Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Elküldték az igazgatót: 17-18 milliót fizethetnek pluszban?

Győrújbarát - Keddről szerdára virradó éjjel, körülbelül negyed 1-kor zárt ülésen hozta meg döntését a győrújbaráti képviselőtestület, eszerint pedig azonnali hatállyal megszüntették Takács Miklós közalkalmazotti jogviszonyát és visszavonták vezetői megbizatását. Juhászné Árpási Irma polgármester érdeklődésünkre szerdán megerősítette a hírt.
Ritka perceket élhetett át az, aki kedden késő estébe nyúlóan részt vett a győrújbaráti képviselőtestület ülésén. Ott ugyanis nyíltan elhangzott: a kialakult helyzet akár törvénysértő is lehet...A testületi ülés zárt részében Takács Miklós igazgatót állásából felfüggesztették.

Sakkmatt helyzetbe hozta a győrújbaráti képviselőtestületet Takács Miklós, az Általános Művelődési Központ újonnan kinevezett igazgatója, aki minden előzetes egyeztetést nélkülözve döntött hat új munkatárs (a létszámon felül négy ember, a szerz.) felvételéről. Az intézmény vezetője ezt nem tehette volna meg, hiszen a költségtakarékosság ígéretével ellentétben ez az idei tanévben mintegy plusz 16-17 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Erre a döntésre viszont Takács Miklós nem kapott, törvény szerint nem is kaphatott felhatalmazást. Az ÁMK igazgatója – a szakos ellátottság teljesítése okán – elengedhetetlennek tartotta a létszámbővítést, ezzel indokolta a történteket.

A helyi képviselőtestület pénzügyi-ellenőrző bizottsága sem ezzel, sem egy nevelő továbbtanulással kapcsolatos összeg kifizetésével nem értett egyet, az igazgató ennek ellenére másként döntött. Takács Miklós nevéhez fűződik a Comenius-program felfüggesztése a győrújbaráti iskolában, amelynek kapcsán a jövőben 18 ezer eurótól esik el az intézmény és a vele munkakapcsolatban lévő szlovák és román társiskolák. A törvénytelenség lehetősége kedden este elhangzott, s ezek szerint a felelősségre vonás sem maradt el. Mindenesetre az önkormányzat szabályos öngólt lőtt magának azzal, hogy a költségtakarékosság ígérete helyett 16-17 millió forint plusszal számolhatnak, ellenkező esetben fizethetik a pedagógusok felmondását, továbbképzését. Ezt a békát azonban már nem nyelte le a győrújbaráti képviselőtestület, s az igazgató azonnali menesztéséről döntöttek.
Az egyik várakozó lapunknak elmondta, a civil szervezetek szinte mindegyik megérzi majd a döntés hátterét, hiszen a szeptember elején felvett pedagógusok bérét, járulékait, (némelyikük esetében) a felmondási idejét az önkormányzatnak fizetni kell, s nem is kérdés, hogy mindennek a településen isszák meg a levét: nagy valószínűséggel kevesebb jut sportra, a különböző klubok, egyesületek támogatására.  Megkérdeztük Takács Miklóst is, ő azonban nem kívánt reagálni a történtekre. 


Fotó: Harcsás Judit
Fotó: Harcsás Judit

A megszokott rendben 

Szerdán a helyszínen tájékozódtunk, eszerint pedig a gyerekek a szokott napirendjük szerint tanultak, játszottak, mászókáztak. A megkérdezett szülők közül olyan is akadt, aki mit sem tudott a történtekről. Az egyik tanár elmondta, a menesztett igazgató elköszönt, s a szükséges egyeztetéseket követően már délelőtt elhagyta az intézményt.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Kronológia 2008. október 12. 17:28
  „Jó a tollad Pax! Pax toll. :-))
  Ez tetszett a 67-ben

