Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Elküldhetnek hatvan pedagógust

Az egyik legnagyobb horderejű változás, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma szeptember 1-jétől kettővel, azaz 10 százalékkal nő.

„ Hamarosan nehéz döntések meghozatalára kérjük önöket" – ezzel a mondattal kezdte előadását a csütörtöki győri közgyűlésen Papp András, az önkormányzat oktatási irodavezetője. A képviselők a közoktatási törvény módosításából következő feladatokról, valamint a várható következményekről kaptak tájékoztatást.

Az egyik legnagyobb horderejű változás, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma szeptember 1-jétől kettővel, azaz 10 százalékkal nő. A szakember szerint a jelenlegi számítások alapján legalább 55–60 tanító, tanár elbocsátása várható.

Igaz – mint a Kisalföldnek Papp András oktatási irodavezető megjegyezte – ezek egy része nyugdíjazást jelent. Az önkormányzatnak a felmentésekkor fizetendő végkielégítések hatalmas, 160 millió forintot is meghaladó terhet jelenthetnek. Papp András megjegyezte: ennek fedezete a következő tanévben túlórákra kifizethető pénzek egy részének zárolásával teremthető elő.

Több mint ezer falusi

Az irodavezető beszámolójából kiderült, az önkormányzat azt tervezi, hogy feltételhez köti a vidékiek általános iskolai felvételét.
Most mintegy ezer nem győri 1–8. osztályos diák tanul a megyeszékhelyen, és ennél is több, akinek csak papíron van győri lakcíme. A falusiak beiskolázását továbbra sem tagadnák meg, de ezt a szülőn kívül a helyi polgármesternek is kérni kellene. (Érdemes megjegyezni, hogy a községi polgármestereknek nem érdekük a kérelem megadása, hiszen azzal csökken a helyben tanulók létszáma. Győrnek egyébként anyagilag nem éri meg a vidéki általános iskolás korúak fogadása, mert ugyan az állam minden diák után támogatást, azaz normatívát ad, a város éppen a nem győriek miatt kényszerül sok esetben csoportbontásra – több osztályhoz több pedagógus, terem és energia kell, így összességében a működtetés költségei is nőnek.)
Papp András arra is felhívta a figyelmet: a közgyűlésnek el kell döntenie, miként reagál arra, ha egy-egy település iskoláját valamely győri intézmény tagiskolájává szeretné tenni. Erre azért kerülhet sor, mert a közoktatási törvény módosításával idén szeptembertől minden olyan iskola csak tagiskolaként, vagyis önállóságának elvesztésével működhet tovább, amelyben a 7–8. évfolyamon egy bizonyos létszámnál kevesebben tanulnak.

Papp András az önkormányzat előtt álló megoldandó feladatok között említette, hogy minden középiskolában lehetővé kell tenni az angolnyelv-tanulást, 2010-től pedig a nyelvi előkészítő osztályokat. A szakember pozitívnak minősítette a jogszabály azon rendelkezését, amely szerint tételesen el kell számolni a pedagógusok iskolai munkájával, a tanítási időkerettel. Szerinte ezzel nőtt a fegyelem, és az elmúlt négy hónapban túlórákra kifizetett összeg a korábbi felét sem érte el.

Győr segíti a községeket

Ottófi Rudolf alpolgármester úgy vélte, talán riasztó, de a valósághoz közeli dolgokról van szó. „Győrnek segíteni kell a kistérség településeit, hogy megtarthassák iskoláikat, különben felbomlik a falvak közösségi élete" – fogalmazott a politikus. Kijelentette, hogy a szülők felelőssége is a helyi oktatási intézmények megőrzése, amiért azzal tehetnek a legtöbbet, ha nem Győrbe, hanem helybe járatják gyerekeiket.
Borkai Zsolt polgármester leszögezte: senkinek sem lehet illúziója afelől, hogy lesznek pedagóguselbocsátások. Ennek mértéke szerinte sok mindentől, például az önkormányzat teherbíró képességétől függ.
A szocialista frakcióból felszólaló Kun András az oktatási rendszer átalakításánál azt nevezte járható útnak, ha az első helyen a szakmai, a másodikon az emberi, a harmadikon az anyagi szempontok érvényesülnek.
(A közgyűlés további döntéseiről tegnap számoltunk be.)

További döntések

A közgyűlés több kisebb ügyben is határozott. A közterület-felügyelet vezetője Truka István lett. A testület a regionális munkaügyi tanácsba Szabó Jenőt (Fidesz) delegálta. Bikali Lajosnét, az Újvárosi Óvoda vezetőjét nyugdíjazták, munkáját ideiglenesen helyettese, Varga Miklósné veszi át. A közgyűlés úgy döntött, kezdeményezi az államnál a Győri Dózsa-sporttelep önkormányzati tulajdonba kerülését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Keksz: egyelőre tárgyalnak

A győri kekszgyár dolgozóinak helyzetéről előbb december 15-re, majd egy hónappal későbbre ígértek… Tovább olvasom