Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elkészült az út, de tilos a behajtás

Győr-Másfél hónapos csúszással december közepére elkészült a győri Szauter utca meghosszabbítása. Az autósok azonban ezt nem vették észre: tilos behajtaniuk.

A Tihanyi út és a Szauter utca kereszteződésében egyelőre nem működnek a lámpák – egy hétig még biztosan nem is fognak. Fotó: H. Baranyai Edina
A győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház felépítése mellett a Győr Plaza és a Praktiker áruház közötti Szauter Ferenc utca meghosszabbítása volt a győri önkormányzat legnagyobb beruházása tavaly. A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. végezte el, bruttó 652 millió 718 ezer forintért. Németh Zoltán alpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be a fejlesztésről. Hangsúlyozta: mindezt azért tartotta szükségesnek, mert ugyan a munkálatok a november 2-áról december 20-ra módosított határidőre befejeződtek, az autósok azonban mégsem hajthatnak rá az aszfaltcsíkra.

A politikus elmondta: az átadás-átvételi eljárás időben elkezdődött, és december 28-án le is zárulhatott volna, azonban az év végi ünnepek lelassították az ügyintézést. Hozzátette: legkorábban jövő pénteken kaphatják meg a forgalomba helyezési engedélyt az útra.

Németh Zoltán beszámolt arról is, hogy milyen – a kivitelezőtől független – nehézségek hátráltatták a beruházást. Rögtön az elején kiderült, hogy talajcserére van szükség, miután az altalaj nem volt megfelelő teherbírású. Ez azért fordulhatott elő, mert korábban nem készült kellően részletes talajmechanikai vizsgálat. Csupán ez az egy tényező a munkálatok 47 napos csúszását jelentette.

Emellett a Betonút a talajmunkák során váratlanul egy 600-as ivóvízvezetékre bukkant, amelynek a rendszerváltás előttről származó térképek szerint harminc méterrel arrébb kellett volna lennie.
Az új utat a város nagy részét ellátó távhővezeték is keresztezi. Mivel ez harmincéves, megerősített védelmet kapott, ami többek között egy teherelosztó lemez beépítését is igényelte. A baj nem járt egyedül, a Tihanyi úti jelzőlámpa áramellátását tulajdoni problémák miatt nem sikerült az eredeti helyről biztosítani, új betáplálási pontot kellett kialakítani, a vasúti átjáró biztonságos átépítését pedig – a várostól független – adminisztratív hiba akadályozta. Végül az adyvárosi autóbusz-állomás megközelíthetőségén is változtatni kellett, mert ugyan a tervező az érvényes útügyi előírásokat figyelembe véve rajzolta meg az íveket, azonban így több új busz egyszerűen nem tudott volna bekanyarodni...

Egy kilométernél is hosszabb szakasz

A győri közgyűlés 2005-ben döntött arról, hogy a Nádor aluljáróra felvett 5,5 milliárd forintos hitel megmaradó, 1,6 milliárd forintos részéből több más mellett meghosszabbítja a Szauter utcát a Tihanyi Árpád úti csomóponttól a régi Fehérvári útig, a Győr–Pápa vasútvonal északi oldalán, azzal párhuzamosan. A 2007 augusztusától decemberéig tartó munkálatok eredményeként kétszer egysávos, 1116 méter hosszú aszfaltcsík épült. Németh Zoltán a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az út forgalomba helyezése után biztosított lesz a közvetlen kapcsolat a 81-es, a 82-es és a 83-as főutak között, kisebb teher hárul az Ifjúság körútra, valamint a vasúttal párhuzamos utakra. A beruházás részeként jelzőlámpák kerültek a Tihanyi–Szauter-csomópontba, amelyet összehangoltak a vasúti fényjelzővel. Ha a félsorompó zár, a kelet–nyugati haladás akkor is biztosított lesz. Az út egyik oldalán kerékpárút, járda és közvilágítás, az Ifjúság körúti lakások védelmére pedig 625 méter hosszú zajvédő fal épült. Az alpolgármester kiemelte Horváth Vilmos önkormányzati képviselő közreműködését a fejlesztésben.

Olvasóink írták

  • 2. kataszive 2008. január 10. 22:22
    „Addig fogják húzni ezt az egészet, amig valami nagyobb baleset nem fog ott történni!”
  • 1. csekkk 2008. január 10. 20:56
    „Jellemző.
    Megint a papírokon múlik az, hogy egy kész úton lehet-e közlekedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra motorjai

Győr-Moson-Sopron - Jó kihasználtsággal működnek manapság a falvak művelődési házai? Igénylik az… Tovább olvasom