 6-11 fok között, a legmagasabb 20-24 fok között valószínű. Kedden többnyire derült idő várható. A középső országrészben alakulhat ki egy-egy futó zápor.

A Dunántúlon több helyen megélénkül a szél, másutt mérsékelt marad légmozgás. A minimumhőmérséklet 6-12 fok között valószínű.

A nappali maximumok várhatóan 23-26 fok között alakulnak. Szerdán és csütörtökön túlnyomóan derült lesz az idő, csapadék nem várható.

Szerdán a leghidegebb órákban 7-13 fok lehet, nappal 25-28 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön a minimumhőmérséklet 9-15, a maximumhőmérséklet 26-29 fok között alakul. Pénteken is nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de nyugaton és északon elvétve kialakulhat záporeső. Helyenként megélénkülhet a szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb 26-30 fok között alakul. Szombaton sok napsütésre lehet számítani, de néhol megélénkülhet a szél, és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat.

A leghidegebb órákban 13-18 fok valószínű, nappal 27-31 fokig emelkedik a hőmérséklet. A sok napsütés mellett elszórtan vasárnap is lehet zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 26-31 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben. legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 20 és 24 fok között valószínű.

Szombaton írtuk:

16. 15 - A várható időjárás az ország területén vasárnap estig

A nappali órákban több helyen várható záporeső, elszórtan zivatar is kialakul (vasárnap is főleg a Dunától keletre), néhol jelentősebb csapadékkal.

A megyénket érintő árhullámmal kapcsolatos írásunk itt érhető el >>A Dunántúl északi részén az északnyugati szelet szombaton kezdetben még erős lökések kísérik, majd a szél estétől ott is délnyugatira, délire fordul, és mérséklődik.

Zivatarok környékén erős, esetleg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 15 és 21 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb.

9. 20 - Negyven év után ismét víz folyik az öreg Repcében. Olvasó-tudósítónk felvételei szombaton reggel, Zsiránál készültek.

Víz az öreg Répcében - 2014. május. Fotó: tudósító

Pénteken történt

22.40

"A kedden kialakuló, valamint szerdán minket is megközelítő Yvette névre keresztelt ciklon  középpontjában lassacskán emelkedik a légnyomás, tehát elkezdődött a ciklon gyengülése. A ciklon közeledtét, valamint kimélyülését, később pedig a gyengülését is jól szemlélteti ábránk. Látható, hogy miközben egyre alacsonyabbra süllyedt középpontjában a légnyomás, úgy sűrűsödtek hazánk felett az izobárok. Ez részben a Nyugat-Európa felől közeledő anticiklon miatt is fokozódott. Ezen folymatok szokatlanul nagy nyomáskülönbséget okoztak országunk felett. Békéscsaba és Sopron között 19 hPa különbség is kialakult egy időre. Később a ciklon gyengülésének hatására a légmozgás is jelentősen veszített erejéből, legkésőbb az Alpokalján gyengül majd le a szél. A hivatalos (OMSZ) mérések alapján a legerősebb széllökések a Dunántúlon, annak is a Balaton közeli térségeiben voltak. Itt többfelé átlépte a legerősebb széllökések értéke a 110 km/h-t. A Bakonyban lévő hegyi állomáson, Kab-hegyen pedig 148 km/h-s lökést is regisztrált a műszer. Sopronban 108 km/h-s széllökés is akadt csütörtökön. A ciklonból jelentős csapadék esett. Az Alföld déli részein 40-60 mm, a Bakonyban 40-50 mm, míg az Alpokalján 30 mm körüli esőt mértek. A Kisalföldön átlagosan 10-25 mm között van az eddig leesett eső mennyisége, legkevesebb a térség északi, északkeleti részein hullott alá. Hajnalig a Nyugat-Dunántúlon további 5-10 mm csapadék hullik. Jó hír, hogy a kellemetlenül szeles, hideg, esős idő után a következő héten beköszönt végre a kora nyári időjárás!" - olvasható a Sopronmet.hu oldalon.

A Sopronmet.hu készített egy saját fejlesztésű animációt a keletről közeledő ciklon erősödéséről, valamint eloszlásáról. Yvette mozgását megyénkben ide kattintva tekinthetik meg!

21.09 - Félhavi eső 36 óra alatt

A májusi sokévi átlag (60-70 milliméter, azaz négyzetméterenként ennyi liter) nagyjából fele hullott le az Yvette ciklonból térségünkben az elmúlt 36 órában.