  61-es még barátin lakom-hoz:
  Sajnos 100%-ig igaz amiket leírtál, én is tudok mindről, de nem akartam ide írni. Ha már a fejére soroltad, csak megerősíteni tudlak, s ismerek még jónéhány embert, akik ugyanezt tennék.
  Tényleg jót tenne a falunak, ha Őry méltósága befejezné közéleti megnyilvánulásait véglegesen!”
 • 67. pax---- 2008. október 11. 19:41
  „Nem is szidta senki !

  csak egy történet:
  Héraklész és Athené

  Héraklész egy keskeny úton ballagott.A földön egy almához hasonló tárgyat pillantott meg.Megpróbálta eltaposni.Amikor azonban észrevette, hogy a tárgy kétszer akkora lett, méginkább tapostaés bunkójával is rácsapott.A gyümölcsféle azonban oly nagyra nőtt, hogy elzárta az utat.Bunkóját eldobva Héraklész a csodálkozástól kővé meredt.
  Ekkor megjelent előtte Athené és így szólt:"Testvérem, hagyd békén
  ez itt a civódás és a viszály
  ha valaki háborítatlanul hagyja,olyan marad, amilyen korábban volt
  ha azonban hozzányúlnak így megduzzad."

  mindenki tudja, hogy a veszekedések és viszályok nagy kár okozóivá válnak.---Aiszoposz”
 • 66. v 2008. október 11. 18:20
  „Most már ne a képviselőket szidjátok! Az igaz hogy Takács úr megválasztásánál nagyot hibáztak, de még idejében korrigáltak!
  A legjobb dolgot tették: időben felmondtak. Vezetői és pedagógiai tapasztalt nélküli TM teljesen tönkre tette volna év végére az intézményt.Grat a testületnek a polgármesternek kitartás.Ja és az új választásnál nézzenek utána egy kicsit a jelölteknek. És nyugalmas munkát kívánok a pedagógusoknak! Nekik is csak gratulálni tudok a szörnyű 1 hónapért.(hogy kibirták)”
 • 65. pax--- 2008. október 11. 13:40
  „Valószínűleg munkavégzésre és nem törvénysértésre vonatkozott a képviselők biztatása. A kettő egészen más!
  :))

  Az Ön által emlegetett 6. állítás pedig a mostani tudásom szerint rágalmazás!”
 • 64. And Dufresne 2008. október 11. 12:10
  „Kedves Pax!

  Melyik állításom nem igaz? A képviselők valóban elküldték a törvénysértőt, de lehet, hogy azok a képviselők is már az elküldése mellett szavaztak, akik korábban biztatták, támogatták a törvénysértésekben. Ez részben az, hogy belátták a hibájukat, de én itt az ő más felelősségükre is utaltam. Azt hitték, nekik bármit szabad. Szerintem igenis becstelenség olyanra buzdítani valakit, amiről tudom, hogy nem szabályos.
  Azok a képviselők, akik viszont továbbra is Takács úr maradása mellett voltak, azok meg azért gondolkodjanak el, hogy más ügyben vajon akkor elvárhatjuk-e tőlük a törvényes döntést, ha itt sem látták be a hibákat.”
 • 63. pax--- 2008. október 10. 21:29
  „62-höz!

  Az Ön állítása egyszerűen nem igaz!

  Hiszen a képviselők elküldték a törvénysértőt.
  Őri Gyula rágalmaz!

  A törvénysértést nem a képviselők követték el.
  Abban van valami, hogy néhányan úgy avatkoztak oktatással kapcsolatos ügyekbe, hogy fogalmuk sem volt annak legalapvetőbb szabályairól sem!
  De ez nem becstelenség, csak túlzott önbizalom.
  No az tényleg levonhatna konzekvenciát, aki ez ügyben találva érzi magát.

  De Őri Gyula ne rágalmazzon ismét, hanem nevezze meg akikre utal!”
 • 62. Andy Dufresne 2008. október 10. 18:47
  „Hadd másoljam ide egy másik blogról a polihisztor Ő. Gy. egy hozzászólását és saját reakciómat...

  "Őri Gyula véleménye:
  október 9th, 2008 - 11:57
  A 6. pont kapcsán tanuként szerepelek.
  A 15. és 16. pont a hamis állítás kedves Éva!"


