Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elöntötte a szennyvíz a kollégiumot

Győr - Sok volt az iskolakezdés a győri Kazinczy-gimnázium csatornarendszerének: hétfő este a lánykollégiumban nem bírta a terhelést, s az egész földszinten feljött a szennyvíz. Időszerű lenne a felújítás, de idén erre nem nyert pályázati pénzt a város.
„Szagosan" indult a tanév azoknak a kazinczys kollégistáknak, akik hétfőn a zuhany alatt próbálták lemosni az első iskolai nap „porát", az esti csúcs ugyanis alaposan „betett" a három hónapja alig használt – s mint utólag kiderült, eldugult – csatornarendszernek.

– Este kilenc körül a lefolyókból, vécékből felszivárgott, majd az egész földszinten centiméter magasan állt a szennyvíz, a lábunkra kötött nejlonzacskókban, félbevágott műanyag palackkal mi, ott lakó diákok mertük ki – panaszolta egy szerkesztőségünkbe betelefonáló kollégista. A dugulást ugyan tíz óra körül elhárították, de a nyomokat csak tegnap délelőtt sikerült eltakarítani.

– Nem egyedi az eset, évente legalább négyszer előfordul hasonló dugulás. Elöregedett a csatornarendszer, s bár a gépészeti rekonstrukció terve szerepelt a város iskolafelújítási pályázatában, az nem nyert, így nem tudunk mit tenni, mint utólag orvosolni, ha probléma adódik – tudtuk meg Németh Tibor iskolaigazgatótól, aki hozzátette: a hasonló esetek komoly kárt okoznak az iskolának, hiszen egy-egy utólagos szivattyúzás 50–60 ezer forintjába kerül az intézménynek. Ezt egyébként – ahogy az ilyenkor szükséges fertőtlenítést is – tegnap délelőtt elvégezte a Kazinczy takarítását végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft.

– A „kármentésben" természetesen nem utasításra, hanem önként vettek részt a diákok – általában, ha éppen az intézményben vagyok, magam is beállok ilyenkor vizet merni –, s annyi kellemetlenségen kívül, hogy a lányoknak a sportöltözőkben kellett folytatniuk a zuhanyozást, valamint el kellett viselniük a kétségkívül kellemetlen szagot, nem lett más következménye a dolognak – mondta Németh Tibor.

Olvasóink írták

 • 8. :@ 2008. szeptember 08. 09:16
  „Ez már csak azért is nevetséges és felháborító, mert a szennyvizet a diákok(a lányok!) AMÚGY SEM lettek volna képesekfeélbevágott műanyag palackokkal, mindenféle szivattyúzó berendezés nélkül eltakarítani, amellet hogy szerintem kimondottan undorító dolog az ilyen veszélyes és undorító munkát diáokkal végeztetni. Az önkéntességről csak annyit, hogy ki nem állna be takarítani ha a fekália a küszöbét nyaldossa? Az éjjel-nappali szolgálatot egyébként is kihívtá, nem értem miért nem tették meg ezt a diákok asszisztálása nélkül, egyből?
  Mit tettek volna, ha teszem azt, a villamosvezetékek hibásodtak volna meg? Megkérik az egyik koleszos srácot hogy babrálja meg??”
 • 7. volt kazinczys 2008. szeptember 05. 10:11
  „Nincs gyerekem,de én is a kollégiumban laktam 4 évig, volt hasonló eset, és én is segítettem.önként.”
 • 6. makaróni 2008. szeptember 04. 22:13
  „És akkor mi lesz a "kényszermegoldás",ha esetleg valakinek utólag valami baja lesz?? Akkor is csak enniyt mondunk, hogy legjobb családokban is megeshet?? Itt nem csupán kényességről van szó...
  Egyébként meg az a véleményem, ha egyesek azt gondolják, hogy ebbe nem kell belehalni, akkor menjen ő vagy küldje az ő gyerekét.”
 • 5. volt kazinczys 2008. szeptember 04. 13:08
  „Felesleges a tanárokra,nevelőkre, és az igazgatóra mutogatni.Ez egy olyan probléma, ami a legjobb családban is megeshet. Este fél10kor ilyen ügyben nem nagyon áll munkába más (gondolok itt a vízműre). Szerintem ez csak kényszermegoldás volt, senki nem hal bele.
  volt kazinczys diák”
 • 4. felháborodott 2008. szeptember 03. 22:32
  „Elbagatelizált az egész ügy!!!! Pláne, hogy nem egyszeri eset.Kicsit jobban át kéne gondolni néhány dolgot,nem de??”
 • 3. egy a sok közül 2008. szeptember 03. 22:24
  „Teljesen egyetértek az előttem szólókkal!!!!
  Tapasztalatból tudom régi kazinczys diákként, hogy itt önkéntességről szó nincs. Ha az ember nyugodtan szeretne aludni azzal a tudattal, hogy a feljött szennyvíz és egyéb dolgok nem "jönnek vele szemben" másnap a szobában és szeretné a tánárok későbbi rosszalló tekintetét mellőzni, akkor igen is segíteni kell,mert más nem teszi meg!!! Nem sok tanárt láttam még ott vizet lapátolni nejlonzacskóban,de még gumicsizmában sem...
  Egy két kollégiumi nevelő esetleg, de mástól nagyon segítségre nem számíthattunk és még ottani ismerőseim révén tudom is.
  Az igazgatóúr mit szólt volna,ha az ő gyerekei vállalkoznak "önként" fél 10 fele a szennyvíz eltakarítására mindenféle védelem nélkül? Gondolom aggodalommal töltötte volna el...
  És ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy a kollégium igazgatónője kémia-biológia szakosként ment bele, hogy segítség nélkül a gyerekek takarítsanak.Elgonbdolkodtató....”
 • 2. Németh 2008. szeptember 03. 15:48
  „Az önként szó valami egészen mást jelent az értelmező szótárban, mint ahogyan ez a kollégiumban történt. Az "önkéntes" munka utáni
  ´Domestos´-szal történő kéz és lábmosás valószínűleg édes kevés lehet, ha a gyerekek bőrfelületén sérülés volt, de reménykedjünk a jó immunrendszerükben. Érthetetlen, hogy egyáltalán miként jut eszébe felnőtt embereknek a probléma ilyen megoldása ! Hát, a példamutatás és a kockázat vállalás is jócskán elmaradt az intézmény vezetők részéről ! - csak csendben jegyzem meg, a tanév most kezdődött- alig lehet túl a kollégium a nyári karbantartáson .”
 • 1. pálma 2008. szeptember 03. 10:49
  „Bármennyire is "önként" (ami nem igaz) vettek részt a tanulók a kármentésben, a tanárok kötelessége lett volna a diákokat a közelébe sem engedni a helyszínnek! Kíváncsi vagyok, ha a tanárok gyereke telefonált volna haza késő este, hogy órákon keresztül gumikesztyű nélkül merte a fekáliát a kollégiumban, akkor is ilyen banális esetnek gondolnák? És nem aggódnának egy kicsit sem a gyerekeik egészsége miatt? Mert ugye hallottak már bacilusokról, hiszen tanult emberekről van szó! Szerintem felháborítóan rosszul reagáltak a kollégiumi nevelők, amikor hagyták a diákokat ezt a munkát elvégezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP 4 milliárdból újítaná fel a színházat

Győr - A külső-belső felújítás lenne a Győri Nemzeti Színház legszebb születésnapi ajándéka az MSZP… Tovább olvasom