Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Élő tájház élő programokkal

A felpéci tájházban mindig történik valami. Honismereti oktatási programot szerveztek, turistacsalogató libato(u)rt, hagyományos falusi lakodalmat rendeztek, értékes tárgyakat restauráltattak.

Egy tájház csak akkor működőképes, ha a múltidéző tárgyak életre kelnek, illetve a falak közé alkalomszerűen a felelevenített hagyomány költözik. Ennek szellemében szervezi évek óta a felpéci tájház programjait Dombi Alajosné.

Dombi Alajosné kuratóriumi elnök elmondta, hogy a jövőben egy program keretében együttműködnek az MTA népi építészeti munkabizottságával. Fotó: Mészáros Mátyás
Dombi Alajosné kuratóriumi elnök elmondta, hogy a jövőben egy program keretében együttműködnek az MTA népi építészeti munkabizottságával. Fotó: Mészáros Mátyás


A Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a gazdag gyűjteményükre, a szépen felújított kétszáz éves házra, annak eredeti berendezéseire sokan kíváncsiak.

Gyakran érkeztek tavaly is óvodás, iskolás csoportok, családok, egyéni felnőtt látogatók, de még véletlenül erre tévedt külföldi látogatók is. Hasonlóan népszerűek azok a programjaik is, amelyek az elmúlt években zajlottak, amelyekhez a tájház adott helyszínt és tárgyi hátteret.

Például a "Fogd meg és használd!" elvre épülő honismereti oktatási program, amelyen Kajárpéc, Gyömöre, Győrszemere, Győrszentiván negyedikesei vettek részt, heti "vetésforgóban" a szőlőfeldolgozás kellékeit, munkafázisait, a tejfeldolgozást, a káposztasavanyítást, a faoltás fortélyait ismerhették meg a gyerekek.

Sokan vettek részt turistacsalogatónak szánt Márton-napi libato(u)ron, miként a hagyományos koreográfia alapján megrendezett, rekonstruált falusi lakodalmon is.

– Szeretnénk folytatni a megkezdett tárgyrestaurálásokat is, annál is inkább, mert a tavaly elkészült három értékes darab – egy tölgyfa szék, két tulipános ládából készült kászli – után további egyedi népi bútoroknak, kászliknak, ami egyébként egy helyi különlegesség, szeretnénk új életet adni.

Sajnos, és ezt minden kezdeményezésünkkel kapcsolatban mondhatom, a pályázati lehetőségek nagyon beszűkültek – elsősorban az utófinanszírozás miatt – említette Dombi Alajosné.

– Szeretnénk tovább építeni a kapcsolatot a szlovákiai garamszentgyörgyi tájházzal, amellyel tavaly az Örökség Napok kapcsán kerültünk ismeretségbe.

A Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke új programként említette, hogy a jövőben együttműködnének a Magyar Tudományos Akadémia népi építészeti munkabizottságának Tradicionális Építészeti és Kézműves Alkotótáborok programjában.

– A lényege, hogy az alkotótáborok a helyi közösségek bevonásával működnének, többek között modellt és példát mutatnának a népi építészeti emlékek megmentésére, munkahelyet teremtenének, segítenék a tudás átadását, megőrzését és nem utolsósorban – lehetőségeinkhez mérten – megmentenénk jó néhány régi felpéci épületet – hangsúlyozta végül Dombi Alajosné.

Olvasóink írták

  • 1. rubeola 2013. január 09. 09:03
    „Gratulálok Jolika! Jó erőt, egészséget kívánok a további munkához. "Egy szomszéd falubeli."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már belülről zárják a BricoStore-t

Néhány hónapon belül küldik el a győri BricoStore dolgozóit, akik jelenleg leltárt végeznek a… Tovább olvasom