Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Elmorzsolódik a Győri Keksz

Végjáték: Elbocsátottak csaknem száz embert, csak maroknyian maradnak a gyárban.

Május végéig dolgozhatnak a gyárban azok a dolgozók, akiknek a sorsa igazság szerint már tavaly novemberben eldőlt. Az elbocsátott csaknem száz ember a szakszervezet szerint méltányos feltételekkel távozik, de az itt maradó negyven dolgozó jövőjére senki sem mer fogadni.

A Danone 95 dolgozó munkaviszonyának megszüntetését jelentette be a megyei munkaügyi központnál tavaly november 27-én. Az elbocsátottak közül 81-en fizikai munkások, 14-en szellemi alkalmazottak, ők jelenleg munkaviszonyuk legutolsó napjait élik. November óta folyamatosan tudósítottunk a fejleményekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

A Győri Kekszért tüntetnek (2006-12-08) >>
A Negro után most jön a feketeleves? (2006-12-05) >>
Eldőlt, ki megy és ki maradhat (2007-03-13) >>
Győri Keksz: tárgyalnak (2007-01-18) >>
Másodszor is Danone-bojkottot hirdettek (2006-12-09) >>

A Győri Keksz történetének minden bizonnyal fontos – egyesek szerint sorsdöntő – dátuma a május végi, amikor ez a száz ember távozik, s mindössze negyvenkettő marad, akik a Negro-gyártósoron dolgoznak: maroknyi ember a hozzájuk képest hatalmas gyárépületben.

Az elmúlt hónapokban több esetben kérték a dolgozók a lap és a nyilvánosság segítségét, mondván, ha már menniük kell, akkor legalább a 2001-es nagy elbocsátáskor a többieknek megítélt szociális csomagot kapják meg ők is, de egyre biztosabb, hogy nem fogják. A szakszervezet – míg a tárgyalások tartottak – nem kívánt nyilatkozni, most azonban megszólalt a szakszervezeti vezető. Dombóváriné mindjárt az elején leszögezte: „Szomorúan vittük végig a tárgyalásokat, de megcsináltuk."

A megállapodás értelmében az 1951 előtt születettek nyugdíjba mehetnek, s kedvezményben részesülnek azok a dolgozók is, akik közel vannak a hatvanhoz: ők nyugdíjazásukig fizetésük 80 százalékáért otthon maradhatnak. Azok, akik messze vannak a nyugdíjkorhatártól, a három hónap felmondási idő mellett megkapják az egy hónap fizetett szabadságot (ez nyilván jár is nekik), továbbá öt hónapig elhelyezkedési támogatásban részesülnek, ami az alapfizetésüknek megfelelő összeg. Az elbocsátott dolgozóknak jár 150 ezer forint egyösszegű nyugdíjpénztári kifizetés, illetve megkapják a 20 ezer forintos beiskolázási segélyt azok, akiknek iskoláskorú gyermekük van.

Dombóváriné persze pontosan tudja, hogy a távozók többsége törzsgárda, két ember kivételével mindenki több mint tíz évet töltött a kekszgyárban. Azzal is tisztában van, hogy negyven-ötven év között, s főképp e fölött nehéz az elhelyezkedés még Győrben is.  

Kérdésünkre, hogy mit tud azokról, akik már az utolsó napokat töltik a gyárban, azt felelte: néhányan egy másik, szintén élelmiszer-ipari üzemben szeretnének elhelyezkedni, nekik éppúgy segítenek, mint azoknak, akik egyelőre tanácstalanok, illetve akik a Danone székesfehérvári üzemében dolgoznának. Igaz, ez utóbbi mindössze két családot jelent, vagyis a többség nem szeretne vagy nem tud elköltözni Győrből. A munkások, akik még ebben a helyzetben is legfeljebb név nélkül nyilatkoznak, azt panaszolták: abban bíztak, de hiába, hogy 2001-hez hasonlóan támogatást kapnak a cégtől, ha rosszabb fizetéssel járó helyre tudnak csak menni. Nos, ez valóban nincs már.

Többségük úgy véli, betanított munkát igénylő helyen van esélyük elhelyezkedni, ami fizikai állapotuk miatt kétséges; s majd mindenki azzal érvelt: „Ennyi év után nem ezt érdemeltük." Az is érdekes, hogy legalább annyi szó esett a gyárban maradókról, mint saját magukról. A bizonytalanság talán soha nem volt ennyire kézzelfogható, mint most.

Biztosat senki nem tud vagy nem mer mondani, az mindenesetre beszédes tény, hogy a szakszervezeti megállapodás külön passzusa, hogy ha további leépítések lennének, akkor a most még megmaradt 42 embernek ugyanazok a kedvezmények járnak, mint a most távozóknak.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomravezetői díj a kukagyújtogatókért

Fél év alatt csaknem másfél millió forint kárt okoztak a főképp szelektív hulladékgyűjtő edényeket… Tovább olvasom