Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Élő emlékek ötvenhatról

Halottak, szétlőtt, kiégett házak, tankok a budapesti utcán. A forradalom megrázó képei.
Tizennyolc évesen került az események sűrűjébe. Wennesz László 1956. október 26-án reggel hiába várta a megszokott vonatot, hogy diáktársaival együtt Győrbe utazzanak. Rövid tétovázás után a vasútállomástól magyar zászlóval, Kossuth-nótákat énekelve végigvonultak a falun, majd a fiatalember a tanácsháza előtt elszavalta a „Nemzeti dal"-t. Az esti ifjúsági nagygyűlésen megválasztották a forradalmi tanács elnökévé, másnap Győrben a Dunántúli Ifjúsági Tanács egyik vezető munkatársa lett.

– A Bécsből érkező gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányokat raktuk le a vasutaskultúrházban, majd az én feladatom volt, hogy a létfontosságú küldemény mielőbb továbbjusson Budapestre – emlékezett az ötven évvel ezelőtt történtekre Wennesz László. – Az egyik ilyen út alkalmával magammal vittem a fényképezőgépemet és megörökítettem a megrázó látványt, ami a fővárosban fogadott. Háborús ostrom képeivel kellett szembesülnöm: az utcán holttestek hevertek, kiégett tankok feketéllettek mindenütt, a szétlőtt oromzatú házakból füst és por szivárgott... Mindezek ellenére önfeledt napokat éltünk át, de nem voltunk hősök, csak tettük, amit ránk szabott a sors.

Wennesz László, miután több barátját „összeszedték", november 30-án jobbnak látta, ha elindul a határnak. Sopronnál hagyta el az országot, rövid ausztriai tartózkodás után Svédországba ment tovább, ott letelepedett. Évtizedekig építészmérnökként dolgozott, kórházakat, egészségügyi intézményeket tervezett. Nyugdíjazása után jött haza szülőföldjére.

– Ötven évig őriztem a képeket. Vittem magammal annak idején a negatívokat is, és vittem többek között a győri Hazánk, a Győr-Sopron Megyei Hírlap korabeli számait is. Úgy gondoltam, hogy a fél évszázados jubileum szinte kötelez arra, hogy ezeket a relikviákat hazahozzam és megmutassam másoknak is. Megosszam azokat az emlékeket, amelyek az egész életemet meghatározták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítőké(s)z tankönyv készül

A sikeres pályázatnak köszönhetően a résztvevőknek és a leendő szociális munkásoknak tankönyv… Tovább olvasom