Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Élményalapú ismeretek már az óvodában

Nyúl–Győr - Évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot az értő olvasás, a szövegértés felett, az ezzel kapcsolatos hazai és nemzetközi mérések is alátámasztották, mekkora a baj. A kompetencia, az élményeken, tapasztalatokon alapuló tudásszerzés már korán elkezdődhet – a nyúli Aranykapu Óvoda nyertes programja is erre épül.
Farkas Katalin óvodavezető elmondta, két éve egy uniós pályázaton nyert intézményük, s az óvodapedagógusoknak, dajkáknak is szembesülniük kellett a ténnyel: a mai gyerekek nyitottabbak, érdeklődőbbek, egyre több hatás éri őket.

Az új módszer lényege, hogy a felhalmozott ismeretanyag helyett élményeken, tapasztalatokon alapuló tudáshoz juttassák őket úgy, hogy azt majdan iskoláikban is kamatoztassák. Ennek része a differenciálás éppúgy, mint az integráció és az esélyek kiegyenlítése.

– Az óvodai nevelés már régen nem arról szól, hogy itt enni-inni kap a gyerek, és olykor ismereteket is közlünk – magyarázta Farkas Katalin. – Fontos a csoportos, de az egyénre szabott foglalkozás úgy, hogy akár életre szóló élményekhez juttassuk a kicsiket. Kollégáimmal magam is megtapasztalhattam, csodákra képes a drámajáték.

A mese, a játék, a tánc – szükség esetén gyógypedagógus, logopédus bevonásával –, segíti az óvoda és iskola közti átmenet zökkenőmentességét.

Harmadmagammal vettem részt egy 120 órás tanfolyamon, a látottakat, hallottakat pedig a közelmúltban a győri és a városkörnyéki óvodák vezetőivel, pedagógusaival is megosztottuk.

A gyermekekért tanulnak, dolgoznak: A nyúli szakmai napon hallottakat az óvónők eredményesen hasznosítják munkájukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőmű a lakótelep mellett

Gönyű–Drezda - Meggyőzőnek találták a drezdai gázturbinás erőműben látottakat azok a gönyűiek,… Tovább olvasom