  "Andy Dufresne véleménye:
  október 10th, 2008 - 14:46
  Én örülök neki, hogy Őri Gyula végre elismerte (lásd a 16 kérdés 6. pontját...), hogy tanúként és valószínűleg egyetértőként jelen volt akkor, amikor egyes képviselők törvénysértésre buzdították Takács Miklóst! Köszönöm, ebből a tényből azt hiszem, mindenki levonhatja a követekeztetéseit. Ezek a képviselők is levonhatnák, és ők is távozhatnának a közéletből. Bár Őri Gyula is a könnyebb utat választotta, most partvonalon kívülről kiabál be a játéktérre, és meg van sértődve, hogy senki nem figyel rá.”
 • 61. még barátin lakom 2008. október 10. 18:19
  „Őri Gyula és társa több kárt okozott már a falujának, mint a két világháború. Sértett, hataloméhes ember, aki már a szennyvízberuházás idején is keverte a sz@rt. Mindenkit lopással vádolt, feljelentgetett, közben meg mérnöki óradíjat követelt az ellenőrzéseiért tecnikusként. Mindenkit feljelentget, de addig jár a korsó a kútra, míg egyszer el nem törik. a kultúrház felújításánál sem járt rosszul az biztos. rohadtul ráér az tény, mert nincs olyan fórum, ahol ne mocskolná a saját faluját, mindenhol fel lehet ismerni a kötekedéséről, áskálódásáról, kioktató hülye stílusáról. szégyelllhetné magát és eltűnhetne már a közéletből, mert nem volt és nem lesz soha polgármester Barátin bármennyire is szeretné!!!!!”
 • 60. kronológia 2008. október 10. 08:49
  „58-hoz!

  32-ben: "Melyik HAMIS, a következő állítások közül?"
  55-ben válaszokat kap, erre
  58-ban azt írja:
  "Nem kérdéseket tettem fel."
  "A feladat pedig annak megállapítása, hogy IGAZ, vagy HAMIS?"

  Jól van, kedves IzabellaGyula? (Ez nem kérdés volt ám)”
 • 59. pax---- 2008. október 10. 07:40
  „58-hoz!
  ÖN rágalmaz!
  Egyszerűen nem igaz!

  a 6-os állítását nevesítse!, mert azt a 14-es állítása azt nem támasztja alá!”
 • 58. igy 2008. október 10. 06:57
  „Kedves Andy Duphresne !

  Nem kérdéseket tettem fel.
  Állításokat fogalmaztam meg.
  A feladat pedig annak megállapítása, hogy IGAZ, vagy HAMIS?

  Csak a 15. és 16. állítás HAMIS, a többi IGAZ - nagy bánatomra.

  Egy vélemény a falubarátos blogról:
  "Ebben az országban sokkal kisebb veszélyt rejt magában ha valaki megmagyarázza a dolgokat mintha tenne is valamit."”
 • 57. pax--- 2008. október 09. 21:52
  „56-hoz!

  telitalálat!”
 • 56. kronológia 2008. október 09. 21:32
  „Egyszer fent, egyszer lent.
  Egyszer itt, egyszer Ott.
  Akinek van füle, érti....
  Jelentős népszerűséget nyert, talán sikerül belőle profitálnia.”
 • 55. Andy Duphresne 2008. október 09. 21:32
  „Jómagam figyelmes győrújbaráti polgár vagyok, igyekszem megválaszolni a feltett kérdéseket.

  Válasz: Játék az élet!-re
  Melyik HAMIS, a következő állítások közül?

  1./Az új igazgató július 1-én intenzív munkát kezdett, hosszúnapokat dolgozott.
  SZERINTEM MINDENKI INTENZÍV MUNKÁT FOLYTAT, AKI EGY FELADATOT ELVÁLLAL, CSAK NEM ÉSZ NÉLKÜL, KOMOLY JOGSZABÁLYOKAT, TÖRVÉNYEKET SÉRTVE. HELYES EZ A MEGÁLLAPÍTÁS?

