Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Elkészült a hokikorong

Csajág–Győr - A megyében is keres vállalkozót Pataki Zoltán logikai játéka gyártására. A ˝bűvös˝ hokikorong elsősorban az észak-amerikai piacra készülne.

A Veszprém megyei, Balatonhoz közeli Csajágon élő Pataki Zoltán két évtizede találta ki a bűvös labda nevű játékot. Ennek alapja a gömb felületén kialakított négy pálya, amelyek metsző síkjai a gömb középpontján haladnak át. A korábbi logikai játékoktól eltérően az ábrákkal, színekkel nyomtatott elemek nem három, hanem négy különböző sík irányában mozgathatók. A szemléltetőeszköznek is alkalmas, világszabadalmat kapott játék ipari vásári nagydíjat kapott, 300 ezer fogyott belőle, csakhogy egy távol-keleti cég lemásolta – emiatt pereskedés tárgya lett és nem sikertörténet.

Pataki Zoltán több mint egymillió forintot költött arra, hogy kifejlessze az új logikai játékot. Fotó: Krizsán Csaba
Pataki Zoltán több mint egymillió forintot költött arra, hogy kifejlessze az új logikai játékot. Fotó: Krizsán Csaba

Hogy nem felejtették el, mutatja, hogy az 55 éves feltalálót Kanadából új játék kifejlesztésére kérték fel idén márciusban. ˝A feladat az volt, hogy valamely Észak-Amerikában népszerű sporthoz kötődjön. Így készült el a hokikorong mintadarabja˝ – mondta portálunknak. A Rubik Ernő-féle bűvös kockához hasonló nehézségű játékról van szó. Az átfordítható, síkban is forgatható pakk egyik oldala olyan, mint egy óralap, rajta számokkal 1-től 12-ig. Ezeket kell a helyes sorrendben visszaállítani. A legkönnyebb akkor megtenni, ha a 12-es és az 1-es vagy a 11-es van a helyén; a legnehezebb, ha a 12-es és a 6-os" – magyarázta a feltaláló.

A játék gyártására vállalkozót – elsősorban fröccsöntéssel foglalkozó céget – keres, ezért járt a héten Győrben. Szerinte a piac garantált, ráadásul a termelés beindításához vissza nem térítendő európai uniós támogatás szerezhető.

Pataki Zoltán nem áll meg itt: készen vannak az amerikai fociban használatos játékszer mintájára kigondolt ˝bűvös˝ tojáslabda tervei is.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I. Miss Roma Hungary szépségverseny

A Klastrom Hotelben rendezik meg szeptember 11-én az első Miss Roma Hungary szépségversenyt. A… Tovább olvasom