Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Élőláncos tiltakozás a Vámosszabadi menekülttábor ellen - videó, fotó

A Baross úttól egészen a Révfalui híd lábáig ért a lánc.

Ismét sok százan demonstráltak a menekülttábor ellen, a győri megyeházától a Dunakapu térig ért a vámosszabadiak élőlánca szombaton délután. Aki arra járt, egyetértett az akcióval, sokan ugyanakkor még mindig rácsodálkoznak a tényre, hogy ők is érintettek lehetnek.

A vámosszabadiak betartották, amit pénteken ígértek: élőláncot alkottak, s ahogy eddig, úgy most is békésen demonstráltak a náluk tervezett (szép lassan nyitásra kész) menekülttábor ellen.

Sokan gyerekekkel együtt jöttek, ami egyben üzenet is volt: az ő biztonságukat, egészségüket és a családjuk nyugalmát féltik leginkább a helyiek.

A demonstráció közben továbbra is gyűjtötték az aláírásokat, most már a négyezerhez közelít a regisztrált tiltakozók száma. Aki megállt az aktivistáknak, s a nevét alákanyarította az íven, az elsősorban az eljárás módjával nem értett egyet: azzal, hogy a vámosszabadiakat kihagyták a döntésből, s tulajdonképpen még most sem állt szóba velük senki.

Egy abdai asszony kerek perec azt is megmondta, hogy ő szintén érintettnek érzi magát, hisz Abda is közel esik Vámosszabadihoz. Voltak osztrák turisták, s érdeklődtek a rendezvényről. Bátor lépésnek tartották a vámosszabadiak demonstrációját és összefogását, jelezve, hogy náluk lényegesen nehezebb egy ilyen tüntetést megszervezni, s éppen ezért kevesebben is vállalják ennek minden ódiumát.

Vámosszabadi menekülttábor: élőlánc Győrben - olvasónk fotói
A győri belvárosban egy debreceni férfi is sétált, aki – s ez most különös jelentőséggel bír – az otthoni tapasztalatokról számolt be. Nem mondott kedvező híreket, bár ez eddig is tudott volt; igaz az is, hogy Debrecenben épp az okozza a gondot, amiért Vámosszabadin nyitni kell egy új menekülttábort: annyi a migráns, akkora a zsúfoltság, hogy az ottani befogadó tábor már többszörösen betelt.

A lényeg, hogy a vámosszabadiak még mindig küzdenek a tábor ellen, bár most néhány napig – a szervezőktől úgy tudjuk – nem készülnek hasonló megmozdulásra. Egy biztos: nem adták fel, s ahogy a legaktívabb tagjuk mondta: „Csak remélni tudjuk, hogy ennek a demonstrációnak a híre és a sikere is eljutott azokhoz, akik a döntést hozzák vagy meghozták ebben a kérdésben."

