Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Elkezdődhet az új állatmenhely építése

Az egész város összefogásának köszönhetően néhány hónapon belül elkezdődhet az új győri állatmenhely építése.
Az egész város összefogásának köszönhetően néhány hónapon belül elkezdődhet az új győri állatmenhely építése. Az i-re annak a két építőipari vállalkozónak a felajánlása tette fel a pontot, akik több mint tízmillió forinttal járulnak hozzá a munkákhoz.

Tizenöt éve küzdenek a győri állatbarátok azért, hogy kulturált helyen leljenek ideiglenes otthonra a kóbor kutyák és macskák. 1995-ben azért hozták létre az „Emberek az Állatokért" alapítványt, hogy szervezett formában könnyebb legyen az ügyintézés, eddig azonban nem sikerült megállapodni a győri önkormányzattal.

– Elsősorban a megfelelő terület hiányzott, s bár az elmúlt években több lehetséges helyszín is szóba került, többek között a likócsi hajléktalanszálló melletti üres terület, valami mindig meghiúsította a tervet. Hol a rendezetlen tulajdoni viszonyokkal volt gond, hol a megfelelő infrastruktúra nem volt meg, de leginkább az összefogás hiányzott – mondja Jahoda Maja, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Egy hónap után visszavonták az engedélyt

Az alapítvány – jobb híján – Szabadhegyen, egy vállalkozó által felajánlott területen működteti menhelyét, itt jelenleg hatvankét kutya vár új gazdára. Az állatbarátok az elmúlt nyolc évben több millió forintot költöttek a környék rendbetételére, többek között bevezettették a vizet, a villanyt, felújították a bekötőutat, s tavaly végre úgy tűnt, siker koronázza áldozatos munkájukat: az összes szükséges engedély birtokában megkapták a hivatalos működési engedélyt. Nem örülhettek azonban sokáig, a környék lakói ugyanis tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek a menhely ellen, amelynek nyomán, alig egy hónappal az aláírása után, visszavonták az engedélyt. A telepet fenntartó állatbarátok sejtését, miszerint néhány rosszakarójuk szervezte az aláírásgyűjtést, nem sikerült bizonyítani, az azonban elgondolkodtató, hogy a tiltakozó huszonhárom, a telep közvetlen közelében élő lakóval szemben nyolcvanan nyilatkoztak arról, hogy nem zavarja őket a menhely.

Ideális helyszínt találtak

Egy pozitív hozadéka mégiscsak lett a hercehurcának: világossá vált, hogy nem lehet tovább halogatni a költözést, s végre megszületett az az összefogás, amelynek nyomán európai szintű, modern állatmenhely épülhet Győrben. Úgy tűnik, végre sikerült mindenki számára elfogadható helyszínt találni, a győri kommunális szolgáltató (Komszol) Pápai úti sportpályájának helyén, amely ugyan évekkel ezelőtt is képbe került, akkor azonban még használták a pályát.

Jahoda Maja szerint a telek ideális a menhely felépítéséhez: teljesen közművesített, könnyen megközelíthető, a rajta álló klubházban pedig nagyobb átalakítás nélkül kialakítható a jogszabályok által előírt iroda, orvosi szoba és más kiszolgálóhelyiségek. A Komszol ingyen, egy 33 évre szóló bérleti szerződés aláírásával bocsátotta az alapítvány rendelkezésére a területet, s a telep kialakításában is komoly részt vállal. Az első ütemben az engedélyeztetéshez feltétlenül szükséges munkák készülnek el: a telepet körbevevő kerítés, az iroda, az elkülönítők, az orvosi szoba, és természetesen a kennelek.

Megmozdultak a vállalkozók

A győri önkormányzat, amellett, hogy a fenntartásában lévő Komszolon keresztül komoly segítséget nyújt, szerepet vállal a segítő szándékú vállalkozók és az alapítvány összehozásában is. Kun András alpolgármester közvetítésével került képbe például az a két építőipari vállalkozás, amely közel 12 millió forintos, építőanyagban és szakmunkában nyújtandó felajánlást tett. A jó hír hallatán megmozdultak az állatbarát győriek: van, aki építőanyaggal segít, más a villamos szerelést vállalja, s az alapítványnak juttatott 1 százalékos felajánlásokat is az utolsó fillérig az építkezésre költik; legutóbb több mint hárommillió forint érkezett az adózóktól.

Olvasóink írták

  • 1. Bedőcs Beatrix 2008. május 18. 16:07
    „Mi az adószámotok, mert nem találom sehol.1 %-omat adnám.Kérlek írjátok meg e-mailben.köszönöm”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világpremierrel itt a WiMAX

Nagy csapat, nagy lendülettel dolgozik Győrben az intelligens város program megvalósításán. Összesen tizenhárman vannak világszerte, amelyeket a legnagyobb számítástechnikai gyártók, fejlesztők által létrehozott Digitális Közösség a kiemelten figyelemre méltók, köztük Győr is. Az intelligens város program egyik győri kezdeményezője, az Int-air.net Kft. volt. Tovább olvasom