Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Ellenállók a járda szélén

Győr - Egyre gyakoribb és agresszívebb lakossági ellenállásba ütköztek az utak karbantartásáért, felújításáért, építéséért felelős szakemberek az elmúlt években. Temérdek időbe és pénzbe kerül a felesleges magyarázkodás, a kényszerű autóelszállítás...
A győrieknek nem lehet okuk panaszra, csak túl kell élniük az eltereléseket és a korlátozásokat, s mindjárt járhatóbb burkolatokon, korszerűbb csomópontokon közlekedhetnek, kényelmesebben parkolhatnak. Az idei nagyarányú felújítási programban 61 tétel szerepel, jövőre pedig az idei 1,5 milliárd forinttal szemben 1,9 milliárd jut erre a feladatra. Az útkezelő szervezet mindent elkövet azért, hogy időben tájékoztasson, egyeztessen a munkálatokról, a várható dugókról a lakossággal, mégsem tudja megelőzni az egyre gyakoribb és agresszívebb támadásokat.

A Kisdiófa utcában többen a tervezett út szélességén szerettek volna változtatni, azonban nem fogadták el, hogy a padkának helyet kell biztosítani... Fotó: H. Baranyai Edina
A Kisdiófa utcában többen a tervezett út szélességén szerettek volna változtatni, azonban nem fogadták el, hogy a padkának helyet kell biztosítani... Fotó: H. Baranyai Edina

– Az elmúlt húsz év során több száz építést irányítottunk, azt hittük, kellő tapasztalatot szereztünk a lakossági jelzések kezelésére, de tévednünk kellett – mondta keserűen a Kisalföldnek Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. – A fő és tömegközlekedési útvonalakon történő felújítások, átalakítások során ritkán mutatkozik feszültség, talán kevesebben érzik magukénak a közterületet, nem így a kisebb forgalmú lakóutcákban élők. Ma már tízből nyolc helyszínen bizonyosan van legalább egy lakó, aki előre képes meglátni a tervezett út vagy járda magassági szintjeit, előre véleményt tud mondani olyan műszaki összefüggésekről, melyek csak a szakemberek előtt ismeretesek. Vélt problémáikkal aztán felháborodva esnek neki az építővállalkozónak és a megrendelőt képviselő mérnöknek, függetlenül attól, hogy jó anyagi helyzetben lévő üzletemberről vagy szerényen élő, idős lakóról van szó. A konfliktusokat, bármennyire szeretnénk, bármennyire türelmesek vagyunk, nem tudjuk elkerülni. Néhány példa: az egyik utca két és fél hónapig tartó felújítása alatt kollégánk ötször egyeztetett az egyik lakóval – alkalmanként egy óra hosszat – három darab szegélykőről. Egy másik esetben a polgármesteri titkárságon jelezte a panaszos: baj van az út felújításával. A helyszínen kiderült, hogy az aznap kezdődött útfelújításnál reggel megjelent munkagépet egy ott élő meglátta és tudta, hogy ez így nem lesz jó, mert csak idézem: „kapirgálunk..." Azt persze nem tudta megmondani, hogy mit nem csinálunk jól. Mit tehettünk? Megnyugtattuk.

A másik nehézség, amikor a probléma megoldásáról megegyezünk a lakókkal, akik ezt követően ugyanazzal megkeresik az önkormányzati képviselőt is, aki minket keres meg, majd a megismételt helyszíni egyeztetésen újból megállapodunk abban, amit napokkal korábban megbeszéltünk egymással.

Ilyenkor az a bosszantó, hogy a városházán át a képviselőn keresztül a műszaki ellenőrig három-öt embernek is vélt sérelmekkel kell foglalkoznia – gyakran feleslegesen. Van olyan is, aki annyira magáénak érzi az utca felújítását, hogy mindennap beszélget a munkásokkal, kikérdezi az építésvezetőt, telefonszámot kér, ellenben gyakran tesz panaszt a saját háza előtti műszaki megoldásokkal kapcsolatban, szinte zaklatja a kivitelezőt. Mások nyíltan szembekerülnek a terepen dolgozókkal: hiába figyelmeztetik az autóst a kihelyezett munkagépnek fenntartott hely táblára, ő elenged néhány szitkot és leparkol. Sajnos el kellett szállíttatnunk a járművét. Az a legritkább, hogy akinek problémája, észrevétele van, megkeresi a helyszínen dolgozók munkavezetőjét és érdeklődik, egyeztetést kér. Ha a jelzett probléma túlhalad a kivitelező hatáskörén, mindig jelzi a megrendelő útkezelő szervezet mérnöke felé és egy helyszíni szemle során döntés születik a probléma orvoslására.

Az útkezelő mérnökei kollégájukon keresztül tudatták a Kisalfölddel: mindezt nem panaszképpen osztják meg az olvasókkal, hanem tanulságképpen. Arra kérnek mindenkit, ha kérdése, kérése van egy-egy munkálattal kapcsolatban, keresse meg az útkezelő szervezetet (telefonszám: 96/516-182).

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2008. december 04. 22:21
    „Talán azért bizalmatlanok az emberek, mert annyi elfuserált útépítést láttak már. És tapasztalják, hogyha valamit felbontanak, akkor az jó ideig felbontva is marad, lásd pl. a Bajcsy-Zsilinszky utcát, a Széchenyi teret, de mondhatnám a néhány éve végzett Szent István úti javításokat.
    Sok helyen meg valószínűleg akarata ellenére boldogítják a népet: a lakó esetleg elfogadhatónak tartotta az út minőségét, és nem érti, kinek áll érdekében felbontani. Ahol türelmetlenül várják az emberek, hogy megjavítsák az utat, ott valószínűleg nincs kekeckedés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnepekig minden ágynak gazdája lesz

Győr - A hajléktalanok Stromfeld úti téli krízismenhelye az első egy hónapban 70 százalékos… Tovább olvasom