Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Elmarasztalták a főapátságot

Pannonhalma - A Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta a pannonhalmi főapátságot a közbeszerzési törvény megsértése miatt. A biomassza-fűtőmű próbaüzeme így is elkezdődhet október végén.

Biomassza-fűtőművet épít a pannonhalmi főapátság európai uniós támogatásból. A cél, hogy megújuló energiaforrásra – az erdőgazdaság által biztosított faapríték mellett például a helyben képződő jelentős mennyiségű szőlővenyige, levendulaszár-szalma hasznosítására – alapozva javuljon a hőellátás. Ugyan az építkezés már tart, a létesítmény gépészetére kiírt tender bírálata során akadtak buktatók.

A Közbeszerzési Értesítő e hét szerdai számában jelent meg a Közbeszerzési Döntőbizottság június 16-i döntése. Eszerint a testület arra kötelezte a főapátságot, hogy 150 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat fizessen meg a fellebbezést benyújtó, győri székhelyű Rátherm Épületgépészeti és Szolgáltató Kft.-nek, valamint az ominózus tender során május 4. után hozott döntéseit semmisítse meg.

A tervek szerint a fűtőmű próbaüzeme október végén kezdődik.
A tervek szerint a fűtőmű próbaüzeme október végén kezdődik.

A győztes cég nettó 144,9 millió forintért vállalta a munkát, riválisa ennél néhány millió forinttal magasabb ajánlatot tett.
Az ügy hátterében egy furcsa csillagozási probléma áll. A pályázaton négy cég nyújtott be ajánlatot, köztük Rátherm kft., amelyet május 4-én hiánypótlásra köteleztek. A cég három nappal később be is nyújtotta a szükséges dokumentumokat a minőségbiztosítási és mintavételi terv kivételével. Emiatt a bírálók érvénytelennek nyilvánítottak pályázatát és kizárták az eljárásból, majd győztesnek az ugyancsak győri Integral-Clima Építési és Épületgépészeti Kft.-t hirdették ki. A Rátherm kft. erre a döntőbizottsághoz fordult, mert jogtalannak tartotta a kizárást. Arra hivatkozott, hogy a hiánypótlási felhívásban csak az egy csillaggal jelölt dokumentumok benyújtását írták elő, az említett terv mellett azonban egy és két csillag is szerepelt. A testület megállapította, hogy az apátság megsértette a közbeszerzési törvényt, és megalapozottnak találta a cég kérelmét.

Azóta újra van nyertese a pályázatnak, mégpedig ismét az Integral-Clima kft. Beck Sándor, a főapátság főmérnöke a Kisalföldnek elmondta: a döntőbizottsági határozat kézhezvételének másnapján a Rátherm kft. indoklás nélkül visszavonta ajánlatát, így a másodszor is lefolytatott bírálat eredménye ugyanaz lett, mint az elsőé. A győztes cég nettó 144,9 millió forintért vállalta a munkát, riválisa ennél néhány millió forinttal magasabb ajánlatot tett. ˝Az az ajánlattevő, amelyik visszalép, általában elbukja az ajánlati biztosítékot. Mi visszafizettük az egymillió forintos összeget, mert a főapátság ilyen módon nem kíván gazdagodni˝ – jegyezte meg a főmérnök.

Olvasóink írták

 • 5. ladiszlo 2009. november 14. 13:41
  „Már ők is???? Ejnye-ejnye!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. civac 2009. július 28. 13:01
  „azért ők is emberek, és a komcsik 40+11 év alatt - cucializmus építése közben jóval többet nyúltak le”
 • 3. janika 2009. július 27. 18:26
  „Meakulpáznak, vagy nem meakulpáznak? Hogy, hogy törvény csak néha, néha vonatkoznak Isten szolgáira?”
 • 2. okostojas007 2009. július 27. 12:25
  „a magyar kisvatikán megmutatta - merre hajlik a szentek keze...............”
 • 1. TancsKaszabell 2009. július 27. 11:05
  „Ejnye,ejnye hát már a jó példának tekintett, sikert sikerre halmozók is "hibázhatnak",ráadásul ilyen pitiáner módon ?
  Kíváncsi lennék,hogy vajon a vesztes miért,milyen okból vonta vissza az ajánlatát miután a fellebbezését a döntő bizottság elfogadta,és ráadásul ezzel veszélyeztette a kifizetett ajánlati biztosítékot is ? Nemde ?
  Visszaadják az ajánlati biztosítékot ! Nahát, viszont ez dicséretes eljárás !
  A győztes meg hát , ugye újra győzött !
  Bujkál bennem a kisördög !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a barokk téri fürdőzésről

Győr–Bern - A győri Széchenyi térihez kísértetiesen hasonlító szökőkutat láthatunk a berni… Tovább olvasom