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Pretorianus 2013. július 03. 16:03
  „csicska!
  Először is, magyarul írj.
  Másodszor, az interneten mindent megtalálsz.
  Harmadszorra, csak a mucsaiak válaszolnak a kérdésre kérdéssel...”
 • 46. pancser 2013. július 02. 23:37
  „45. Pretorianus 2013.07.02. 18:14
  Láttál ilyenek, mondd hol voltál, hogy láttál ilyet?”
 • 45. Pretorianus 2013. július 02. 18:14
  „Láttunk már 6 méter magas betonfalakat, igaz ott nem elszökni, hanem bejutni szeretnének a hazájukba, földjeikre...
  Van ám különbség... aztán ha nem megy, itt kötnek ki... Ki is üldözi el őket?”
 • 44. pancser 2013. július 02. 15:45
  „43. tm49060 2013.07.02. 13:45
  Nevezhetjük a BM munkáját bárminek, a menekültek kizárását legfeljebb 6 m magas betonfallal lehetne megoldani. A zárt tábor nem megoldást, azért senkit sem lehet börtönbe zárni mert életét mentve, vagy a jobb élet reményében jön el hazájából. Az USA hasonló gondokkal küszködik, erősen hiszpanizálódik, főleg dél. Azok keresztények, legalább annyi gondot jelentenek, mint Európában a muszlimok.”
 • 43. tm49060 2013. július 02. 13:45
  „a BM felelőssége és kudarca, hogy ennyi menekült tud átjönni a határon.”
 • 42. tm49060 2013. július 02. 12:37
  „<moderálva>. lásd a 36. moderálva. talán belső tudatalatt megbúvó mardosó önkritika miatt választotta ezt a beszédes nevet PANCSER”
 • 41. tm49060 2013. július 02. 12:29
  „kapásból 5 helyet tudok mondani csak a nyugati országrészben ahol kevesebb gazdasági kárral, meglehetősen elenyésző társadalmi feszültséggel lehetett volna menekülttábort nyitni. Miért nyitott? Miért szabad nyitott menekülttábort létrehozni?
  Ez számunkra nem jó.”
 • 40. Alajos 2013. július 02. 09:16
  „Panaszra mentek a falu lakosai a tanácselnökhöz, mert a faluszéli kissebség tagjai hetente elkaptak egy-egy lány, fiatalasszonyt az állomás és afalu között. Tanácselnök hárított; kitaláció, gyűlöletkeltés, stb. Még a rendöröket sem engedte sürübben járörözni. A lánya leérettségizett, váltott müszakban járt Győrbe dolgozni. Két hónapig. Aztán egyszercsak annyi rendőr lett a faluban, hogy ámult mindenki. Faluhelyen hamar kitalálták a változás okát...”
 • 39. Hyppolit 2013. július 02. 08:47
  „31. Pancser! Sok mindenben egyetértek Veled, tény hogy valahogy kezelni kell az országba "bekalandozók" problémáját, mintsem szemet hunyni felette. Tisztelem, aki magyarságát nem feladva Romániából családostól áttelepült, becsületesen dolgozik, hasznára van a társadalmunknak. Becsülöm, aki a pl. nyírségből feladva mindenét eljön az ország nyugati szektorába, és családjával akár a nulláról kezdi újra. Egy-egy ilyen van a mostani menekültek között is, viszont 90 %-uk nem a tisztes megélhetés miatt van itt, bicskával akar érvényt venni az igazának, ha ellent szólnak, azonnal üt, higiéniai igényességükről már nem is szólok, nem fog napi 8-10 órát dolgozni azért, hogy szépen felépítse az új jövőjét, egy részük a kilátástalanság szélén nem riad vissza szinte semmitől. ..és ezekből a normálisan és kulturáltan élő emberek, falú, város nem kérnek. Akik ebben döntenek, azok ezektől a problémáktól helyileg is messze esnek, íróasztal mögül behunyt szemmel osztják az áment. Vámosszabadiba tenni a tábort szerintem is nagy átgondolatlanság, és ez - félő, hogy - be fog bizonyosodni...”
 • 38. roboldo 2013. július 01. 22:01
  „Pancser!
  Szerény véleményem szerint neked se gyereked se feleséged nincs akit félthetnél. Amikor az én fiamat írattam be az oviba minden kötelező oltásának meg kellett lennie. Majdan a menekült táborba lévő gyerekeket a helyi óvodában fogják elhelyezni. Szerinted neki milyen védő oltásuk van meg?! Nem gondolod hogy a helyiek jogosan ágálnak ellene? Meg különben ez Győr problémája is lesz! Mivel abban a kis faluban se szórakozási lehetőség se cigi nem lesz szerinted hol fognak bandázni? Van itt az oldalon egy videó nézd meg hogy a debreceni lakos mit mond. Kósa a 207 ezres városban nem bír velük,akkor a kis falu meg Győr hogy fog megbirkózni velük.216 férőhelyes a leendő tábor úgy lesznek ott 500-an hogy csak na! És azt hogy gondoltad hogy munkahelyeket létesít?
  Például az a pezsgőtabletta gyár ami vele szembe épülne,első lépésbe 120 munkahelyet teremtett volna,ha jól olvastam.
  Ha jól tudom Medvén "Szlovákia" is van ilyen tábor csak az zárt és nincs gond velük,itt is az kéne azt nyugodtabb lenne mindenki.”
 • 37. pancser 2013. július 01. 17:14
  „36. tm49060 2013.07.01. 14:32
  Egyik sem, csak próbálom megmagyarázni ami történik, amely messze túl nyúlik a falu határain, sőt az országén is sőt az Unión is. Egyszerűen nem állhat az átlag állampolgár a vámosszabadiak mellé. Sajnálom őket de ez van, a terhüket senki nem óhajtja átvállalni mert az úgy megy, ha ledobják, azt valakinek fel kell venni. Ki legyen az, melyik település? Ahol az üres laktanyák benn vannak a település szívében? Nyugi, egyáltalán nem biztos az, amivel riogatják egymást!”
 • 36. tm49060 2013. július 01. 14:32
  „<moderálva>”
 • 35. pancser 2013. július 01. 09:54
  „33. Pretorianus 2013.07.01. 09:38
  Valószínű, hogy a menekültek elhelyezést egyetlen megye sem fogja megúszni, ha már kell ebben a megyében a lehető legjobb helyet találták neki. Te magad írtad egyetlen nap alatt fogtak vagy 200 főt Szeged környékén. A probléma él, sőt a nyomás fokozódni fog, ha ki nem találnak valamit. A terheket el fogják osztani, bárki vezeti az országot! Lehet itt játszani "lánc-lánc eszterlánci cérnát" a problémát ne akarjuk áttolni másokra. Maradjon csak ott a tábor, az egy jó hely, csak az áll a helyiek mellé aki nem tudja felmérni a helyzetet! Majd megkapja ő a szomszédjában!
  Győrt 216 ember nem érinti különösebben és a megye is letudta a gondot!”
 • 34. nagy971103 2013. július 01. 09:52
  „jaaaaa, hogy Móvár....:) Onnan befogadó lennék én is, de sajnos Újvárosban nőttem fel, így valamilyen okból egyetértek a tiltakozókkal.”
 • 33. Pretorianus 2013. július 01. 09:38
  „32. nagy971103 2013.07.01. 09:15
  Könnyen veri más ....... a csalánt, számold ki Móvár és Vámosszabadi közti távolságot.”
 • 32. nagy971103 2013. július 01. 09:15
  „Pancser azért nem árulta el, hogy milyen távolságra lakik a leendő tábortól.....”
 • 31. pancser 2013. július 01. 08:24
  „30. Hyppolit 2013.07.01. 00:02
  A sötét nem én vagyok hanem azok akik még a vasfüggöny emlékével élnek. Az emberiség története migrációk története. Így kerültek ide a magyarok, a cigányok, meg mindenki a Kárpát medencébe. Hasonlóképpen népesült be Európa, Ausztrália, Amerika, az egész világ.
  Nincsen az a hatalom aki ezt meg tudná akadályozni. Az ember mindig a jobb megélhetés reményében, vagy a puszta életéért vándorolt. Ezeket az alapigazságokat nem lehet tagadni! Helyesebben lehet és akkor mi van? Az UNIÓ nem oka a migrációnak, legfeljebb abban az értelemben, hogy jó híre van, nincsenek háborúk és jobb élet van mint mondjuk Afganisztánban.
  Migráció tehát van, tetszik nem teszik. ordítozhatnak, verekedhetnek a menekülttábor ellen akár rosszabbat is tehetnek, akkor is szembesülünk vele. Te mit tennél az ország vezetése helyében, ha mindenhol ilyesmivel találkozol? Ha nincsen menekülttábor mert nem lehet, hagynád őket kóborolni az országban? Ha átteszed a határon visszajön másutt. A pártok egyike sem tud jobb megoldást mint a menekülttábort. még a vasfüggöny sem lenne megoldás, azon is átmásznának, kivéve ha mint az NDK-ban volt, ahol automata gépfegyverek nyitottak tüzet minden mozgásra.
  Itt mindenki hőzöng ami nem az intelligencia jele, hanem az öngerjesztő tömeghisztériáé!”
 • 30. Hyppolit 2013. július 01. 00:02
  „24. pancser! Bocsáss meg, sokáig "visszafogtam" magam, de számomra újra és újra akkora sötétség jön le a soraidból, hogy több ezer kilométeres éjszakai alagutat lehetne festeni velük a szurokba! Haggyad már azt a szerencsétlen jobbik-szajkózást, ember, ha fogalmad sincs arról, hogy valójában kiket takarnak ezzel a menekült megnevezéssel ma 2013-ban. Ez egy agresszív beavatkozás a normális életvitelt élő embertársaink közvetlen közegébe, Kósa is ezért menekül tőle, illetve bárki, aki teheti. Ha valóban nem látod/ és nem is akarod látni ennek a lényegét, akkor az eredendő hiba a gyökereknél van...”
 • 29. páctivald 2013. június 30. 21:30
  „pancser!