  2./A polgármester két vizszgálatot is rendelt külsős szakértőktől, testületi felhatalmazás nélkül.
  HA JÓL TUDOM, A JEGYZŐ ÉS A POLGÁRMESTER KÉRTEK FEL SZAKÉRTŐT, HOGY SEGÍTSE AZ IGAZGATÓT, A CÉL, MINT TESTÜLETI ÜLÉSEN ELHANGZOTT, NEM A LÉTSZÁMHELYZETET VIZSGÁLTA VOLT. IGAZ EZ? KELLETT TESTÜLETI FELHATALMAZÁS?

  3./A vizsgálatok eredményét nem tette a képviselők asztalára, mert azok a régi vezetésre kedvezőtlen eredményűek voltak. ERRŐL NEM TUDOK NYILATKOZNI.

  4./ Az új igazgató augusztus 6-ra beszámolót tett KOB számára, s előterjesztést tett a szükséges intézkedésekre, a törvényességi hiányosságok megszüntetése érdekében.
  MI AZ A KOB? ÖN BIZTOS TUDJA, MINT ÖNKORMÁNYZATHOZ NAGYON KÖZEL ÁLLÓ EMBER. DE GONDOLOM, NEM A TESTÜLET, TEHÁT EZ FELJOGOSÍT JOGSZABÁLYSÉRTÉSRE? HA TÖRVÉNYESSÉGI HIÁNYOSSÁG VOLT, AKKOR TÖRVÉNYSÉRTÉSSEL MEGOLDHATÓ?

  5./ Informális munkaértekezleten is beszámolt tapasztalatairól a képviselőknek, s rendkívüli képviselőtestületi ülést kért, hogy a szorgalmi időszak kezdetéig a szükséges intézkedéseket szabályosan tudja végrehajtani.
  REMÉLEM, NEM AZT AKARJA EZZEL MONDANI, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATOT INFORMÁLIS MUNKAÉRTEKEZLETEK IRÁNYÍTJÁK, ÉS A KÉPVISELŐK BUZDÍTOTTÁK TÖRVÉNYSÉRTÉSRE AZ IGAZGATÓT! AKKOR MÉG ROSSZABB A HELYZET. HA RENDKÍVÜLI TESTÜLETI ÜLÉST KÉRT TŐLÜK (EZEK SZERINT ÖN KÉPVISELŐ, HA EZT IS TUDJA), AKKOR A KÉPVISELŐK MIÉRT NEM HÍVTÁK AZT ÖSSZE?

  6./ Szóban a képviselők arra bíztatták, hogy tegye a dolgát, a döntéseikkel támogatni fogják.
  A KÉPVISELŐK EZEK SZERINT MEGNYUGTATTÁK, HOGY NYUGODTAN VEGYE SEMMIBE AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉRDEKEKET ÉS A KÉPVISELŐTESTÜLET FELADATÁT, A TÖRVÉNYEKET, UTÓLAG MAJD MINDENT ELRENDEZNEK, MINDEGY, MENNYIBE KERÜL. EDDIG IS EZ VOLT A SZOKÁS?

  7./A polgármester nem hívott össze rendkívüli ülést. KEZDEMÉNYEZTE VALAKI?

  8./ Az új igazgató jóhiszeműen intézkedett közben, tette amit a programjában felvállalt.
  JÓHISZEMŰ AZ, AKI TÖRVÉNYT SÉRT? HA JÓL TUDOM, SZÓLT NEKI VAGY A PM VAGY A JEGYZŐ, HOGY NE TEGYE. MEG, HÁT A TÖRVÉNYEKBEN LE VANNAK ÍRVA A SZABÁLYOK. OLVASNI MINDEN VEZETŐ TUD.

  9./ A szeptemberi testületi ülésen sem került a testület elé a szükséges előterjesztés.
  KÉRTE EZT TAKÁCS MIKLÓS INDÍTVÁNYBAN? KÉRTE EZT BÁRMELYIK KÉPVISELŐ AZ ÜLÉSEN?

