Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Elkészül végre a házuk

Karácsony előtt beköltözhetnek új otthonaikba a szőgyei árvízkárosultak – egy évvel és négy hónappal azután, hogy a nagy víz elvitte ártérben épült házaikat.
A nagy víz a Dunán 2002.  augusztus 19-én jött, akkora ár, amelyet már rég nem láttak a Kisalföldön. A szó szenzációs értelmében katasztrófa nem történt a jól kiépült védekezésnek köszönhetően – de Szőgyén például több, a töltés belső oldalán épült ház tönkrement. Egy-egy családnak bizony éppen elég ez a katasztrófához.
Akkor senki se gondolta volna – a segítségígéretek miatt –, hogy egy év és négy hónap eltelik, mire felépül a károsultak négy új háza. Többször írtunk már róla: nem a polgármesteri hivatalon, nem a helyi hatóságokon múlt.

Már kicsit nyugodtabban

Az egyik károsult, Machinek Jánosné többször is sírva nyilatkozta, már nem bízik benne, hogy egyáltalán elkészül az otthon. P viszont egészen bizonyosan „elkészült" az idegeivel. Még most is tétova, mikor rokkant férjével már a költözés küszöbén állnak: nem kell albérletben lakni, lesz fedél a fejük fölött – de nemcsak hol, hanem valamiből is kell élni.
Azért láthatóan nyugodtabb már, mint amikor utoljára beszélgettünk.
A 73 éves Takács Imre már majdnem mindig ott van az új háznál. Hál’ istennek, bírja az egészsége, mondta, tennivaló meg mindig akad, ha az ember előbbre akar jutni.

Maguk is igyekeznek

A ház egyébként már nagyon szépen, korszerűen berendezve, új bútorok, berendezések mindenütt – az elmúlt időre legfeljebb egy-egy kép emlékeztet a falon, Takács Imre és felesége szobájában. Ez a kisebbik szoba. Elég lesz, tette hozzá az idős ember, gyerekszobának maradjon a nagyobb. Két unoka van, így összesen hatan költöznek a házba. Pontosabban heten, hiszen úton van már a harmadik unoka is a fiatal párnál, a téeszben dolgozó Takács Zsoltéknál. Szorgalmas ember, látszik a még birtokba se vett házon, a kerítésen, betonjárdákon, hogy nem csak az égiektől várja a segítséget.
Mert hát nem elég, hogy a házat szerkezetkészen kapják, s például a Vöröskereszt is majdnem kétmillió forintot adott a bútorokra, van még költség azon kívül az igényekhez. Hitelből persze.

Ünnepséget terveznek

Apropó, berendezés. Az árvíz vitte, éppen felújított házban is szinte újak voltak a bútorok – egy se került ide közülük. Takács Imre azt mondta: ők is próbálnak segíteni. Bútoraikat otthagyják annak az embernek, akinél kényszerűségből albérletben laknak, s aki maga neveli két gyerekét. A jövő hét elejéig már az is kiderül, pontosan mikor költözhetnek új otthonaikba az árvízkárosultak, mikor fejeződik be a víz- és csatornabekötés, illetve -átvétel. Ünnepséget szerveznek arra a napra...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilja miatt zárták ki a nyelvvizsgáról

Felkészült nyelvvizsgájára, csalás nélkül megoldotta az írásbeli részét, mégis… Tovább olvasom