Csütörtök reggel nyolc órától péntek este nyolc óráig Sopronhorpácson 39,7, Kisbéren 37,9, Sopron-Kurucdombon 35, Himodon 27, Péren pedig 18,5 milliméter csapadékot regisztráltak. Kisbérről pénteken jégesőt is jelentettek.

Az előrejelzés szerint pénteken a késő esti órákban jelentősen mérséklődik a szél. Északon a lokálisan nagyobb csapadékot okozó zivatarok este megszűnnek.

A Dunántúl nyugati és középső részén szombat hajnalig még 10 milliméter eső hullhat. Szombaton a déli óráktól az északnyugati megyéket leszámítva több helyen valószínű zivatar kialakulása.

Zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (20-30 milliméter fölötti csapadék), átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, egy-egy helyen kisméretű (átmérő 2 centiméter alatt) jég is társulhat.

14.26 - Várható időjárás szombat estig:   

Nyugaton borult marad az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már kisüthet a nap.

A Dunántúlon továbbra is várható eső, ugyanakkor főként az ország középső harmadában záporok,  zivatarok alakulhatnak ki. Éjszaka kevesebb lesz a felhő és csupán  elszórtan lehet eső, zápor.

Szombaton több-kevesebb napsütésre,  erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, az északnyugati  területek kivételével több helyen alakulnak ki intenzív záporok,  zivatarok, helyenként felhőszakadás is lehet. A Dunántúl nyugati  felében a kezdetben viharos északnyugati szél mérséklődik, de még  szombaton is lehetnek erős széllökések. Másutt mérsékelt, illetve  élénk déli, majd délnyugati szélre számíthatunk.  
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között  valószínű.  
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a Dunántúlon 14 és  18, másutt 18 és 22 fok között várható.

10.59 -  Összefoglaló -  a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása

Csütörtökön negyvenhét esetben avatkoztak be a megye tűzoltói a viharos időjárás miatt. 

Huszonhét esetben fakidőléshez, faágak leszakadásához, tizenhárom esetben épületekben keletkezett károkhoz (rádőlt fa, illetve megbontott tetőszerkezet), kétszer autóra dőlt fa miatt, háromszor villanyvezetékre dőlt fa miatt, egyszer forgalmirányító lámpa leszakadása miatt, szintén egy alkalommal sínre dőlt fa miatt vonultak a tűzoltók.

Győrszemere, Fertőendréd, Fertőszentmiklós, Szil, Csorna, Rábapordány, Jánossomorja önkéntes tűzoltó egyesületek is segítették a kárfelszámolást - tájékoztatott Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, szóvivő.

9.28 - A soproni szanatórium tetejét is megtépte Yvette. Részletek >>


8.45 - Yvette a győri Kodály Zoltán utcában is járt csütörtök este - küldte a képet tudósítónk reggel.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító8.00 - Abdán a községházával szemben csütörtök este kidöntött egy nyírfát a viharos szél, így az idei évtől már sajnos nem fog kellemes árnyékot adni a nyári rekkenő hőségben az ott parkoló autóknak - tájékoztatta Szabó Zsolt polgármester portálunkat.


7.15 - Továbbra is esik - Még 30 mm-t kaphatunk. A szél mérséklődik.

Vihar - várjuk fotóit, beszámolóit ide:
tudosito@kisalfold.hu

Pénteken az északi, északkeleti megyékben a záporok mellett elszórtan várható zivatartevékenység. Lokálisan rövid idő alatt 20-30 mm csapadék hullhat, illetve egy-egy helyen jégeső és viharos (60 km/h feletti) szél sem kizárt.

Viharos széllökések a Dunántúlon még többfelé várhatók. A legerősebb széllökések a Dunántúl nyugati felén és a Balaton térségében meghaladhatják a 70-80 km/h-t. A Balaton térségében kezdetben még előfordulhat 90 km/órát megközelítő széllökés, a Dunántúli-középhegység magasabb részein azt meghaladó is - írta a met.hu.

Késő estére mindenütt jelentősen mérséklődik a szél.Péntek 6.50 - A viharos szél nyomai pénteken reggel 6 órakor a győri Babits Mihály utcában - olvasónk fotója.
Csütörtökön írtuk

23.15 - Újabb kidőlt fa

Újabb kidőlt fa21.15 - A szél ereje a megyében - sopronmet.hu grafikája

Fotó
Fotó: sopronmet.hu21.00 - A győri vasútállomásnál is kidőlt egy fa - olvasónk fotói

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója
Olvasónk fotója
Olvasónk fotója


19.45 -
Csütörtökön  28 esetben vonultak megyénk tűzoltói a vihar okozta káreseményekhez. Főként kidőlt fákat nagyobb méretű lehasadt ágakat távolítottak el, amelyek forgalmi akadályt képeztek, illetve veszélyeztették a gyalogosokat. Néhány esetben épületek tetejét  bontotta meg a viharos erejű szél, ezeken a helyeken is eltávolították, illetve rögzítették a megbontott építőanyagot, cserepeket a tűzoltók.

