Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Elöntötte a víz az iskolát

Vízben állt csütörtökön Győrben a Kálvária utcai általános iskola. A csőtörést reggel hatkor észlelték.
Nem a fagy hozta a bajt a Nádorvárosi Közoktatási Központra. A padláson a melegvíz-hálózat egyik eleme kilyukadt és valószínűleg egész éjszaka ontotta a vizet, amely végigzúdult a falakon, le a pincéig, s a villamos vezetékeken átfolyva kilenc tantermet öntött el. A jelenlegi állapotokat látványosan tükrözi még az, hogy a falakat átáztató víz az épület külső részén is megfagyott: az udvarra néző ablakokból méteres jégcsapok meredeztek már csütörtök reggel. Kétszáznegyven gyereket nem tudtak elhelyezni, őket az önkormányzat közvetítésével a Kovács Margit ÁMK fogadta be csütörtökre. A „szerencsétlenül járt" diákok természetfilmeket néztek, a menzásoknak, napköziseknek a vendéglátó intézmény adott enni. Ugyanis a konyha is vízben állt. Hogy mi lesz ma, azt csütörtök még senki nem tudta.

Zsegora Csaba, az iskola igazgatója
Zsegora Csaba, az iskola igazgatója elmondta: tegnapelőtt este tíz órakor zárták az épületet, akkor még nem volt semmi baj.
– Reggel értesítettük az Inszolt a történtekről, s a szakemberek tíz perc múlva már itt voltak és kicserélték a lyukas elemet. De ez sajnos bármikor megismétlődhet. Már volt egy csőtörésünk ősszel, egy pedig karácsony előtt.

Az épületet huszonöt éve újították fel utoljára, a vezetékek öregek, rozsdásak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy holnap a gyerekek a Richter Terembe mennek egy hangversenyre, ezért legalább a reggeli órákban nem lesz probléma az elhelyezésükkel – tudtuk meg az igazgatótól.

Hogy utána mi lesz, az attól függ, sikerül-e csöpögésmentessé tenni a mennyezeteket, ehhez mindjárt a padlásról öt centiméter mélységű vizet kell kimerni vagy kiszivattyúzni. Az iskola négy karbantartója már délelőtt hazaszaladt gumicsizmáért. De ez még nem garantálja, hogy meg lehet tartani az órákat, hiszen az épület egyik fele falastul, mindenestül vízben áll. A bajt tetézi, hogy bizonyosan eláztak a villanyvezetékek, ezért délután érintésvédelmi vizsgálatot is kellett tartani.

Nem állítjuk, hogy a kétszáznegyven gyereket kedélybeteggé tette, hogy elmaradt a történelemóra. A három hatodikos lánynak, Kun Eszternek, Jákfalvi Anettnek és Csonka Piroskának éppen földrajza lett volna, amikor elindult velük a busz a Kovács Margit ÁMK felé, ahol természetfilmeket vetítettek nekik.

– Nem tudtuk először, hogy mi történt, nyolc óra előtt eltereltek minket, nem is mehettünk a tantermek közelébe. Mutatták, hogy még kint is hatalmas jégcsapok lógnak az ablakból. Most holnap el kell hoznunk koncert után a tanszereket, könyveket, de azt egyelőre nem lehet tudni, lesz-e tanítás – meséli Eszter.

A biztosítóval most tartják a tárgyalásokat. Papp András, a győri oktatási iroda vezetője első körben másfél milliósra becsülte az önkormányzatra rótt terhet a csütörtöki csőtörés miatt. Azonban hamarosan szakértőkkel kellene megvizsgáltatni az épületet, hogy kiderüljön: meddig halogatható a felújítás? A vízvezetéknél is veszélyesebb – mivel balesetet okozhat – a tetőszerkezet és párkányzat, aminek az állapotát tovább rontotta a beázás.

Papp András szerint a milliárdot is eléri Győr hatvannégy közoktatási intézményének felújítási és karbantartási igénye. Az előterjesztés szerint ebből csak százmillió forint állna rendelkezésre.

Csak egy-két példa: a Móra-iskolának több mint húszmillió forintra, a Révai-gimnáziumnak 12 millióra, a Radnóti-iskolának 9 millióra, a Gárdonyinak 14 millióra, a ménfőcsanakinak 8 millióra, a szóban forgó Kálvária ut-

cainak pedig 16 millió forintra volna szüksége. Ezek csak a sürgető – és nem a reális – igények, mert ha számolnánk a homlokzatfelújításokkal, az ablakcserékkel, miegymással, úgy a Révainak például százmillió forintot, a Kazinczy-gimnáziumnak 45 millió forintot kellene kapni. A konklúzió tehát, hogy Győr oktatási épületei elérték a kritikus életkort, s figyelmeztető csőtörések bármikor előfordulhatnak. Papp András reméli, hogy a PÁGISZ-iskola értékesítésével jelentősen növelheti a város a felújítási és karbantartási keretet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mini ipari parkokra lenne szükség?

Számos olyan kisvállalkozás van Győrben, amely családi vállalkozásként, egy lakóház alagsorából vagy garázsából indult. Ezek a vállalkozások előbb-utóbb „kinövik" a lakóövezeteket – már csak azért is, mert jelenlétük egyre több konfliktust okoz, például a megnövekedett járműforgalom miatt –, azonban nincs akkora tőkéjük, hogy vállalni tudnák a betelepülést a győri ipari parkba. Tovább olvasom