Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ellenőrzik a kéményseprőket a megyében is

Hét kéményseprő-ipari közszolgáltatót vettek ellenőrzés alá, közülük egynél szabálytalanságot tártak fel.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági felügyeletét január 1-jével a tűzvédelmi hatóság végzi. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében ellenőrzéseket tartott, amelyek során a tevékenységek szakszerűségét vizsgálta.

Hét kéményseprő-ipari közszolgáltatót vettek kontroll alá. Közülük hat szolgáltatónál mindent rendben találtak, egy esetben azonban szabálytalanságot tártak fel. A jogszabálysértés megszüntetése érdekében hatósági felhívást bocsátottak ki, és a szabálytalanság megszüntetésére határidőt is szabtak a közszolgáltató számára.

Az ellenőrzések több szempont alapján zajlottak. Vizsgálták például, hogy a közszolgáltatók teljesítik-e bejelentési kötelezettségüket. Mind a hét kéményseprő-ipari közszolgáltató eleget tett ennek a kötelezettségének. Az ellenőrök a személyi, szakmai és tárgyi feltétek meglétét is kontrollálták, mint kiderült, valamennyien rendelkeznek a jogszabály által meghatározott létszámmal.

Több szempontból is ellenőrizték a revizorok a tevékenység adminisztrációs részét. Az előírt nyilvántartásokat egy közszolgáltató nem vezeti megfelelően. A dokumentációk kezelésével kapcsolatban hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrök, azokat megfelelően őrzik, és igazolható módon adják át az ingatlan használói, tulajdonosai részére.
A határidők betartásával kapcsolatban az ellenőrzések során sem tapasztaltak hiányosságot. Az értesítéseket határidőn belül kiküldik, a megrendelt vizsgálatokat elvégzik, a tanúsítványokat, nyilatkozatokat kiadják. A nyomtatványok vizsgálata során kiderült, hogy a közszolgáltatók a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő nyomtatványokat használnak és megfelelően töltötték ki azokat.

Fontos információ, hogy évenként hány kéménytűzből eredő káresemény van. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest 2013. január 1. és április 15. között csaknem harmadával csökkent az ilyen esetek száma. A megyében 2012-ben 28 kéménytűz volt, idén eddig 20 esetben riasztották a tűzoltó egységeket ilyen esethez.

A tűzesetek során tett intézkedések vizsgálata is lezajlott. A 20 kéménytűz esetében 12 alkalommal a kémény üzemeltetését megtiltották, ebből egy esetben pedig tűzvédelmi bírság kiszabására is sor került. Nyolc eljárás még folyamatban van.

Az ellenőrzések eredményeit összegezve megállapítható, hogy megyénkben a közszolgáltatók felkészültek a 2013. január 1-jén bekövetkezett jogszabályváltozásokra.

Ahogyan eddig is, a katasztrófavédelem ezután is valamennyi kéménytűzzel összefüggő káresemény után lefolytatja a helyszíni szemlét az eset körülményeinek feltárása érdekében. Amennyiben szükséges, az illetékes hatósági osztály további eljárás keretében vizsgálja az ingatlan tulajdonosának vagy a közszolgáltatónak a felelősségét, és ha az indokolt, alkalmazza az előírt szankciókat.

A kémények ellenőrzésének fontosságára a szén-monoxid-mérgezéssel együtt járó esetek is felhívják a figyelmet. Nincs olyan év, amikor ne történnének olyan halálesetek, amelyek hátterében az ellenőrizetlen kémény vagy tüzelőberendezés van. A balesetek megelőzésére hatékony megoldás - a rendszeres karbantartás és ellenőrzés mellett - a szén-monoxid-érzékelő használata is. Jelenleg a hazai háztartások elenyésző részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok is nagyon pozitívak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzsdézni a nyugdíjunkért?

˝A magas hozam magas kockázatot jelent: ezzel mindenkinek tisztába kell lennie˝ - hangzott el Győrben. Tovább olvasom