  10./ Ezt követően újból kezdeményezte az új igazgató az előterjesztéseket a képviselőtestület elé vinni.
  MIKOR? KINÉL? FELÁLLT VALAKI IS TESTÜLETI ÜLÉSEN, HOGY NAPIRENDRE VEGYÉK, HA RÁADÁSUL ELŐRE LEBESZÉLTÉK?

  11./ Ekkor az előterjesztések mögött már megkötött munkaszerződések, egyéb kötelezettségvállalások voltak.
  KÉSZ TÉNYEK ELÉ ÁLLÍTOTT MINDENKIT AZ IGAZGATÓ. ÉN ÚGY TUDOM, HOGY AZ ISKOLÁBAN VOLT OLYAN KOLLÉGA, AKI SZÓLT NEKI, HOGY NEM OKÉ A HELYZET, ÉS UGYE A HIVATALBÓL IS SZÓLTAK NEKI, DE GONDOLOM OTT ÁLLTAK MÖGÖTTE A TÖRVÉNYSÉRTÉSRE BUZDÍTÓ KÉPVISELŐK.

  12./Ez így törvénysértő, mondák a joghoz értők.
  VITATJA EZT MÉG BÁRKI IS?

  13./Ez az ember tönkreteszi az iskolánkat, el kell küldeni monták a polgármester hívei.
  TÖRVÉNYEKET SÉRTETT. FOLYAMATOSAN. COMENIUS. ÚJ TANÁROK PÉNZ NÉLKÜL. EGYÉB TÖRVÉNYSÉRTŐ PÉNZKÖLTÉSEKET IS HALLOTTAM. AZ ÚJSÁG IS ÍRT RÓLA. SOK MILLIÓBA VAN A BARÁTIAKNAK EZ A NÉHÁNY APRÓ BAKI. KÍVÁNCSI VAGYOK, HA MÁS CSINÁLJA EZT, AKKOR NEM LÓGATTÁK-E VOLNA MÁR FEL VALAHOVA.

  14./Zárt ülésen megtárgyalás után a képviselők többségi határozatával a próbaidős új igazgató munkaviszonyát megszüntették.
  EZZEL NEM TUDOM, MI A GOND? HA JÓL TUDOM, ÉS MONDTÁK, AKKOR AZ IGAZGATÓ KÉRTE A ZÁRT ÜLÉST. UGYE EZ IGAZ?

  15./ A polgármester az új igazgatóval, korrekt vezetők közötti kapcsolatot ápolt, mindenben segítette, hogy a közösség javára eredményesen dolgozhasson.
  AHHOZ IS SEGÍTSÉG KELL, HOGY AZ IGAZGATÓ ÚR ISMERJE A TÖRVÉNYEKET?

  16./Ugyan szakmai kérdéseket senki nem vizsgált, de biztosan nem politikai döntés született.
  A TÖRVÉNYSÉRTÉS KÖVETKEZMÉNYEIT VONTA LE A TESTÜLET. VÉGRE JÓL, HOGY NEM ADTA A NEVÉT A TÖRVÉNYTELENSÉGEKHEZ, ÉS BELÁTTA, HOGY NEM TAKÁCS ÚR AZ IDEÁLIS IGAZGATÓ. JÓ DÖNTÉS VOLT VÉGRE.”
 • 54. pax---- 2008. október 09. 21:12
  „Az Ő tragédiája ---emberi tragédia.
  "Politikai baki" a részéről, hogy azt gondolta, hogy a törvények egy áruházi eladó szavai nyomán áthághatók!”
 • 53. Rémember 2008. október 09. 20:08
  „Mindenki mond itt mindent, csak arra nem gondol senki, hogy Miki haverommal ki foglalkozik most. Találkoztam vele, annyira szomoru volt hogy csak na.”
 • 52. Tuzson János ezr. 2008. október 09. 15:43
  „Kedves Németh Csaba úr!

