Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Elöntött pincék, akadozó csatornázás

Az elmúlt napok esőzéseit követően Győr több pincéjét elöntötte a víz, van, ahol napok óta bokáig áll.
Kattintson a képre >>
Az elmúlt napok esőzéseit követően Győr több pincéjét elöntötte a víz, van, ahol napok óta bokáig áll. A csatornázási program zajlik, de esetenként – az önkormányzat szerint – éppen az ingatlantulajdonosok nehezítik a munkát.

A szentivániaknak sajnos nem újdonság az elárasztott pince látványa, a városrész egyes alacsony fekvésű területein évek óta gondot okoz a nagyobb mennyiségű csapadék. Sipőczék pincéjében sem először fordul elő, hogy csak gumicsizmában lehet lemerészkedni. – Vasárnap óta bokáig áll a víz. Ez az elmúlt hét-nyolc évben gyakran előfordult, de eddig csak ígéreteket kaptunk. Hiába gyűjtik össze az árkok a vizet, ha nincs hova elvezetni! – mondja Sipőczné Nagy Andrea.

Figyelmen kívül hagyták a talajvizet

Eredics Imre győri alpolgármester szerint tény, hogy a tervezett háromlépéses szentiváni program elakadt, ez azonban nem a városon múlt.

– Az első lépés, a vízelvezetés megoldása az Iparcsatorna, és a másik irányban, a nagy Duna felé megtörtént: több mint 200 millió forintos költséggel megépült a szentiváni nagyárok. A második lépés a településen belüli főgyűjtőcsatornák kiépítése lenne, de sajnos évek óta nem tudunk megegyezni több telektulajdonossal, akik – anyagi hasznot remélve az önkormányzattól – nem járulnak hozzá a munkák elvégzéséhez. Van ugyan jogi lehetőségünk a kisajátításra, ezzel azonban csak a legvégső esetben élünk, akkor, ha a békés megegyezés végleg meghiúsul.

Sajnos sok olyan háznál is problémát jelent az esőzés, ahol egyébként nem kellene, az elmúlt másfél évtizedben épült házak tulajdonosai ugyanis a tervek készítésekor gyakran nem vették komolyan a terület magas talajvízállására vonatkozó figyelmeztetéseket.

Három riasztás egy utcából

Ilyenkor, nagy esőzések vagy hóolvadás után a tűzoltóságnak is akad dolga bőven. Hullámos László ezredes, a győri tűzoltó-parancsnokság vezetője kapásból sorolja a kritikus győri városrészeket. A szabadhegyi Levendula utcából például csak kedden három elöntött pincéhez riasztották őket, de a Belváros bizonyos részein – például a Bajcsy-Zsilinszky úton – sincsenek biztonságban a pincehelyiségek, s Győrszentiván újonnan beépített részein is évről évre visszatérő probléma a víz. Sajnos a szivattyúzás sem mindig megoldás, ha a kinti „vízállás" magasabb, mint az elöntött helyiségben, elkezdeni sem érdemes a munkát...

Napi ötven vödör

Szabadhegyen sem jobb a helyzet, a Pannónia utca pincéi az elmúlt napokban például szinte teljesen víz alatt voltak. Lakcsik Imréné tegnap ötven vödörrel hordott fel a pincéből, s bár a kölcsönkért szivattyúval egy kicsit javult a helyzet, elmenni sem mer otthonról, attól pedig előre retteg, mi lesz, ha olvadásnak indul a hó... – Amióta megépült a pláza és a Praktiker Áruház, az árkok nem vezetik el a vizet. Csak tavaly négyszer ázott el a pincém! Az utca házai szörnyű állapotban vannak: omladozik a vakolat, repednek a falak, de eddig hiába jeleztük az illetékeseknek, semmi nem történt – mondta.

Halvány reménysugár lehet a szabadhegyieknek, hogy a városrész előkelő helyen áll a csatornázási programban: a legsúlyosabb helyzetben lévő Újváros után – ahol eddig több mint százmillió forintot költöttek erre – Bácsa és Szabadhegy vízelvezetési rendszerének felújítása következik. Ezek után kerülhet sor a győrszentiváni rész végleges rendbetételére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fűtésből hideg zuhany

A tervek szerint tavasszal átadják a Frigyes-laktanya első felújított épületét, a volt tiszti kaszinót. Tizenöt évnyi huzavona után ez az első konkrét lépés, de a háttérben kemény tárgyalások zajlanak. Ilyen a fűtés kérdése: a városi rendelet szerint csak távfűtést lehetne használni a volt kaszárnyában, de a beruházó egyéni fűtés szeretne. Tovább olvasom