Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elkészült az adyvárosi `külső körút`

Győr - Elkészült, s szerdán ünnepélyesen is átadták a forgalomnak Adyvárosban, az Ifjúság körút és a vasút közti „külső körutat". A Szauter utca meghosszabbítása a Fehérvári útig 653 millió forintba került.
Régi terv volt, hogy Adyvárosban az Ifjúság körút túlzsúfoltságát is enyhítendő megépüljön az úgynevezett „külső körút", amely a Szauter utcát köti össze a Fehérvári úttal.
A tanulmányterv még 1994-ben készült – ám eddig nem jutott rá pénz a város költségvetéséből. Amikor az építési hatóság, a megyei közlekedési felügyelet kiadta az engedélyt a Fehérvári út új nyomvonalának kiépítésére (2002-ben), egyúttal kötelezte az önkormányzatot az Ifjúság körút mögötti út megépítésére is. Hangsúlyozva: így lesz biztosított a 83-as, 82-es és 81-es főutak összekötése, és a város egyéb útjainak tehermentesítése.

Borkai Zsolt polgármester ünnepélyesen átadta a forgalomnak az Ifjúság körút és a vasút közti „külső körutat". Fotó: Krizsán Csaba

Az útügyi hatóság 2003 nyarán megadta az építési engedélyt. A környék lakói nem fogadták osztatlan örömmel az új út tervét: 605 aláírással tiltakozást nyújtottak be ellene. A tiltakozást a központi közlekedési felügyelet elutasította, állásfoglalásában közölve, hogy a tiltakozást benyújtók nem tekinthetők ügyfélnek, észrevételük figyelembevételére az államigazgatási eljárásban nincs lehetőség...

Közben, mivel az adyvárosi tónál a decentrum áthelyezésére nem volt mód, át kellett dolgozni az út terveit, ezek jóváhagyása 2005. december végén történt meg...

A most átadott út 2-szer 1 forgalmi sávos, 1116 méter hosszú. Teljes hosszában egy oldalon kerékpárút és gyalogjárda van, közvilágítás készült, és két szakaszon (575 méter, illetve 50 méter) zajvédő fal is épült. A beruházás része volt a növénytelepítés és a fásítás is. A teljes költség 653 millió forint.

A szerda délutáni avatóünnepségen a kivitelező Betonút zrt. területi igazgatója, Lőrinczki Lajos jelentette, hogy elkészült a beruházás. Borkai Zsolt polgármester avatóbeszédében emlékeztetett arra, hogy az út építése régi terve volt a városnak, eddigi elkészültét pénzügyi és egyéb nehézségek gátolták. Végül az önkormányzat hitelből teremtette meg a beruházás fedezetét. Szólt arról is, hogy az eredeti tervhez képest – az Ifjúság körúti lakók nyugalma érdekében – ötven méterrel meghosszabbították a hangfogó falat, így az az út mindkét oldalán végighúzódik.

A névadó
Dr. Szauter Ferenc (1873–1938), a jogtudományok doktora az első világháborúban a győri közellátást irányította, 1928–1936 között a város tekintélyes polgármestere volt.Olvasóink írták

 • 8. hófehérke 2008. január 27. 10:54
  „Nem baj, majd legközelebb emeletes utat építenek és nem lesz gondotok:-) Szerintem is nagyon jó, nem kell akkorát kerülni az arra lakóknak. A sorompónál meg felüljárót építenek, de azt már nem érjük meg, mint a Fehérvári ut és a Kacagány utcai kis szakasz út megcsinálását, csak 30 éve készítik! Ne legyetek olyan bizalmatlanok:-) Az idő majd megoldja!”
 • 7. nonem 2008. január 24. 21:40
  „Szerintem is nagyon jó az ut! És hála, hogy ez a városvezetés folytatta elődeinek tervmegvalósítását! Fontos, hogy az Ifjúság krt. forgalma látványosan csökkenni fog, mihelyt erre ráéreznek a gk. vezetők! De javaslom, hogy a régi Fehérvári útról az új Fehérvári útra rákanyarodó sáv szűkítését meg kellene szüntetni, mert csak sávváltással lehet tovább menni és ujra vissza a szélső sávba! Jó hír az is, hogy a Volán "garázsmenet" buszai is erre és ezen az úton közlekednek az Adyvárosi decentrumba, nem terhelve az Ifj. krt.-t és a Szigeti-Bacsó B. utat! S lesz még további tapasztalat is, dehát 1,5 napja üzemel...”
 • 6. andi 2008. január 24. 14:43
  „Pityu! A Nagy I úttól, végig egy sávos, beleértve az új szakaszt is. Akkor hogy gyorsúlhat az áteresztő képesség?”
 • 5. upho 2008. január 24. 14:27
  „Atis, de legalabb a Szauter fele mindket iranyba tovabb lehet menni addig is, persze meg szokni kell az embereknek. Ma reggel mar eleg sok auto ment az uj uton, jo lesz ez, legyunk kis turelemmel :-)”
 • 4. Atis 2008. január 24. 07:46
  „Hát tegnap jártam arra...
  Sorompó volt, a Tihanyi Á. uton meghalt a forgalom. Ekkora dugót még nem láttam arrafele...
  Kíváncsi leszek hogy ez átmeneti vagy ez lesz mindig.”
 • 3. kiváncsi 2008. január 23. 22:59
  „A felüljáró előtt nem ártana kitáblázni, melyik sáv merre visz!”
 • 2. Alvállalkozó 2008. január 23. 18:57
  „Az autósok szemszögéből nézve talán lényegtelen de azért nem árt
  tudni, hogy a tényleges kivitelező egy másik cég volt.”
 • 1. Pityu 2008. január 23. 18:30
  „Akkor gyorsítaná meg az átmenő forgalmat, ha Nagy Imre út és a Szent Imre közötti útszakasznak nagyobb lenne az áteresztő képessége!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az exminiszterügy újabb hullámai

Győr - A Fidesz és a Pro Urbe Egyesület közösen szólította fel lemondásra a közigazgatási bizottság… Tovább olvasom