  Láttad már a párizsi külvárosokat? Láttad Marseiile-t a kikötő környékén? Láttad az angol iparvárosokat? Láttál kamionost Doverben, akinek kivágták a pót tetején a ponyvát és szedik le róla a feketelábúakat? Láttad utána ugyanezt a sofőrt, mikor megkapja a 2000 font/fő büntetést, mintha ő csempészte volna be őket? Láttál francia rendőrt akit Calais-ben megkéseltek a kikötőbe tartó arabok? Kergetted ugyanezeket a "szegény menekülteket" belgiumi parkolóban szerelővassal, hogy ne te legyél az áldozat? Láttad azt a sofőrt, aki ellenőrizni akarta a raklaptartót és ahogy kinyitotta rögtön leszúrták?

  Na pont ilyen "szegény, szerencsétlen menekülteket" akarnak most Vámosszabadira telepíteni, nyitott táborba!
  Fogadt be őket te!

  Mondom ezt kimondottan toleráns emberként. De mindennek van határa!

  Az élőláncba sajnos nem tudtam beállni, de az aláírásom már ott van a gyűjtőíven.”
 • 28. gralaci 2013. június 30. 20:39
  „Vámosszabadi ha veszít is sok milliót a beruházások, munkahelyteremtések elmaradása miatt, talán a debreceni eseten felbuzdulva, nemzetközi ketrecharcos bajnokságokat szervezhetne a menekültek között. Kósa elmondta, az afrikai és ázsiai menekültek zsigerből gyűlölik egymást, ezért biztos, hogy nem lennének bundák.
  Ügyes szervezéssel, propagandával sok nézőt csábíthatnának oda. És a vendég költ.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent László előtt tisztelegtek - videó

Díszközgyűléssel, püspöki szentmisével és körmenettel emlékeztek a győriek Szent Lászlóra,… Tovább olvasom