Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Elmebeteg a belvárosi túszejtő?

Az egy évvel ezelőtti győri túszejtő akció vádlottjának ügyében egyelőre nincs ítélet, az elkövetőt ugyanis akár elmebetegnek is nyilváníthatják. Eddig két szakértői vélemény készült, s a kettő szöges ellentétben áll egymással: a fővárosi szerint tette elkövetésekor beszámítható volt a férfi, a veszprémi szerint nem.
Fotó: A Kisalföld 2003. augusztus 2-i száma Több mint egy éve: A megszúrt rendőrt kórházba szállították, Préts Sándor azt mondja, tapasztalatokat szerzett az akció során.
Egy évvel ezelőtt az augusztusi híradásoknak sokáig vezető anyaga volt annak a mosonmagyaróvári férfinak az ügye, aki Győr belvárosában túszul ejtett egy fiatal nőt, majd késsel megszúrta a kiszabadítására érkező megyei rendőrfőkapitány-helyettest. A főrendőr sérülése nem volt súlyos, az elkövető elleni vád azonban így is hivatalos személy elleni emberölési kísérlet – egyrészt.

Másrészt terrorcselekmény elkövetése. Az ügy súlyát nemcsak a büntetési tétel mutatja (akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak az elkövetőre), hanem az is, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálta a bűncselekmény körülményeit. A vádirat hamar elkészült: már tavaly november 28-án a megyei bíróságra került az akta. Az első előkészítő ülés (tárgyalás) idén március 31-én volt, amikor – információink szerint – a védelem elmeorvosi szakértői véleményt kért.

Tudatában volt tettének vagy sem?

Az igazságügyi orvos szakértőnek azt kell megállapítania, hogy a tette elkövetésekor 38 éves férfi beszámítható volt-e vagy sem. A budapesti Gyorskocsi utcai fegyintézet szakértője szerint igen, a néhány oldalas vélemény kizárja annak lehetőségét, hogy elmebeteg lenne az elkövető. A védelem új vizsgálatot kért azonban, amelyet Veszprémben végeztek el. A jóval részletesebb szakvélemény szöges ellentétben áll a fővárosival, abban ugyanis az szerepel, a férfi valószínűleg nem volt beszámítható állapotban a bűncselekmény napján, s a kóros állapot vélhetően már azt megelőzően is fennállt.

Az orvos szakértő súlyos elmebetegség gyanúját állapította meg a férfinál – ha ezt a megyei bíróság is elfogadja, akkor börtönbüntetés helyett akár kényszergyógykezelést is elrendelhet a vádlottnál. Tudni kell azonban, hogy elenyésző azoknak a pereknek a száma, amikor ezt az indoklást helybenhagyja a bíróság.

Nem akart ölni

Úgy tudjuk egyébként, hogy az elkövető tagadja a gyilkossági kísérletet (a terrorcselekmény vádja viszont nehezen kikezdhető), mondván, ő nem akarta a kést használni, a dulakodásban egy szerencsétlen mozdulat során sérült meg a rendőr. Ezt akár egy helyszíni tárgyalással alá lehetne támasztani, de a bolt, amelyben a bűncselekmény történt, az év végén várhatóan bezár, így a bútorok nélkül nehéz lesz rekonstruálni az eseményeket. Ennek ellenkezőjére csak akkor van esély, ha a tárgyalás folytatódik az év vége előtt.

A tanúk így látják

A megszúrt rendőr, Préts Sándor – mint mondja – tapasztalatokat szerzett, hogyan kell ilyen helyzetben reagálni, s gyorsan túltette magát a történteken. A részletekre azonban még ma is pontosan emlékszik. Arra például, hogy a vádlott 9 milliméteres fegyvert követelt és a kint álló egyik rendőrautót. De nem feledi azt a pillanatot sem, amikor úgy érezte a tárgyalások közben, most ki tudja szabadítani az asszonyt a fenyegetőző férfi kezeiből. „Nem tisztem megítélni, hogy akkor és ott beszámítható állapotban volt-e az elkövető, ez nyilván a szakértők és a bíróság dolga. Arra azonban pontosan emlékszem, hogy a késsel egyértelműen szúrt, s azért nem okozott súlyosabb sérülést, mert a kezét sikerült lefognom" – nyilatkozta Préts Sándor.

A fiatal nő, akit a belvárosban késsel a boltba kényszerített az elkövető, érthetően felejteni próbál. Úgy tudjuk, a szembesítésre sem ment el, bár nyilvánvaló: nem fogja elfelejteni az egy évvel ezelőtti délutánt és az elkövető arcát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronz érdemkereszt a megyei roma elnöknek

A köztársasági elnök aláírásával a Magyar Köztársaság Polgári Tagozat bronz érdemkeresztjét vehette… Tovább olvasom