Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elöntötte a víz az állatkertet

Több állatot ideiglenes kifutóba költöztettek, a víz terjedését pedig homokzsákokkal és murvával próbálják megállítani.

Számítani lehetett rá

Az elmúlt napokban már lehetett számítani arra, hogy a víz feljön a kifutók közé, hiszen az állatkerten belüli vízelvezető árkok már két napja tele voltak, „elúszott" a takarmányraktár, s a vadaspark mögötti elektromos sportpálya is napok óta víz alatt van. A feltörő belvíz azt a mintegy négyhektáros, sétálóutakkal szabdalt területet érinti, melyet tavaly nyitottak meg a látogatók előtt; itt tágas karámokban többek között tevék, lámák, skót-felföldi marhák, bölények élnek.

A sportpálya felől átfolyó víz tegnap reggelre elöntötte az ösvényeket és a kifutók egy részét, így a lámákat és az emut ideiglenesen más kifutókba költöztették. A többi állatnál dr. Andréka György, az állatkert igazgatója addig nem látja szükségesnek a „kitelepítést", amíg karámjuk egyharmada szárazon van, a költöztetés ugyanis nagy kockázattal járna, különösen, hogy bizonyos fajokat – például a bölényeket – csak altatásban tudnának elszállítani. Vannak lakók, akiknek szerencséjük van, a tevék kifutója helyén állt ugyanis az egykori vidámpark óriáskerekének talapzata, amit a park lebontásakor betemettek, így a sivatag hajói egy domb tetejéről figyelhetik a fejleményeket.

Homokzsákkal, murvával

Tegnap az állatkert összes dolgozója a belvíz elhárításán dolgozott, félezer homokzsákkal és több teherautónyi murvával állták a víz útját. A több napja tartó védekezésben vállalkozók és a likócsi menedékházban élők is segítettek, így munkagép és dolgos kéz bőven akadt, a homokzsák azonban az egész városban elfogyott. Szerencsére a jelek szerint nem emelkedik tovább a víz, így a dolgozók most arra várnak, hogy az ár visszavonuljon s megkezdhessék a szivattyúzást.
A nagy munkában egyedül az állatok maradtak nyugodtak, úgy tűnik, őket egyáltalán nem viselte meg a „természeti csapás"...

Részletes kitelepítési terv

Bár hasonló állapotokat eddig nem láttak a vadaspark dolgozói – még a nagy 2002-es árvíz idején sem állt ilyen magas szinten a víz –, az igazgató szerint igazán nagy gond akkor lenne, ha az Iparcsatorna melletti töltés nem bírná a terhelést és átszakadna. Szerencsére erről szó sincs.

Akkor percek alatt kellene rengeteg állatot mozgatni, és bár vészhelyzet esetére részletes kitelepítési terve van az állatkertnek, egy részük szinte biztos, hogy odaveszne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt lakásnyi bútor

Győrben különböző raktárakban huszonöt lakásnyi bútor áll. Nem kell senkinek, sem örökösöknek, sem a kilakoltatottaknak. Hirdetésben tette közzé a győri Inszol rt.: lejárt az őrzési idő, akinek bútorai, különböző tárgyai évek óta ott hevernek valamely raktárban, most már vigye el. A határidő e hónap vége, különben árverésre kerülnek, vagy inkább hulladéktelepre... Tovább olvasom