Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Elmérik, elszámolják – ne hagyjuk!

Győr-Moson-Sopron - Főként a fesztiválokon figyeljünk a hamis italmérésre és ha nagyobb társasággal megyünk szórakozni, az italok elszámolására – ez a tanulsága a Kánikula akció fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek, amelyek a válság miatt kisebb bírságokat szabtak ki.

A Kánikula elnevezésű akcióban több hatóság ellenőrizte a vendéglátóhelyeket júliusban. A fogyasztóvédelemtől 12 felügyelő vett részt ebben megyénkben, utcai árusoknál, strandokon, fagyizókban, búcsúkban, nagy szabadtéri rendezvényeken jártak, éjszaka is ellenőriztek és a taxisok szabályszerű működését ˝próbavásárlással" vizsgálták. A megyében 252 helyen voltak és 101 esetben találtak kifogásolnivalót, ami 41 százalékos arány, mégis javulást jelez.

– Nem a büntetés a cél, hanem a vevők megkárosításának és megtévesztésének megakadályozása. Ha kisebb adminisztrációs hibát találunk, csak kötelező határozatot hozunk a mulasztás pótlására. Az árfeltüntetési hiányosság viszont bírsággal jár, de a kiszabható összegek kisebbek. Most fontos a méltányosság a válság miatt – mondta el portálunknak Pőczéné Sáhó Márta, a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese.

A tapasztalatok szerint még mindig gyakran előfordul, hogy többféle árat írnak ki egy termékre, vagy mást ütnek be a pénztárnál, mint amit a polcoknál feltüntettek. Időnként nem írják ki az egységárat, pedig kötelező és az alapján gyorsan összehasonlíthatók a különböző termékek ellenértékei. A soproni VOLT Fesztiválon pedig, ahol egy éjszaka 39 helyet vizsgáltak, a legtöbb hibát az italmérésnél tapasztalták a felügyelők, ezzel több helyen megkárosították a vevőket. A nyugtaadási fegyelem viszont javult.

Csak pontosan: Kovács Zsuzsanna fogyasztóvédelmi felügyelő (jobbról) figyeli, ahogy a felszolgáló mérőcsőben ellenőrzi a kimért ital mennyiségét. Fotó: H. Baranyai Edina
Csak pontosan: Kovács Zsuzsanna fogyasztóvédelmi felügyelő (jobbról) figyeli, ahogy a felszolgáló mérőcsőben ellenőrzi a kimért ital mennyiségét. Fotó: H. Baranyai Edina

A Kánikula akcióban a fogyasztóvédelem megyénkben szabálysértésért 600 ezer forint büntetést szabott ki, fogyasztóvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot. Szakembereik azt tanácsolják, főleg nagyobb társaságban közösen italt rendelők figyeljenek, nehogy többet kelljen fizetniük, mint amit fogyasztottak.

A megyében 252 helyen voltak és 101 esetben találtak kifogásolnivalót, ami 41 százalékos arány, mégis javulást jelez.


Beépített tizenévesek

A Kánikula akció mellett a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség szinte egész nyáron vizsgálatot folytat az idegenforgalmi főszezon miatt. Fiatalokat is visznek magukkal, hogy ellenőrizzék, kiszolgálják-e a 18 év alattiakat alkohollal, dohányáruval. A ˝beépített tizenévesektől˝ tartanak leginkább a vendéglátóhelyek, az ilyesfajta ellenőrzésért neheztelnek leginkább. Azonban hiába próbálták a felügyelők ezt a szabályszegést több akcióval visszaszorítani, még mindig a vizsgált esetek több mint felében kiszolgálják a kiskorút szesszel, cigarettával. Ezért 30 vagy 100 ezer forint is lehet a büntetés. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főkonzul figyelemmel kíséri Viktória ügyét

Bécs–Győr - A bécsi magyar konzulátus – dr. Németh Krisztina főkonzul tájékoztatása… Tovább olvasom