Személyi sérülés nem történt.

18.20 - Péntekre is riasztás Győr-Moson-Sopron megyére
Vihar - várjuk fotóit, beszámolóit ide:
tudosito@kisalfold.hu

A viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentős mennyiségű csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetést. Itt a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt másodfokú figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt további több mint 30 milliméternyi eső várható. Emellett ugyancsak a sok eső miatt Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás miatt figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzése szerint pénteken nyugaton túlnyomóan borult lesz az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A Dunántúl nyugati részén többfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, másutt többfelé megélénkül.

A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 10-16, másutt 15-21 fok között alakul.

Vihar - várjuk fotóit, beszámolóit ide:
tudosito@kisalfold.hu


17.55 - Késnek a Győrből induló vonatok

A Győrből Hegyeshalom felé tartó vonat 15 perccel később indult a később érkező csatlakozások miatt - írta olvasónk. Hozzátette, a többi vonalon is 10-15 percet késnek a szerelvények.

16.45 - A kora délutáni órákban a Soproni Meteorológiai Állomáson 30,0m/s szélsebességet mértek, amley 108km/h szélsebességnek felel meg - kaptuk a tájékoztatást az Országos Meteorológiai Soproni Állomásának muntatársaitól.

A többi állomáson ennél kisebb értékek mértek az állomás munkatársai.

Az Országos Meteorológiai Soproni Állomás mérései

Vérteskethely 25,7m/s (92,5km/h)
Győr-Likócs 23,6m/s (85,0km/h)
Mosonmagyaróvár 21,5m/s (77,4km/h)
Fertőrákos 21,3m/s (76,7km/h)
Tát 16,8m/s (60,5km/h)

16.40 - Felkészültünk a védekezésre - írta közleményében a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megtette a szükséges intézkedéseket. Hozzátették: "folyamatosan figyeljük a meteorológiai és hidrológiai előrejelzéseket és ezeket értékeljük, hogy szükség esetén időben tudjunk beavatkozni. Az előrejelzés és az elmúlt évek tapasztalatai alapján felmértük a kockázati helyszíneket, amelyeket ismételten bejártunk A települések polgármestereivel felvettük a kapcsolatot, ők helyben készülnek a védekezésre.

Fokozott figyelmet szenteltünk a Cuhai Bakony-ér által veszélyeztetett Mezőőrs, Rétalap, Bőny településekre. Ezen települések védelme 2010 óta jelentősen javult. Mezőörsön a labdarúgópálya mellett terelőgát épült, mintegy 250 m hosszban.

Bőnyön a még 2010-ben épített nyúlgát funkcionál, ez hivatott megvédeni a települést amennyiben Rétalap irányából rendkívüli árhullám érkezik.

Igazgatóságunk közel 200.000 darab felhasználható homokzsákkal rendelkezik, a homokbányák elérhetősége, a szállítási kapacitás biztosított. A közösségi szolgálat keretében a diákok közreműködésével korábban megtöltött 400 darab homokzsák a megye területén szükség esetén 2 órán belül a kritikus helyszínekre szállítható és a kis vízfolyásokon bekövetkező villámárvizek alkalmával gyors és hatékony segítséget nyújthat."

15.40 - A szili Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előkertjében lévő fenyőfát a viharos szél derékba törte, a fa rádőlt a tetőre. A csornai tűzoltóság szakemberei műszaki sikeres mentést végeztek - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Domonkos Zsoltné iskolatitkár.


Fa dőlt a szili iskolára14.20 - Viharos szél miatti beavatkozások csütörtökön - A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása

 
-  Mosonmagyaróváron a Szent István király úton egy kémény vakolatát bontotta meg a szél. A tűzoltók a veszélyeztetett területet körbekordonozták, a lelógó vakolatot eltávolították.

-  Sopronban egy óvodának a tetejét bontotta meg a szél, a járókelőket veszélyeztető cserepeket a soproni hivatásos tűzoltók eltávolították.

