Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Előnyök az iskolai átszervezésből

Több millió forintba került az átalakítás azokban a győri iskolákban, amelyeket érintett az intézményrendszer idei átalakítása. Az általunk megkérdezett igazgatók összességében pozitív tapasztalatokról számoltak be.

„A vártnál sokkal gördülékenyebben zajlott az iskola átköltöztetése, és mostanra már rendben megy az oktatás. Ez azonban nem így történt volna, ha a dolgozók nem állnak hozzá ennyire szívvel-lélekkel a munkához" – válaszolta a Kisalföld kérdésére Hollenczer Lajos, a Pattantyús-középiskola igazgatója, aki szerint jobban érzik magukat új otthonukban, mert nem kell helyhiánnyal küszködniük.

Az intézmény belvárosi épületéből a megszüntetett Balázs-iskola helyére települt át, s a munka nagyságát jól érzékelteti, hogy 46 teherautóval szállították át az eszközöket. A hét szárnyból hármat kellett felújítani-átalakítani összesen 32–33 millió forintból, amelyből 11 ezer négyzetméter felület lefestését, kétezer négyzetméter műpadlózását, és egy 130 végpontos számítógép-hálózat kialakítását is el kellett végezniük.
Mára elfogyott a pénzük, pedig az igencsak leélt állapotban lévő színházterem rekonstrukciója szintén elodázhatatlannak tűnik.
Hasonlóan pozitívan élte meg a változásokat a Marcalvárosi Közoktatási Központ (a volt Arany-iskola), amely 320 volt balázsos tanulót és 37 dolgozót fogadott be, és hét és fél millió forintot költött a szükséges munkálatokra. Kovácsné Krusevits Bernadett igazgató elmondta: meg tudták oldani, hogy minden osztálynak megmaradjanak a tanárai, sőt, még a kétféle pedagógiai program is egymás mellett él az intézményben.

Ez azt jelenti, hogy a Balázsban kiemelkedő szerepet játszó kézilabda-oktatás sem szűnt meg, sőt, a XIX. Nemzetközi Balázs-kupát is megrendezi a közoktatási központ. A gyerekek úszásoktatásra továbbra is a volt Balázs-iskola uszodájába járnak, amelyet már a Pattantyús-középiskola üzemeltet.

A Lukács-középiskolába a Bercsényiből az autóvillamossági osztályt, a megszüntetett Rejtőből a textiles tanulókat vitték át. Rákóczi Tibor igazgató tájékoztatása szerint 20 millió forint értékű átalakítást végeztek. „Összességében előnyünk származott az átszervezésből három ok miatt. Megszűnik a városban a párhuzamos képzés az autós területen, épültünk-szépültünk, illetve iskolánkba, amelybe eddig csak fiúk jártak, lányok is érkeztek, és ez jó hatással volt a hangulatra" – tette hozzá a szakember.
Balogh József polgármester a múlt heti közgyűlésen azt mondta, jövőre 147 millió forint kiadást takarít meg az önkormányzat az idén végrehajtott intézményi ésszerűsítés miatt. A városnak pluszbevételei is keletkeznek, amelyek várhatóan elérik a 200 millió forintot.

Előzmények:

Egyeztetnek a bezárásokról (2003-02-10) >>
Iskolabezárások: drága mulatság (2003-04-24) >>
Iskolabezárások: döbbenet és tiltakozások (2003-01-22) >>
Megyei nem az iskolabezárásokra (2003-03-13) >>
Tüntetés az iskolabezárások ellen (2003-02-13) >>
Újabb tüntetés az iskolákért (2003-03-07) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz Győrben nemzetiségi ház

Csak a roma és az örmény nemzetiségi önkormányzat költözik ki a Szigethy Attila úti ingatlanba, így… Tovább olvasom