Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Előnyben a helyi termény

Egyre többen keresik a civil garanciát jelző táblát a városréti piacon, az Árkád mögött.
Azok, akik maguknak is szeretnének, és azok is, akik az alapján döntenek arról, kinél vásárolnak. Épp ez a kezdeményezés célja: jobb esélyhez juttatni a helyi termelőket.

Civil garancia a helyi terményre címmel július 28-i számunkban írtunk a kereskedők érdekképviseletének kezdeményezéséről. Ők segítenek abban, hogy akik magyar zöldséget, gyümölcsöt keresnek, valóban azt vehessenek. Először Győrben, a városréti piacon vezették be a „Civil garancia" feliratú táblát, azért, mert a tényleg saját terményeiket áruló termelőknek és a vevőknek is fontos, hogy meg tudják különböztetni az őstermelőket az álőstermelőktől. Azoktól, akik olyan árut kínálnak – sokszor külföldit –, amit úgy vásároltak meg.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedők Érdekképviseleti Egyesülete még csak két hete hirdette meg ezt az akcióját, de már mintegy húsz táblát osztott ki. A feltétel egyszerű, az őstermelő egy lapon felsorolja, mit termel, az alapján pedig az egyesület képviselői vevőkkel együtt a termelés helyszínén nézik meg, valójában milyen zöldséget, gyümölcsöt nevel. Fotókat is készítenek. Réti Károly egyesületi elnök és Sallai Imre, az egyesület őstermelői szakosztályának vezetője elmondta, hogy a termelők örültek a lehetőségnek. Többen azért igényelték a táblát, a civilek látogatását, mert a vevők hiányolták standjukról a „Civil garancia" feliratot. S épp ez a cél, hogy a vásárlói akarat kikényszerítse: ne téveszthessék meg őket, ha helyi terményt akarnak venni. Olyat, ami a közelben termett és frissen került a piacra, több közvetítő beiktatása nélkül. S ha többen visszatérnek a piacokra a biztosan magyar áruért, az többeket ösztönözhet termelésre.

Kékesi Gyuláné is szeretné megkülönböztetni standját azokétól, akik nem a maguk termelte zöldséget árulják. Fotó: Bertleff András
Kékesi Gyuláné is szeretné megkülönböztetni standját azokétól, akik nem a maguk termelte zöldséget árulják. Fotó: Bertleff András


Az egyesület tervezi, hogy a tapasztalatok alapján más közeli piacokon is bevezeti a „Civil garancia" táblát, illetve aki a győri piacon árul és megkapta, ha máshol kínálja portékáját, akkor is kiteheti.

Kékesi Gyuláné, aki Győrújbaráton nevel többek közt paradicsomot, paprikát, nagyon örül, hogy ilyen módon hirdetheti, tényleg maga termeli áruját. Örül, hogy megkülönböztetheti standját azokétól, akik nem merik vállalni a garanciával járó látogatást. „Így végre nem azok jelentenek konkurenciát a piacon a helyi terménynek, akik nem is helyit árulnak" – fogalmaz az asszony, aki a tábla segítségével könnyebben építhet ki új vevőkkel is olyan bizalmi kapcsolatot, ami a háború előtt jellemezte a családokat és közvetlen zöldségbeszállítóikat. Kiss Gábor pedig vevőként dicsérte a kezdeményezést. Gyakran jár piacra, bár főképpen felesége válogat a szép áruk közül, tojást, mézet, szilvát. „Eddig csak olyanoktól vásároltunk, akiket régóta ismerünk, de a számunkra garanciát jelentő tábla alapján ezentúl más árusoknál is biztosra mehetünk" – fogalmaz a férfi.

Vevőből látogató. A kereskedők érdekképviselete vevők jelentkezését várja, akik szívesen csatlakoznának a „Civil garancia" táblák kiadását megelőző látogatásokhoz a termelők földjeire. A 96/550-444-es telefonszámot lehet hívni, vagy a városréti piacon kell megkeresni vásárnapokon Sallai Imrét, bármelyik árus megmondja, melyik az ő zöldségesstandja. Ugyanígy jelentkezhetnek azok a termelők is, akik szeretnének „civil garanciát" kapni.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2012. augusztus 13. 22:06
    „Csak ez a vásárló tömeg zavaró a képen. - a polgármester kizavarta őket, -kötelezném B.Zs. -t. vegye meg a megtermelt zöldséget-gyümölcsöt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőtérfejlesztés Kunszigeten

A Magyar Technikai és Tömegsportklubok Szövetségéhez (MTTSZ) tartozó Kunszigeti Szabadidő- és… Tovább olvasom