Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elkobzott csoki, cukor az állatoknak

A győri állatkert lakói sokat köszönhetnek a vámosoknak: akár hetekig Milka csokit vagy gumicukrot ehetnek.
A győri állatkert dolgozói és a vámosok jól ismerik egymást. A határon dolgozók gyakran hívják segítségül a szakembereket, amikor csempészett állatot kell beazonosítani és elhelyezni az eljárás idejére. Az állatkertek fel is osztották egymás között a határterületeket, a győrié egészen Szlovéniáig, északon pedig szlovák területekre is áthúzódik.

Horváth Kis andrás, a győri állatkert munkatársa az elkobzott mór teknősökkel
Két év alatt kétszáz állat

Dr. Andréka György igazgató a Kisalföld érdeklődésére elmesélte, hogy az elmúlt két évben hüllők, madarak, emlősök, összesen vagy kétszáz állat került az elkobzások után az állam, aztán a vadaspark tulajdonába. Közülük leggyakoribb a szárazföldi – görög, mór és kirgiz – teknős, melyeket a régi Jugoszlávia területéről elsősorban Németországba, hobbitartásra akartak csempészni. A vagy 150 páncélos jó időben a füvet nyírja azokban a kifutókban, ahol nem érheti őket baj. A hideg közeledtével a mediterrán időjáráshoz szokott hüllőket lelassítják, lehűtik, és szalmával bélelt, nagy zöldségesládába teszik téli álmot aludni.

Rákok a vízben és a tányéron

Hegyeshalomba egy alkalommal azért hívták a győrieket, mert egy kínai két zsákban több ezer, Hollandiában vásárolt tarisznyarákot rejtett Mercedese csomagtartójába.
– Véleményünk szerint a rákokon semmi enni való nem volt, ezért jobb híján a gyepmesteri telepet árasztottuk el velük, bokáig gázoltunk az ollók között. Mire azonban kikísérleteztük volna, hogy milyen sókoncentrációjú vizet szeretnek és mit esznek, kiderült, hogy a szállítmány épp kapóra jön a nagykövetségen, ahová magas rangú kínait várnak ebédre... – mesélte az igazgató.
A győri parkba nem csak elkobzás nyomán kerülnek új lakók. Sokan nem tudnak jobb helyet megunt házikedvenceiknek. Valószínűleg így járhatott az az egyszeri állattartó is, aki nemrég egy ritka szalagos varánuszt ajánlott fel. Nyilván nem fért már el az otthoni terráriumban az egyébként két és fél méteresre fejlődő hüllő...

Vegetával a jég ellen?

Az állatkert lakóinak örömére gyakran tonnaszámra érkezik a határról a Milka csoki, a chips, a tészta, a gumicukor. A parkok között ilyenkor megindul a cserekereskedelem, hiszen mindegyiknek más a „beszerzési területe". Nemrég nagy szállítmány Vegetát ajánlottak fel a győrieknek. Az ötletelésnek az lett a vége: ha másra nem, jó lesz az utak jégmentesítésére. Andréka György megköszönte, aztán elhárította az ajándékot: „Magyaros húsleves szagú sétautak a győri állatkertben? Inkább ne..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr igazi fürdőváros lehetne

A győri önkormányzat a nemrégiben elkészült rendezési tervhez elemzést készíttetett arról, Győr hogyan válhatna fürdővárossá. Ehhez az alap-a 2003 októberében átadott Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdővel- már adott, de számos beruházás még megvalósításra vár. 7,2 milliárd forintból- kemping, sétány, sétálóutca, parkolók, mélygarázsok és két hotel építésével letrejöhetne a terv. Tovább olvasom