Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Elnéptelenednek a slágerszakok?

A 2011-ben legnépszerűbb tíz felsőoktatási szak közül hat biztos, hogy nem tanulható a megyében szeptembertől ingyen.

A keretszámokat a szakok között az egyetemek osztják el. Az SZE – Győr már meghatározta, hogy melyik szakon indít állami ösztöndíjas helyet, a társadalomtudományi területre kapott tíz állami ösztöndíjas helyet például a szociálismunkás-képzésben hirdeti meg. (Minden egyes szakra vonatkozóan információ a felvételi tájékoztatóban.) Az NYME az egyes szakokra szóló jelentkezések számának figyelembevételével dönt majd a férőhelyek elosztásáról.
Az önköltségek összege sok képzés esetében emelkedett, akad, ahol a tavalyi duplájára emelték a félévi díjat.

Gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, pénzügyi és számvitel, kereskedelem és marketing, jogász, nemzetközi gazdálkodás – ez az a hat képzés, amely tavaly még szerepelt a felvételizők által leginkább vágyott tíz között, idén pedig – a keretszámok ezen területekre hátrányos megállapítása miatt – könnyen lehet, hogy lejjebb csúsznak a népszerűségi listán. Ezek a szakok a gazdaságtudományi és a jogi területhez tartoznak, s – mint szombati számunkban írtuk – a megyei egyetemek jogi képzésére senki nem kerülhet be térítésmentes hallgatóként, gazdaságtudományi államilag támogatott helyet pedig csak a Széchenyi István Egyetem (SZE – Győr) kapott, s ez az intézmény is mindössze ötöt. Ezt az öt helyet a közszolgálati szakra jelentkezők számára hirdetik meg – tájékoztatott dr. Józsa László, a gazdaságtudományi kar dékánja. A SZE – Győr és a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) ezen képzési területei számára részösztöndíjas helyet sem ítélt meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, így azoknak, akik ezeken az alapképzési szakokon, Győr-Moson-Sopronban szeretnék folytatni tanulmányaikat, vállalniuk kell az önköltséget.

„Mivel az intézmény helyzete gazdaságilag stabil, nem kellett megemelni az önköltségek összegét" – idéztük tegnapi lapunkban dr. Szalay Gyulát, a SZE – Győr állam- és jogtudományi karának dékánját. Csak a mérnöki szakokért és a közszolgálati diplomáért kell többet fizetni, s itt is azért, mert a minisztérium az intézmény által meghatározottnál magasabb összegben állapította meg a minimumdíjat. Nappalis alapképzésért ennél többet csak az egészségügyi (250 ezer forint) és a zeneművészeti szakokon (300 ezer forint) kérnek el.

Az NYME-n a német nyelven folyó gazdálkodási és menedzsmentképzés kivételével (180 ezer forintról 150 ezerre csökkent) mindegyik árát emelték, vannak szakok, amelyek „tandíja" a tavalyi két-háromszorosára nőtt. A mérnöki szakok ára egységesen 100 ezerről 175 ezer forintra emelkedett (a minisztérium ennyiben határozta meg a minimumot), ének-zene és képi ábrázolás tanulmányokért korábban 100 ezret kellett fizetni, szeptembertől 275-öt kell. A 2011-es díj duplájára emelték az építőművészeti, a formatervezés-, a tervezőgrafikai diploma árát, a felvételizőknek 300 ezer forint/félévért kínálják.

A megyei egyetemek valamennyi képzésének önköltséges díja>>

Olvasóink írták

 • 7. Primax 2012. január 26. 10:27
  „Mert ugyebár :
  Nem lesz tandíj, mert az csak az elvetemült, népellenség liberálbolsevik banda agyszüleménye...
  A narancsosok jól átvágtak mindenkit a palánkon.”
 • 6. Dozer 2012. január 26. 06:25
  „Nincs munkahely? Pffff Ezt senki nem magyarázza be nekem ebben a megyében.
  Tekintve a legutóbbi három felvételi procedúrát hozzánk, inkább az a baj, hogy nincs olyan munkaerő akit szívesen vennék fel.”
 • 5. astra1 2012. január 26. 00:42
  „Állami szektorban?”
 • 4. Ovinkor 2012. január 25. 19:29
  „2. ekkenekepen 2012.01.25. 10:03
  A közgazdasági diplomával rendelkezők elhelyezkedési aránya a LEGJOBBAK között van az országban. Az egész érvelésed üres közhelygyűjtemény.”
 • 3. astra1 2012. január 25. 17:35
  „Aki meg kinnt akar dolgozni, az tanuljon kint is.”
 • 2. ekkenekepen 2012. január 25. 10:03
  „Végre felébredtek az elvtársak fent hogy nem kéne szaporítani a diplomás munkanélküliek számát, mert jó dolog kikozmetikázni a botrányos számú munkanélküliségi rátát azzal, hogy 4 évre eldugjuk a népet valami alibi-szakra, addig se a segélyért ordibál, de ugye erre a problémára már kitalálták a mesés közmunka programot, reneszánszát éli a kubikos- szakkör! Mindjárt papíron kikozmetikáztuk azt a fránya csorbát, hogy itt nincs sehol munkalehetőség.
  Akkor majd eztán jobban megnézi a jónép hogy mire ad ki nem kevés pénzt, nekem bent melegedni még jó volt egy semmirevaló-szak is anno, ingyér volt, mai ésszel eszembe nem jutna sehova jelentkezni, külföldre menekülni innen rengeteg keresett OKJ szakma is van, 2 év alatt ingyért kint megbecsült szakmám lehetne, hájasra keresném vele magam. Aztán a határon tépném ketté meg törölném ki a magyar igazolványaimmal.”
 • 1. @Gabben 2012. január 25. 09:34
  „tőlem ki is halhat :D van mindegyikből több tonnányi,valakinek végre dolgoznia is kéne :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázoltak Győrben a likócsi körforgalomban - fotó

Olvasónk beszámolója szerint a kerékpár teljesen összetört, a sérültet ápolják. Tovább olvasom