- Győr, Radó sétányon egy étteremre borult egy 20 m magas gesztenyefa. A veszélyeztetett területet körbekordonozták, a fa lombozatát megritkították a tűzoltók. A nagy szél miatt a vihar elmúltával a tulajdonos fogja eltávolíttatni a fát.

- Sopronban a Széchenyi téren egy állvány védőhálójában egy nagy méretű deszka lógott, veszélyeztetve a járókelőket. A tűzoltók a deszkát eltávolították.

- Csorna, Táncsics M. úton egy fa villanyoszlop felé megdőlt.

- Győr, Reptéri úton egy üzem területén egy nagy méretű fa megdőlt.

- Kapuváron a Pozsonyi utcában egy meggyfa tövestől kidőlt, forgalmi akadályt jelentett. A fákat a tűzoltók eltávolították.

- Bágyogszovát, Dózsa úton egy 10 méter magas fa dőlt az útra, forgalmi akadályt jelentett. A csornai hivatásos tűzoltók a fát eltávolították.

- Győrszemere, Felpéci u. faág lakóházra dőlt, kár nem keletkezett. A győrszemerei önkéntes tűzoltók a faágat eltávolították.

- Fertődön a Jókai utcában egy családi ház tetején a hullámpalát bontotta meg a szél. A fertőendrédi önkéntes tűzoltók a lelógó darabokat eltávolították a többi palát rögzítették.

Személyi sérülés az esetek során nem történt - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy.


13.50 - Árvíz - OVF: csaknem 200 kilométeren van készültség

A Balatonnál a viharos szél által okozott óriáshullámok öntötték el a  déli parton lévő, mélyebben fekvő területeket. Emellett már csaknem  200 kilométeres folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség  - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtöki  jelentésében.  
   
Az OVF azt írta: a Balaton vízszintjét "az Yvette névre  elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette". Ez a helyzet az  előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis  ekkorra lecsendesül a szél, s a kiömlött víz vissza tud húzódni a  Balatonba.   
   
Emellett jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében  24,7 kilométeren, a Murán 43,4 kilométeren és megelőző jelleggel a  Sajó és a Hernád mentén 130,2 kilométeres töltésen van elsőfokú  készültség.  
   
Az OVF tájékoztatása szerint a vasárnap reggeltől több hullámban  lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén  jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Jelenleg a Rába teljes  hosszán 24 órás fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn.  
   
Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is  vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél az árhullám reggel 6 és  7 óra között tetőzött 350 centiméteres vízállással.  
   
A csütörtökre előrejelzett nagy mennyiségű csapadék hatására a  Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. A Sajó  és a Hernád vízrendszerében árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő  vízszintek alakulhatnak ki. Emellett a következő napokban a Duna  teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszintek emelkedése.  Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható 450  centiméter alatti értékkel.   
   
Az OVF azt írta: a legfrissebb előrejelzések alapjánpéntek reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 milliméternél is több csapadék várható a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A ciklon nyugatra  tolódásával péntekre területi átlagban 20 millimétert meghaladó  csapadékra a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin van  kilátás, de további 18-20 milliméter csapadék várható a Lajta és a  Hernád vízrendszerében is. A hét utolsó napjaiban a ciklon  fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb  mennyiségben várható csapadék. Hétfőn már területi átlagban  számottevő csapadék nem várható, és a következő napokban egyre  melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe -  fejtette ki az OVF.  
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész  országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős  mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A  várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun,  Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron,  Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és  megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú  figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30  milliméternyi eső hullhat. 


12.00

A délelőtt adta meg magát Yvette-nek ez a villanypózna - írta tudósítónk. Vezetékeket még nem rántott magával, így áram még van.


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


11.35 - Az eddigi legerősebb széllökés 27 m/s-os volt Sopronban a hajnali órákban. Ez megfelel 97,2 km/h-nak - írja a sopronmet.hu.

10.20 - Eközben Sopronban esőben is locsolják a virágokat.

9.00 - A viharral kapcsolatos országos híreket itt találják >>


Vihar - várjuk fotóit, beszámolóit ide:
tudosito@kisalfold.hu
08.00
- Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész  országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős  mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt.

A  viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben  Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom,  Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében.  Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órás  erősséget is meghaladhatják.   