  Amit mondott igazak rám nézve én ezt nem is tagadom!
  De a gyávaságot azt nem és nem ismerem el!
  Kedves Csaba ön gondolom nem volt ott velem Nyergestetön ahol én 200 székely emberemel néztem farkasszemet a beözönlő kozákokkal szembe két napon át tartottam a magaslatot folyamatos kartácstüz alatt tarva a kozák sereget!! Amig egy oláh paraszt el nem árulta hogyan tudnak hátba támadni minket!
  Remélem Csaba nem te voltál ez a paraszt?
  Gondolom te Rácz Györgyre szavaztál amit persze mindenki tud!!
  Mint ahogy a konyhára is:)
  :)”
 • 51. kronológia 2008. október 09. 15:04
  „48-hoz
  "miért nem nézték meg jobban hogy kit raknak oda"

  Megnézte azt mindenki! Senki nem akarta a testületen kívül.
  Sem a pedagógusok, sem a szülők. Mindenről jegyzőkönyvek tanúskodnak. Erőfitogtatás volt ez a testület részéről. Beletört a bicskájuk. Beáldozták a kegyeltjüket, hogy mentsék a bőrüket. Ez már a kampány része. Ne higgye senki, hogy józan belátásra tértek a képviselő testület tagjai. Tisztelet a kivételeknek.
  Egyszerűen arról van szó, hogy nem merték már vállani Igazgató Úr önkényes döntéseinek törvényi következményeit. Inkább veszni hagyták saját társukat. Ez van, amikor a politikát erőszakkal ráerőltetik egy oktatási intézményre. Szégyen. Reméljük, hogy az illetékesek megismerik az ingjeiket és felöltözködnek. Tessék a oktatás szakmai döntéseknél figyelembe venni azoknak a pedagógusoknak a véleményét, akiknek együtt kell dolgozniuk napi gyakorlatban, békességben a vezetőikkel, ahogyan az szokás is volt barátin hosszú évtizedek óta.
  El a kezekkel a gyerekeinktől.”
 • 50. halkabban Gyula bátya 2008. október 09. 14:36
  „45-höz

  1. Nem azt írtam, hogy maga szidalmaz, hanem azt, hogy magát szidalmazzák. Csak védeném a nem létező jóhírét. Jó az önkritikája, ha ezt képzavarnak érzi.

  2. Biztos, hogy senkit? - és 2006 közigazgatási hivatal? -Ja, hogy nem vették komolyan? De a szándéka megvolt, csak nem sikerült. És valóban: az új fogalmazványt már családtag adta be, tehát valóban nem maga, és nem ugyanoda, hanem feljebb. Erről ennyit.

  3. Ha a testületben nem tudott áldásos hatást gyakorolni a kollégáira, akkor miért gondolja, hogy kívülről ugyanez működne?
  Vajon miért nem tartották vissza a döntésétől, hogy ne menjen Gyula, segítsen nekünk? Mert boldogok voltak, hogy lépre ment.

  Tényleg be kellene fejeznie káros közéleti tevékenységeit a falura nézve.

  A vélemény szabad: - igen, ha még hasznos is, az külön jó.
  Ezért be is fejezem ezt a hozzászólást, mert valójában ez sem hasznos, csak értse meg már végre, hogy amit tesz a szólásszabadság égisze alatt, az egy egész falu közösségét járatja le.”
 • 49. pax---- 2008. október 09. 14:02
  „49-hez!

  A lehető legjobban csinálták:ki próbálak egy embert, aki nem úgy dolgozott, ahogy a szabályok megkövetelték volna!

  Ez felelős döntés volt!
  És nincs a faluban annyi balhé, mint ahány nyilt levél!
  Arról meg nem leht tenni.
  A munkamenet itt is normális--néha sikeres--néha hibás a döntés.Persze ez a falu megengedheti egyenlőre a hibákat is!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csont- és cserépdarabok- Széchenyi tér blog

Győr - Legújabb galériánkban téglákat és cserépdarabokat láthatnak a tér mélyén. A jó idő kedvez az… Tovább olvasom