Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Előrehozott nyugdíj előtt, megszűnő munkakörben

"Idén augusztus 16-án töltöm be 57. életévemet, szeretném kérni előrehozott öregségi nyugdíjazásom. A problémám abból adódik, hogy április 30-án megszűnik a munkaköröm...."
"Az intézmény, ahol dolgozom, felajánl más munkalehetőséget, de az nem azonos az eddig végzett munkámmal. A szomszédos városba kellene átjárnom és az utazási költség is engem terhelne. A szerződésemben a mostani megszűnő munkahely a kinevezés helye. Köteles vagyok-e elfogadni a felajánlott másik munkakört? Milyen lehetőségem van? Közalkalmazotti jogviszonyom 31 év, az összes, munkában töltött éveim száma 42 év. Volna lehetőségem a felmentési időmet – amely információim szerint nyolc hónap – előre igénybe venni és mikor lejár, a nyugdíjazásom kérni? Mennyi szabadság illet meg erre az időre? A munkáltatóm azt szeretné, ha én mondanék fel és a lemondási idő két hónap lenne."

Olvasónk kérdésére dr. Jáki Katalin, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának megyei ügyvivője, a Pedagógus Szakszervezet megyei titkára adott szakértői választ és leszögezte: a kérdező nem köteles elfogadni a felajánlott másik munkalehetőséget. Úgy véli, olvasónknak nem is javasolt elfogadnia a szerződésmódosítást, akkor nem lesz más lehetősége a munkáltatónak, mint hogy felmenti. „

Mivel a munkavállalónak 31 év közalkalmazotti jogviszonya van, ezért a felmentési ideje nyolc hónap, ami december végéig eltart. A felmentési ideje alatt, augusztus 16-án eléri és betölti az 57. életévét, így már megszerzi az előrehozott nyugdíjazásához szükséges jogosultságot. Mivel április 30-ig munkában tölti az év első négy hónapját, utána pedig a felmentési időre is jár szabadság, ezért a teljes évre ki kell adnia a munkáltatónak a szabadságot. Jár még a jogviszonya megszűnése utolsó napján a harmincéves jubileumi jutalom is, amikor emiatt három hónapi bérét kell kifizetni. Azt csupán valószínűsíteni lehet, hogy mivel a munkáltató felmentéssel szünteti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, ezért végkielégítés is jár a munkavállalónak. Az harminc év közalkalmazotti jogviszony után nyolchavi átlagkereset. A munkáltató hiába akarja kéthavi lemondási idővel elküldeni, ezt törvényesen nem teheti."

Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. február 14. 08:16
  „Egy olyann rendszerben, ahol a munkáltató és a jogásza meghamisithatja a dolgozó munkajoállását, közokíratot hamisíthat és erre a hatóságaink azt állítják hogy nem bűn, akkor hiába packáznak az 1992 évi törvényekkel! Főleg akkor, ha a rendőrség a bírósághoz irányitja a meglopott nyugdijast a nyilvánvaló bűnügyben! A bírókat pedig a cégjogász és a Tb. jogásza az orránálfogva vezetik, mert Ők nem úgy bugdácsoltak át a sztakvizsgán mint az egyes kinevezett bírók! Persze nem véletlenűl tatálták fe az "elévülést" hisz addig tologatták az aktákat míg több mint egy évtized is eltelik egy-egy üggyel! Sőt az óta már csak jogász fordúlhat a Tábla és a Legfelsőbb Bírósához a nyugdijasok kifosztása ügyében! Különben ki vannak rúgva! Ez a Magyar Demokrácia Jogállam!”
 • 2. frederik 2008. február 13. 16:56
  „Tessék elolvasni és értelmezni az 1992. évi XXXIII. törvény
  a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt és ennek megfelelően élni a törvény adta lehetőségekkel, jogokkal.
  Nem csak gég-jogászok vannak, hanem törvényt értelmezni tudó és jogaikat érvényesíteni képes munkavállalók is. Csak azzal babrálhatnak ki, aki hagyja magát.”
 • 1. matriné 2008. február 13. 09:16
  „Túl szép ahhoz , hogy igaz legyen. Nem véletlen, hogy cég-jogászokat tartanak! No meg az sem, hogy "fizetővé tették" a munkaügyi pereket. Sokan kiváncsiak lennénk a folytatásra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis polihisztorok és alkotók sikerei

Győr - Természettudományi verseny volt Győrben, a Kölcsey-hét alkalmából "Alkotni jó!" címmel pedig… Tovább olvasom