Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Élményterápia: Kalapáccsal a stressz ellen

Győr - A feszültséglevezetés látványos módszerét, a számítógépek s más munkaeszközök szétverését egyre több cég mondhatni receptre írja fel dolgozóinak. Olcsóbb a stresszt megelőzni, mint következményeit orvosolni.
Az irodai munkát végzők kezébe kalapácsot, kardot adnak és számítógépek, billentyűzetek, monitorok szétverésére biztatják őket. Általában nehezen kezdik el a szokatlan feladatot, aztán belelendülnek, dühük fokozódik, de végül megkönnyebbülnek.

Ezt sírás vagy még gyakrabban nevetés jelzi. A munkahelyi stressz okozta felgyülemlett feszültség gyors feloldásának látványos módszere a Contakter iroda vezetője, Lengyel Éva tréner szerint egyre keresettebb. Több cég rendeli meg tőle csapatépítő vagy kimondottan stresszoldó tréning keretében. Úgy tűnik, szervezetten, szakmai, pszichológusi háttért biztosítva egyedül ő szervez ilyen üsd-vágd akciót hazánkban, mert az ország különböző részeiből keresik emiatt. Szerinte olyan munkaeszközt kell a munkatársaknak közösen összetörniük, amivel foglalkoznak.
Távközlésben dolgozóknak leselejtezett telefont, szerelőknek tévét, autókereskedőknek kocsit.

Az érv a szokatlan, de látványos eljárás ellen az lehet, hogy agresszívvé tesz, ám a szakemberek tapasztalata szerint épp ellenkezőleg hat. Pusztításnak tűnik, pedig építő erőt nyújt, az önbizalmat, az önismeretet növeli, mindazt, ami a feszültségek kezeléséhez kell. Erre alapozható a stresszoldó tréning többi eleme. Az üsd-vágd alapelve: Add ki dühödet, de úgy, hogy ne bánts mást és magadat se!

Meghatározó élmény jelent, amelynek felidézése erőt ad: ha egyszer már sikerült feloldani a feszültséget, máskor is sikerülhet. Legközelebb már nem is kell hozzá újra ütni-vágni, elég felidézni. A cégek, amelyek a speciális élményterápia lehetőségét biztosítják dolgozóiknak, Lengyel Éva szerint már rájöttek, milyen negatív hatásai vannak eredményeikre, hatékonyságukra, termelékenységükre, sőt, kiadásaikat is növelik a stressztől szenvedő alkalmazottak. Kreativitásuk, figyelmük csökken, könnyebben éri őket baleset, az ügyfelekkel türelmetlenebbek, a belső információáramlást akadályozhatják, gyakran megbetegednek, így a munkából hiányoznak.

– A tárgyak szétverése gyors feszültségoldást jelent, de önmagában nem csodaszer. Olyan állapotba hozza az embert, amelyben elsajátíthatja, hogyan kezelje a stresszes helyzeteket, például gondolatai átformálásával – tette hozzá a módszer mellett szóló érvekhez L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, aki részt vesz a tréningek vezetésében. Azt is leszögezte: a stressz nem véletlenül „divatos" kifejezés, kockázata egyre nagyobb. Az emberekre nehezedő terheket növeli a munkahelyi monotonitás, vagy az, hogy egyre több dologra kell egyszerre figyelniük. Nehezen kapcsolódnak ki, állandó bizonytalanságban élnek. Mindez súlyos fizikai tünetekhez, komoly betegségekhez vezethet, megéri a megelőzés módszereire – amelyek a www.contakter.hu honlapon olvashatók – energiát fordítani.

A rombolás meghatározó élmény jelent, amelynek felidézése erőt ad: ha egyszer már sikerült feloldani a feszültséget, máskor is sikerülhet.
Felmérések szerint a stresszből adódó gazdasági veszteség az unióban eurómilliárdokban mérhető.


Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott Iposz-nap Győrben

Győr - A Győri Ipartestület „Iposz-napok – Nyitott lapok" címmel nyitott fórumot… Tovább olvasom