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya,  Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér,  Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas,  Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben  ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt  több mint 30 milliméternyi eső hullhat.Szerdán írtuk:

19.50 - Az előrejelzéseknek megfelelően feltámadt az északnyugati szél. A térségben többfelé átlépte már a legerősebb széllökés a 80 km/h-s értéket. Sopronban eddig kereken 90 km/h-s (25 m/s) volt a legerősebb széllökés. Kab-hegyen pedig 140,7 km/h-s (39,1 m/s) szélökést rögzített az OMSZ műszere a délutáni órákban. A szél további erősödése várható a következő órákban, számottevő gyengülésére pedig csak péntek déltől számíthatunk majd. Várhatóan többfelé is át fogja lépni a legerősebb széllökés értéke a 100 km/h-t a következő 40 órában - írja a sopronmet.hu.Korábban:

Vihar - várjuk fotóit, beszámolóit ide:
tudosito@kisalfold.hu
Ahogy Ruskáné Takács Anita, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatásából megtudtuk: többek között kora délután a Rónay Jácint utcában bontotta meg egy családi ház tetejét a szél, ott hárították el a veszélyt. (A rendőrség körbekerítette az érintett területet, mert a lehulló darabok parkoló autókat is veszélyeztettek.)

Kidőlt fák Győrben - 2014 május. Fotó: tudósító


Győrben, a Nagy Imre utcában a Margaréta virágüzlet mellett is károkat okozott, fát döntött ki a viharos szél - jelezte olvasó-tudósítónk.

Fotó: tudósító
Fotó: tudósítóGyőrben már lecsapott a viharos szél: fakidőlések városszerte

 


A Radnóti utcában nyolc méter magas fa dőlt az útra, később hasonlóképpen a Türr István utcában is, majd a Babits Mihály utcába vonultak, ahol egy társasház tetőszerkezetét veszélyeztette a fölé döntött fa.

A Bisinger sétányon is kidőlt egy fa.

Kidőlt fa Győrben. Fotó:Tudósító
Kidőlt fa Győrben. Fotó:Tudósító


Három óra körül a Cuha utcából érkezett hívás, ahol a parkoló autók fölé hajolva, egy ketté hasadt fal jelentett veszélyt. Alig egy óra múlva a Bisinger sétány egy fáját „gyűrte le" a szél.

Erős ciklon érkezik

Egyre közelebb kerül hozzánk a kedden kialakult mediterrán ciklon, amiből péntek estig sok helyen a havi átlagos csapadékösszegnek megfelelő mennyiségű csapadék hullik, és az ország jelentős részén viharos széllökések várhatók.

A szél szerdán napközben egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 km/óra feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 km/óra feletti széllökés sem zárható ki.

A várható nagy mennyiségű csapadék és a 90 km/órát meghaladó viharos széllökés miatt csütörtökre vonatkozóan narancssárga figyelmeztetés van érvényben több megyére - írja az OMSZ előrejelzése.
 

Fokozott óvatossággal közlekedjenek!

 A meteorológiai előrejelzések alapján a szerda délutáni óráktól fokozatosan erősödik a szél, elsősorban a dunántúli területeken, ahol akár 100 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak, emellett péntekig akár 50-100 mm csapadék is eshet. A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is lehetnek, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon hatására az előrejelzések alapján az ország délkeleti felén már egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani, emellett egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A becslések szerint a következő napokban a dunántúli területeken akár 100 km/órás széllökések is lehetnek.

A várható rendkívüli időjárás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a társaság Útinform szolgálatának munkatársainál, valamint megyei és autópálya diszpécsereinél, akiknek az elérhetőségei további információkkal együtt megtalálhatóak a www.utinform.hu/elerhetosegek oldalon. A közútkezelő ezen kívül arra kéri a közlekedőket, hogy az autópályákon és főutakon található változtatható jelzésképű táblák információit vegyék figyelembe utazáskor, az ár- és belvíz helyzet miatt lezárt útszakaszokon pedig semmiképpen ne próbáljanak meg átkelni és a kihelyezett korlátozásokat minden esetben tartsák be.

Ha az autósok mégis az utazás mellett döntenek érdemes a következőkre figyelniük: tartsanak a szokásosnál is nagyobb követési és oldal távolságot, mérsékeljék az autójuk sebességét, kerüljék el a vízátfolyásos szakaszokat, ne parkoljanak fa alá, különösen óvatosan vezessenek a hidakon, felüljárókon az erősebb oldal széllökések miatt, továbbá kerüljék a hirtelen kormánymozdulatot és fékezést.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geotermikus hőenergia a győri Audiban

A rövidesen megépülő erőműből 82 ezer megawatt/óra hőenergiát nyerhet a győri járműgyár. Tovább olvasom